Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
срс тема 2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
46.08 Кб
Скачать

Тема 2. Облік платежів податків

  1. Необхідність та сутність обліку платників податків.

Облік платників податків виник одночасно з організацією державної влади та її фінансової діяльності. Забезпечення сплати податків суб’єктами оподаткування у повному обсязі та у визначений термін є одним із головних завдань, які стоять перед державою. З метою усунення потенційної можливості ухилення від сплати податків їх платниками необхідно здійснювати облік платників податків – юридичних та фізичних осіб. Облік платників податків є однією з основних функцій податкової служби, яка створює передумови для здійснення контролю за правильністю обчислення, повнотою та своєчасністю перерахування податків і зборів до бюджетів та державних цільових фондів. Облік платників податків в органах ДПС  починається з реєстрації платників, а також (за наявності відповідних обставин) містить функції перереєстрації їх, внесення змін до облікових справ, зняття з обліку. Крім цього, за результатами обліку для аналізу фінансових надходжень до бюджетів країни необхідно передбачити можливість отримання будь-якої інформації щодо платників податків, зокрема, про їх  якісний і кількісний склад. Облік платників податків в органах ДПС здійснюється працівниками відповідних підрозділів (підрозділів обліку платників податків), які повинні забезпечити виконання таких робіт:

-прийом документів, необхідних для постановки на податковий облік; -взяття платників податків на облік; -формування облікової справи платника податків (реєстраційної частини); -ведення банку даних та реєстрів платників; -ведення журналів обліку платників податків-юридичних та фізичних осіб, що є СПД; -видачу документів, що підтверджують перебування платника на податковому обліку; -підтримку облікових даних в актуальному стані; -звірку з органами держреєстрації та виявлення платників, що ухиляються від сплати податків.

Облік в органах ДПС охоплює  таких платників податків:

1.З числа резидентів: -юридичні особи незалежно від форм власності, а саме: підприємства, установи та організації (в тому числі неприбуткові установи й організації), які здійснюють діяльність як на території України, так і за її межами або мають об'єкти оподаткування; -філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи платника податків (далі - відокремлені підрозділи); -фізичні особи (в тому числі підприємці), які мають об'єкти оподаткування.

2.З числа нерезидентів: -фізичні чи юридичні особи у будь-якій організаційно-правовій формі, які отримують доходи із джерелом їх походження з України чи мають об'єкти оподаткування в Україні, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичний статус або імунітет згідно з міжнародними договорами України або законодавством; -постійні представництва нерезидентів, через які повністю або частково здійснюється господарська діяльність нерезидента на території України і які відповідно до чинного законодавства України сплачують відповідні податки і збори (обов'язкові платежі). Процесу постановки суб’єктів господарювання на облік в органах ДПС передує їх облік в органах державної режєстрації.