Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС фин.деят. Ф-42-44.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
467.97 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКІЙ ІНСТИТУТ ФІНАНСІВ

УКРАІНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

ФІНАНСІВ ТА МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВЛІ

МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

щодо забезпечення самостійної роботи студентів

з курсу

«ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ СУБЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ»

для студентів денної форми навчання

спеціальності „Фінанси та кредит”

гр.Ф- 42-44

Одеса-2012

Підготовлено ст. .викладачем кафедри фінансів, кредиту та грошового обігу І.О.Молотковою

Затверджено на засіданні кафедри фінансів, кредиту та грошового обігу (протокол № від )

Схвалено Вченою радою

Методичні рекомендації містять запитан­ня і завдання для самостійного повторення матеріалу та самоконтролю знань з дисципліни "Фінансова діяльність суб'єктів господа­рювання", плани семінарських занять, теми рефератів, перелік питань з курсу для підготовки до підсумкового контролю, а також список літератури.

Пояснювальна записка

Дисципліна "Фінансова діяльність суб'єктів господарювання" охоплює всі напрями робіт зі створення фінансового капіталу під­приємства з усіх можливих джерел фінансування та напрями роз­поділу мобілізованого капіталу в необоротні та оборотні активи. Окремими блоками проблем, що вивчаються, є створення та роз­поділ прибутку підприємства на споживання та накопичення, диві­дендна політика та антикризове управління фінансами.

Вивчення курсу „Фінансова діяльність суб’єктів господарювання” насамперед пов'язано з вмінням розв'язувати практичні завдання та ситуації.

Тому зміст програми курсу націлений на набуття знань як з теорії фінансової діяльності суб’єктів господарювання, так із вирішення практичних завдань.

Предметом є система фінансово-економічних відносин, які виникають у процесі мобілізації ресурсів для фінансування операційної та інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання і визначення найефективніших шляхів вкладення коштів.

Головною метою даного курсу є опанування основними положеннями тео­рії фінансової діяльності суб’єктів господарювання, вміння застосувати їх у практичній діяльності.

Для досягнення вказаної мети при вивченні дисципліни студенти повинні засвоїти такі основні завдання курсу: - вивчення змісту та основних напрямків фінансової діяльності підприємств; - оволодіння практичними навиками використання всіх можливих форм фінансування підприємств; - вивчення шляхів та методів забезпечення ліквідності підприємства та його фінансової рівноваги; - здобуття практичних навиків визначення потреби підприємства в капіталі; - вивчення практичних питань, пов’язаних із формуванням власного та позичкового капіталу підприємства; - оволодіння методами та прийомами фінансового контролінгу, а також вивчення особливостей фінансової діяльності суб’єктів господарювання у сфері зовнішньоекономічних відносин та організації фінансових взаємовідносин підприємств з державою.

При вивченні матеріалу слід використовувати літературні дже­рела за вказаною проблематикою та форми фінансової звітності підприємства.

Дисципліна "Фінансова діяльність суб'єктів господарювання" має спільні питання з такими дисциплінами, як "Фінанси підпри­ємств", "Фінансовий ринок", "Управління витратами та цінами", "Інвестування", знання яких використовуються комплексно в уп­равлінні фінансами підприємства.

На семінарських заняттях передбачається детальний розгляд про­грамних питань, які на лекціях ставляться лише в загальному вигляді.

Основними завданнями контролю знань студентів є оцінювання засвоєння ними теоретичних знань і практичних навичок з дисцип­ліни

" Фінансова діяльність суб’єктів господарювання ". При цьому контрольні заходи мають стимулювати:

  • систематичну самостійну роботу над навчальним матеріалом, забезпечити закріплення та реалізацію набутих теоретичних знань при виконанні практичних завдань;

  • прищепити навички відповідального ставлення до своїх обов'язків, самостійного цілеспрямованого пошуку потрібної інформації, чіткої організації виконання у відповідний термін всіх навчальних завдань.

Оцінювання знань студентів здійснюється за результатами поточ­ного та підсумкового контролю знань за 100 бальною шкалою.

Для оцінювання знань зміст дисципліни поділяється на 2 модулі. Модульні контролі обов'язкові для студентів.

Об'єктом поточного контролю знань є: відвідування лекцій, ак­тивність на семінарських і практичних заняттях, виконання самостійних завдань, написання контрольних заходів у виг­ляді аудиторного контрольного тестування, що виконуються під контролем викладача.

Підсумком першого модульного контролю знань, є написання конт­рольної роботи, максимальна кількість балів за виконання якої може бути набрана студентом — 10 балів, мінімальна — 0 балів.

Підсумком другого модульного контролю знань, є написання конт­рольної роботи, максимальна кількість балів за виконання якої може бути набрана студентом — 10 балів, мінімальна — 0 балів.

Навчальна активність студентів на семінарських заняттях оцінюєть­ся максимальною кількістю балів — 30 балів.

Виконання самостійної роботи для підготовки до семінарських та практичних занять оцінюється максимальною кількістю балів —10 балів.

Індивідуальне завдання — написання реферату, огляду публікацій, ессе оцінюється максимальною кількістю балів —10 балів

Семестровий контроль (екзамен) з дисципліни " Фінансова діяльність суб'єктів господарювання " здійснюється за навчальним ма­теріалом, оцінюється в діапазоні від 0 до 30 балів (включно).

Самостійна робота студентів складаєть­ся з опрацювання питань, передбачених для самостійного опрацю­вання за кожною темою робочої навчальної програми, і підготов­ки до семінарських занять за темами курсу. Студенти самостійно опрацьовують законодавчі акти з питань, включених у теми семі­нарських занять.

Самостійна робота студентів охоплює такі напрями:

  1. Самостійне опрацювання окремих розділів тематичного плану.

  2. Збірник тестів для самостійної роботи над розділами тем.

  3. Методичне забезпечення семінарської роботи студентів.

  4. Теми рефератів з дисципліни "Фінансова діяльність суб'єктів господарювання".

  5. Питання для самоконтролю