Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологія_лекції.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Неурядові міжнародні екологічні організації:

  • Міжнародний союз з охорони природи (МСОП) - створений у 1948 р„ сприяє реалізації Вашингтонської конвенції про міжнародну торгівлю дикими видами фауни і флори (ініціатор ведення Червоних книг).

  • Всесвітній фонд охорони дикої природи - найчисельніша приватна організація, створена в 1961 р., об'єднує 27 національних відділень у всьому світі (близько 5 млн. індивідуальних членів), надає фінансову підтримку природоохоронним заходам.

  • Міжнародна Юридична організація (МЮО) - створена у 1968 р., приділяє велику увагу розробленню правових питань охорони навколишнього середовища.

  • Римський клуб (РК) - виник у 1968 р., організовує широкомасштабні дослідження з великого кола питань, вивчає перспективи розвитку біосфери і проводить пропаганду ідеї необхідності гармонізації відносин Людини і Природи.

  • Міжнародний екологічний суд (МЕС) - заснований у 1994 р., до його складу входять 29 юристів-екологів із 24 країн світу.

  • "Грінпіс" (Greenpeace- "Зелений світ") - створена в Канаді в 1971 р, незалежна міжнародна громадська організація ставить своєю метою запобігання деградації навколишнього середовища, має відділення у 32 країнах світу.

Питання 2, Участь України в міжнародному співробітництві

Українська держава з перших днів незалежності бере активну участь у міжнародних природоохоронних заходах та реалізації екологічних програм і проектів.

Так, відповідно до Закону України "Про природно-заповідний фонд України" від 26.11.93, видано Указ Президента України "Про біосферні заповідники", яким затверджено перелік біосферних заповідників в Україні, що внесені Бюро міжнародної координаційної ради з програми ЮНЕСКО "Людина та біосфера" до міжнародної мережі біосферних заповідників.

Станом на листопад 1993 року таких заповідників було три:

Асканія Нова (Херсонська обл.);

Чорноморський (Херсонська обл., Миколаївська обл.);

Карпатський (Закарпатська обл.).

Україна як член ООН є суверенною стороною багатьох міжнародних природоохоронних угод і разом з іншими країнами світу продовжує активно працювати над завданнями щодо врятування нашої планети від екологічного лиха.

Україна є членом провідних міжурядових організацій, діяльність яких пов'язана з вирішенням проблем охорони навколишнього середовища та ядерної безпеки.

Українські вчені підтримують ділові стосунки зі своїми колегами з Угорщини, Чехії, Словаччини, Польщі, Болгарії та інших країн. Спільними силами ведуться дослідження екосистем Карпат, Полісся, Чорного моря, розробляються заходи щодо збереження рекреаційних ресурсів, рідкісної флори і фауни.

Пріоритетними напрямами участі України в міжнародному співробітництві є:

  • входження України в світовий правовий екологічний простір;

  • втілення сучасної, гармонізованої з міжнародною природоохоронної політики та системи стандартів і нормативів;

  • отримання технічної допомоги в галузі охорони навколишнього середовища, ядерної та радіаційної безпеки та раціонального використання природних ресурсів;

  • вирішення проблем, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС;

  • упровадження економічних інструментів природокористування;

  • навчання персоналу, отримання інформації, баз даних та програмних продуктів у галузі охорони навколишнього середовища.

Україна активно розвиває міжнародне співробітництво з питань екології, торгівлі та розвитку як на двосторонньому, так і багатосторонньому рівні.

Завдання, які вирішує Україна на сучасному етапі:

а) розроблення національної політики та створення відповідних інституційних структур забезпечення стабільного розвитку національної економіки, зорієнтованих на активний розвиток зовнішньої торгівлі;

б) здійснення антимонопольної політики;

в) забезпечення залучення в Україну новітніх технологій;

г) здійснення ефективної інвестиційної політики;

д) створення дієвих механізмів вирішення проблем на шляху до лібералізації торгівлі та запобігання фінансових криз;

е) упровадження програм управління зовнішньою заборгованістю тощо.

Питання 3. Основні принципи міжнародної екологічної співпраці

Українська держава з перших днів незалежності бере активну участь у міжнародних природоохоронних заходах та реалізації екологічних програм та проектів.

Міжнародне співробітництво у галузі охорони навколишнього природного середовища посідає одне з важливих місць у зовнішньополітичній діяльності України, воно здійснюється відповідно до пріоритетних напрямів, які забезпечують входження України в світовий правовий екологічний простір, втілення сучасної та гармонізованої з міжнародною науково-технічної політики та системи стандартів і нормативів, отримання технічної допомоги в галузі охорони навколишнього природного середовища, ядерної та радіаційної безпеки та раціонального використання природних ресурсів, вирішення проблем, пов'язаних із закриттям ЧАЕС, упровадження економічних інструментів природокористування, навчання персоналу, отримання інформації, баз даних і програмних продуктів у галузі охорони природного середовища.

Основні принципи міжнародної екологічної співпраці в сучасному розумінні викладено в Декларації конференції ООН в Ріо-де-Жанейро (1992)