Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

екологія

.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
43.52 Кб
Скачать
  1. Кіо́тський протоко́л — міжнародна угода про обмеження викидів в атмосферу парникових газів. Головна мета угоди: стабілізувати рівень концентрації парникових газів в атмосфері на рівні, який не допускав би небезпечного антропогенного впливу на кліматичну систему планети

  2. Соціоекологія - наука, що вивчає закономірності взаємодії суспільства і природи, і розробляє наукові основи гармонізації цієї взаємодії.

  3. Ксенобіо́тики— чужорідні для біосфери хімічні речовини, що природно не синтезуються, не можуть асимілюватись організмами внаслідок чого не беруть участі у кругообігу речовин у природі, а тому накопичуються у зовнішньому середовищі (наприклад пластмаси).

  4. Гіпотеза Ге́ї (англ. Gaia hypothesis) — космогонічна гіпотеза, запропонована англійським вченим Джеймсом Лавлоком у 1979 році. Основним положенням гіпотези є твердження (виходячи з того факту, що атмосфера Землі значно відрізняється від атмосфер інших планет сонячної системи, де немає життя), що Земля як планета вцілому, її біосфера є певною мірою живим суперорганізмом. Автор у своїй книзі «Гея» зазначає:

Земля — більше, ніж просто дім, це жива істота, і ми є її невід'ємною частиною.

5. Принцип / ефект Оллі, закономірність, згідно з якою, об'єднання біологічних особин в групи (агрегація), з одного боку, посилює конкуренцію між групами за харчові ресурси і життєвий простір, але з іншого боку — збільшує здатність виживання групи особин в цілому.

При цьому як перенаселеність, так недонаселеність — перешкоджають агрегації і можуть служити лімітуючими факторами розвитку. 6. Екоіндустрія — обладнання, технології природоохоронного або природо-ресурсного призначення та супутні маркетингові й інжинірингові роботи, послуги екологічного спрямування.

7. Фітофаги — тварини, що живляться лише рослинною їжею. Є так званими первинними споживачами в харчових ланцюгах.

8. Екотоксикологія - нова галузь науки, що у першу чергу вивчає та оцінює сту-пінь небезпеки забруднення біосфери.

9. Правило Бергмана — це закономірність зміни розмірів тварин у зв'язку зі змінами температурного фактору.

Правило було встановлено К. Бергманом в 1847 році. Згідно з цим правилом, у тварин одного виду або групи близьких видів розміри тіла більші у холодних частинах ареалу та менші — у теплих (розмір тіла збільшується з географічною широтою).

10. Детергенти – певні речовини або суміші, що сприяють посиленню миючої дії води. До перших детергентам ставитися мило, отримане з природних речовин. У нинішній час до детергентів, більшою мірою, мають відношення миючі речовини синтетичного походження.

Висновок: людина вживає їжу з посуду, на якій присутні СМС, піддає свою систему травлення серйозної небезпеки.

У сучасному світі детергенти знаходять навіть у питній воді. Людина вже настільки звик користуватися миючими засобами, що перестав помічати, скільки шкоди він завдає природі та екології.

11. Принцип Ле Шательє — Брауна в екології

Завдяки дії принципу Ле Шательє, в біосфері здійснюється біологічне регулювання концентрації речовин. Іншими словами, підтримуючи певний хімічний склад навколишнього середовища, біота реалізує принцип Ле Шательє, направлено змінюючи співвідношення між синтезом і розкладанням органічних речовин, порушене у випадку збурення навколишнього середовища. Це підтверджується тим, що глобальні середньорічні потоки синтезу і розкладання органічних речовин компенсують один одного з відносною точністю до сотих відсотка. Звідси випливає фундаментальний висновок, що компенсація порушень у навколишньому середовищі може проводитися тільки незбуреною або слабо збуреною біотою.

12. Технократичні утопісти бачать вихід із кризи в прискоренні розвитку технічних компонентів цивілізації. Так, А.Д. Сахаров (1974) у статті «Світ через півстоліття» пропонував розділити територію планети на робочі та заповідні зони, і вважав, що робочі зони, займаючи тільки 30% суходолу, зможуть забезпечити усі потреби людства, тундра та пустелі завдяки атомній енергетиці перетворяться в квітучий сад. Прибічники технократичного способу мислення пропонують, наприклад, знизити сільськогосподарський антропогенез шляхом заміни бавовни синтетичними волокнами, промисловий антропогенез — заміною металів пластмасою. Але не підраховано, що створює більше забруднення навколишнього середовища — бавовництво чи промисловість, що виробляє штучні волокна. Реальність подібного шляху розвитку така ж сама, як спроба повернути людство «назад до природи».

У широкому розумінні вихід зі стану екологічної кризи можливий тільки при вирішенні комплексу соціальних, економічних та технологічних проблем на основі концепції екологічної конверсії виробництва, яка відкриває найбільш реальний шлях до загальної екологічної рівноваги. Екологічна рівновага — це баланс природних та антропогенних процесів, що забезпечує максимальний еколого-соціально-економічний ефект протягом необмеженого часу. Метою екологічної конверсії є досягнення екологічної рівноваги в регіональному, а потім і в глобальному масштабах.

13. напрямок в містобудуванні — підземна урбаністика. Нижче рівня ґрунту планується розміщувати гаражі, комори та склади, пральні і навіть торгові центри. Такий підхід сприяє вирішенню екологічних проблем міст, але він приховує небезпеку для здоров'я тих осіб, які виявляються пов'язаними з виробництвами, що розташовані під землею.

14. Сучасна промисловість широко використовує так звані фреони (хлорфторметани) —як холодоагенти в рефрижераторах і побутових холодильниках, як аерозольні розбризкуванні в балончиках із фарбою, лаком, парфумами, для очищення напівпровідникових схем і т. п. Щорічно в світі випускається кілька мільйонів тонн фреонів. Для людини пари фреонів не шкідливі. Та вони надзвичайно стійкі й можуть зберігатися в атмосфері до 80 років. Пари фреонів із висхідними повітряними течіями потрапляють у стратосферу, де під впливом УФ-випромінювання Сонця розпадаються, вивільняючи атоми хлору. Ця речовина діє на озон як дуже сильний каталізатор, розкладаючи його молекули до кисню. Один атом хлору здатен розкласти 100 тис. молекул озону!

15. Розмір платежів за скиди забруднювальних речовин у поверхневі води, територіальні та внутрішні морські води, а також підземні горизонти визначають за формулою:

де Нбі — базовий норматив плати за скидання 1 т і-ї[1] забруднювальної речовини в межах ліміту, грн/т;

Мпі — маса річного скиду і-ї забруднювальної речовини в межах ліміту, т;

Кп — коефіцієнт кратності плати за понадлімітні скиди забруд­нювальних речовин;

Мпі — маса понадлімітного річного скиду і-ї забруднювальної речовини, т;

Кт — регіональний (басейновий) коефіцієнт, що враховує територіальні екологічні особливості, а також еколого-економічні умови функціонування водного господарства;

Кінд — коефіцієнт індексації;

n — кількість видів забруднювальної речовини.

Плата за забруднення водних об'єктів. Вона справляється на основі нормативів збору, що стягується за скидання забруднювальних речовин у водні об'єкти. Плата за забруднення водойм, як і плата за використання водних ресурсів, диференційована за басейнами рік. При її розрахунку враховані регіональні басейнові коефіцієнти. Також при розрахунках платежів враховуються концентрації забруднювальних речовин, які скидаються.

16. Біологі́чна продукти́вність, екологічне та загальнобіологічне поняття, що означає відтворення біомаси рослин, мікроорганізмів і тварин, що входять до складу екосистеми; в більш вузькому сенсі — відтворення диких тварин і рослин, що використовуються людиною. «Б. п.» реалізується в кожному окремому випадку через відтворення видових популяцій рослин і тварин, яке відбувається з певною швидкістю, що може бути виражене певною величиною — продукцією за рік (або в іншу одиницю часу) на одиницю площі (для наземних і донних водних організмів) або на одиницю об'єму (для організмів, що мешкають у товщі води і в грунті). Продукція певної видової популяції може бути віднесена також до її чисельності або біомаси.

17. Екологічна організація

Екологічна організація — це організація, яка спрямована захищати, аналізувати та контролювати стан навколишнього середовища проти впливу неправильного використання або деградації людських сил.

Завдання екологічних організацій

Основні завдання екологічних організацій:

Природоохоронні організації вимагають законодавчих змін, які приведуть до захисту здоров'я всіх людей перед забрудненням, або до зниження кількості відходів.

Вони піклуються про найцінніші ділянки природи.

Захищають інтереси місцевих жителів і охорони природи при прийнятті рішень про початок великого будівництва або про операції з зеленими зонами й іншими ділянками місцевості.

Вони створюють і експлуатують наукові стежки.

Забезпечують екологічне виховання та освіту.

Співпрацюють з населеними пунктами при впровадженні екологічно щадних проектів.

Українська екологічна асоціація «Зелений світ» створена в 1988 році як реакція суспільства на жахливий екологічний стан в Україні, спричинений Чорнобильською катастрофою 1986 року. Асоціація є членом найбільшої Міжнародної громадської організації — федерації "Друзі Землі"

17. Інсуляризація – це коли фрагменти ареалу, оточені зміненим людиною середовищем, непридатним для життя даного виду стають наче островом. 18. Діоксини - сполуки які утворюються виключно внаслідок діяльності людини. Найсильніші з відомих отрут яки мають канцерогенну, мутагенну і тератогенну дію.

19. Автотрофне живлення (рос. Автотрофное питание) – тип живлення, властивий лише рослинам, при якому вони використовують для живлення неорганічні речовини і утворюють з них органічні. Залежно від джерел енергії, яка використовується при цьому, розрізняють фотосинтетичне (властиве рослинам, в клітинах яких є зелені пігменти, що вбирають енергію сонячного проміння) та хемосинтетичне (зустрічається лише в деяких груп бактерій, причому використовується енергія хімічних процесів, які відбуваються в їх тілі). Організми, що належать до цих двох груп, називають автотрофними.

20. Правило Алена — еколого-морфологічний закон, відкритий та обґрунтований Джоелем Асафом Аленом у 1877 році. Згідно із цим правилом у теплокровних тварин ті частини тіла, що виступають, у холодному кліматі є коротшими аніж в аналогічних видів у теплому. Завдяки цьому тварини, що мешкають у холодних природних умовах, набувають меншої питомої поверхні тіла і, як наслідок, менше втрачають тепла.

21. нанотехнологіям, оскільки ці технології дають можливість здійснювати цілеспрямовані маніпуляції на атомарному і молекулярному рівнях.

22. Граничнодопустима концентрація (ГДК) шкідливої речовини в повітрі робочої зони - це концентрація, яка при щоденній (крім вихідних днів) роботі протягом 8 годин чи іншої тривалості, але не більше 40 годин на тиждень протягом усього робочого стажу не може викликати захворювань чи відхилень у стані здоров'я, що виявляються сучасними методами досліджень у процесі роботи або на віддалений термін життя теперішнього і наступного поколінь. атомарному і молекулярному рівнях.

Потенційована (позитивний синергізм) та антагоністична (негативний синергізм) дія - комбінована дія суміші речовин, що за своїм ефектом у першому випадку є більшою, а в другому - меншою, ніж сума дії окремих речовин суміші, тобто в першому випадку відбувається посилення ефекту, і сумарна дія більша, ніж сумація, у другому випадку, навпаки, сумарний ефект впливу менший за очікуваний або за просту сумацію (послаблення).

23. Відновлювані території (ренатуралізація) – території, природний стан яких порушений внаслідок антропогенного впливу, території з активними проявами несприятливих геодинамічних процесів (водна ерозія, зсуви і т.і.) для яких мають бути виконані першочергові заходи щодо відтворення природного стану, на яких необхідно і можливо відновити природний рослинний покрив і здійснити репатриацію видів рослин і тварин. Певна відновлювана територія після проведення відповідних заходів щодо ренатуралізації, може бути включена до складу ключової або сполучної території, або безпосередньо перетворитися на ключову або сполучну територію.

24. латежі за забруднення навколишнього середовища є складовою частиною фінансового механізму охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів. Основу платежів становлять нормативи плати за забруднення навколишнього середовища.

Згідно з Методикою визначення розмірів плати і стягнення платежів за забруднення навколишнього середовища України нор­мативи встановлюються за:

викиди в атмосферу забруднювальних речовин стаціонарними і пересувними джерелами забруднення;

скиди забруднювальних речовин у поверхневі води, територіальні та внутрішні морські води, а також підземні горизонти, в тому числі скиди, що проводяться підприємствами через систему комунальної каналізації;

розміщення відходів промислового, сільськогосподарського, будівельного та іншого виробництва.

25. Принципи розміщення продуктивних сил

Принцип раціонального розміщення виробництва випливає із закономірності “ефективного розміщення продуктивних сил” і передбачає:

– наближення відповідних виробництв до джерел сировини, палива, енергії, води, трудових ресурсів, споживача;

– охорону природи та науковообгрунтоване природокористування, забезпечення здорових гігієнічних умов життя та праці населення;

– обмеження надмірної концентрації промисловості в містах.

Принцип комплексного розміщення виробництва випливає з однойменної законо-мірності і передбачає:

– комплексне використання природних та трудових ресурсів;

– встановлення ефективних виробничих зв’язків між підприємствами регіону;

–створення єдиної інфраструктури.

26. Екологі́чні фа́ктори, екологічні чинники або фа́ктори середо́вища — сукупність усіх чинників середовища (температура, вологість, світло, гравітація, субстрат, живі організми тощо), що діють на живий організм або надорганізмову систему (моноцен, демоцен, плейоцен, біом, біосфера). Не всі вони однакові за своїм значенням, вплив окремих компонентів взагалі незначний. Всю різноманітність екологічних факторів ділять за походженням і характером дії на три великі групи — абіотичні, біотичні та антропогенні. До абіотичних відносять фактори неорганічної або неживої природи, до біотичних — вплив живої природи, а також людини. Антропогенні фактори зумовлені діяльністю людини, вплив її на природу може бути як свідомим, так і стихійним, випадковим. Такий поділ певною мірою є умовним, оскільки кожен з факторів існує і проявляється лише як результат загальної дії середовища.

27. Об'єктом і базою оподаткування екологічним податком при здійсненні розміщення відходів є їх обсяги та види (класи).

Суми екологічного податку за розміщення відходів обчислюються платниками самостійно щокварталу виходячи з фактичних обсягів розміщення відходів, ставок податку та коригуючих коефіцієнтів.

Податкові органи зазначають, що відповідно до ДК 005-96 (Класифікатора відходів) відходи, утворені внаслідок вирощування тварин та виробництва продукції тваринництва і птахівництва, включено до групи відходів 01, класифікаційне угруповання 012, коди 0121.2.6.03 «Екскременти, сечовина та гній (включно струхлявіле сіно та солому) від худоби» та 0124.2.6.03 «Послід пташиний».

Гній належить до IV класу небезпеки відходів, тому при визначенні податкового зобов'язання з екологічного податку, що справляється за розміщення відходів з урахуванням відповідного рівня небезпеки, для гною застосовується ставка 2,93 грн. за 1 т (відповідно до п. 246.2 ст. 246 ПКУ).

28. Екосистеми дуже різноманітні (рис. 59). Їх склад залежить від багатьох факторів, в першу чергу від клімату, геологічних умов і впливу людини. Вони можуть бути автотрофними, якщо головну роль грають автотрофні організми - продуценти, або гетеротрофних, якщо продуцентів в екосистемі немає або їх роль незначна. Екосистеми можуть бути природними або створеними людиною - соціоприродне (антропогенними, від грецьких слів антропосе - людина і генезис - походження).

Природні (природні) екосистеми формуються під впливом природних факторів, хоча людина може впливати на них. У лісі людина заготовлює деревину і полює, на степовому пасовище пасе худобу, у водоймах ловить рибу. Він може забруднювати атмосферу, грунт, воду. Проте вплив людини в цих екосистемах менше, ніж вплив природних факторів.

29. Фізичне забруднення - це забруднення, пов'язане зі зміною фізичних параметрів навколишнього середовища. Залежно від того, які саме параметри перевищують ГДК, розрізняють такі види фізичного забруднення:

- теплове

- світлове;

- шумове;

- електромагнітне;

- радиактивное,

- радіаційне ..

30. В Європі в системі екологічного нормування прийнята спеціальна одиниця «еквітокс» – одиниця токсичності, що дорівнює дії 120 г біхромату натрію

31. Переро́бка (обро́блення, переро́блення) відхо́дів (такожвторинна переробкарециклінг (від англ. recycling), рециклювання й утилізація відходів) — здійснення будь-яких технологічних операцій, пов'язаних зі зміною фізичних, хімічних або біологічних властивостей відходів, з метою підготовки їх до екологічно безпечного зберігання, перевезення, утилізації чи видалення. Повторне використання або повернення в обіг відходів виробництва чи сміття.

32. Активний мул — метод біологічного очищення стічних вод, в основі якого лежить біотичний колообіг речовин, що включає процеси утилізації, трансформації та мінералізації органічних речовин за допомогою реалізації процесу аеробної ферментації органічних стоків специфічним комплексом мікроорганізмів з бактерій, грибів, водоростей, найпростіших, коловерток, нематод, кліщів та ін.

Вид біологічного очищення методом активного мулу є екологічно чистим та економічно найбільш раціональним заходом.

33. Коефіцієнт до ставок податку, який встановлюється залежно від місця (зони) розміщення відходів у навколишньому природному.

34. В основі стійкості екосистем і біосфери в цілому лежить широкий комплекс механізмів та їх структурних особливостей. Головний фактор стійкості екосистем - це наявність в ній живої матерії. Саме вона визначає перевагу синтезу та структурування над процесами розпаду. Надає стійкості екосистемі різноманітність форм життя. Стійкість екосистем залежить від стійкості організмів та популяцій, які до неї входять. Стійкість організмів та популяцій проявляється у їх здатності до само-підтримки та збереження в умовах несприятливих зовнішніх впливів. Основою стійкості живих організмів є їх здатність до адаптації. Адаптація може бути визначена як відповідність між організмом та його середовищем.

35. Аменсалі́зм (від лат. mensa — трапеза) — форма біотичних взаємовідносин між організмами, при якій один вид пригнічує життєдіяльність іншого, але при цьому не відчуває негативного або позитивного впливу у відповідь.

Мутуалізм — тип співіснування різних видів, від якого вони отримують взаємну користь. ативного або позитивного впливу у відповідь.

36. При цьому екологічна демографія використовує накопичений демографією методичний арсенал досліджень.

Одне з центральних місць у дослідженнях з екологічної демографії займає аналіз демографічної поведінки, яке можна трактувати як систему взаємопов'язаних дій чи вчинків, спрямованих на зміну або збереження демографічного стану людської спільності, Демографічний поведінка включає дії, пов'язані з відтворенням населення (шлюбне і репродуктивна поведінка), міграцією населення (міграційне поведінка), ставленням до свого здоров'я (самосохранітельного поведінка).

37. Реакліматиза́ція —процес пристосування (адаптації) організму до умов середовища, які стали для нього незвичними, але раніше були звичайними. штучне повернення в якусь місцевість раніше існуючого там виду живих організмів;

Акліматиза́ція — процес пристосування організму до змін в навколишньому середовищі, часто залучаючи температуру або клімат.

38. Перспективним напрямком сучасної концепції урбосистемы виступає пріоритет комфортності умов життя людини в місті.

Головним тест-об’єктом стану урбосистеми виступає людина як її вид-едифікатор і головний реципієнт якості міського середовища.

39. Інбри́динг або— схрещування близькоспоріднених організмів. У самозапильних рослин (пшениця, ячмінь, цитрусові і ін.) інбридинг — повністю нормальне явище.

40. розвиток інноваційних кластерів, асоційованих мереж, технологічних парків став найбільш популярною у світовому співтоваристві концепцією як на міжнародному, на національному та регіональному рівнях. У розвинених країнах та країнах, що розвиваються, а також у країнах з перехідною економікою, політичні лідери та економісти все більше орієнтуються на стратегію розвитку кластерів, головним чином, з метою повторення успіху, якого досягли країни і регіони, що зуміли сформувати найбільш конкурентоспроможні виробничі системи.

Переваги та недоліки кластеризації України

Переваги

Недоліки

1

2

1. Зростання бази оподаткування.

2.  Диверсифікація економічного розвитку регіону.

3. Значне спрощення доступу підприємств до різних видів ресурсів (природних, інформаційних, фінансових тощо).

4. Зниження фінансових і кредитних ризиків з одного боку, підвищення стабільності і прогнозованості грошових потоків – з іншого.

5. Підвищення ефективності збуту за рахунок стійкості логістичних потоків між підприємствами кластера.

6. Здійснення якісного стрибка в інноваційному розвитку підприємств, що входять в кластер, за рахунок залучення наукових закладів.

7. Розвиток інституту кластеризації дозволяє створити ефективні інституціональні умови для залучення всіх ресурсів та підвищення конкурентоспроможності регіону.

1.  Відсутність досвіду,чітких методик, економічних зв’язків, низька якість бізнес-клімату, психологічна не готовність до кооперації.

2.  Законодавчо не врегульовано поняття кластеру, корупція в державних органах, технологічна відсталість України.

3.  Надмірна концентрація підприємств на внутрішніх зв’язках, ігнорування середовища за межами кластера можуть призвести до старіння технологій та зниження їх конкурентоспроможності.

4.  Замкнутість кластера може стати причиною зниження гнучкості підприємств-учасників.

5.  Відсутність конкурентів в рамках окремого кластеру «знищує» необхідність постійного удосконалення виробничого та збутового процесу.

6.  Відносна віддаленість промислових підприємств від постачальників сировини та споживачів кінцевої продукції.

8. Розвиток інституту кластеризації дозволяє створити ефективні інституціональні умови для залучення ресурсів та підвищення .

9. Зниження трансакційних витрат, які розглядаються як витрати на організацію бізнесу, отримання інформації, ведення переговорів, пошук постачальників, укладання та оформлення контрактів, забезпечення юридичного захисту, вибудовування взаємин як із зовнішніми контрагентами підприємства, так і з внутрішніми учасниками.

10.  Налагодження партнерського співпраці на договірній між членами кластеру, що сприяє формуванню спільного інформаційного середовища.

11.  Синергетичний ефект від використання адміністративного ресурсу органів державної влади та органів місцевого самоврядування, з урахуванням інтересів регіону та територіальної громади, можливість задіяти інвестиційний потенціал приватних партнерів для підвищення рівня техніко-економічних показників діяльності регіону.

7.  Залежність результатів роботи всього кластера від ефективності діяльності кожного з його учасників.

8.  Унікальність кожного кластера приводить до значного ускладнення оцінки ефективності його функціонування, оскільки відсутня можливість для порівняння з іншими кластерами.

9.   Висока питома вага в галузевій структурі України  виробництва екстенсивного напрямку.

 

41. Високоефективний метод крапельного фільтрування, який полягає у виведенні стічних вод на шар піску завтовшки до 1,5 метра не час до 6 годин.

42. Зберігання стовбурових клітин пуповинної крові і плаценти в кріобанку.

43. Біологічне забруднення водного середовища — полягає у надходженні до водойм із стічними водами різних видів мікроорганізмів, рослин і тварин (віруси, бактерії, грибки, черви), яких раніше тут не було. Багато з них є хвороботворними для людей, тварин і рослин. Забруднювачі: комунально-побутові стоки, підприємства шкірообробної промисловості, м'ясокомбінати, цукрові заводи.

44.Причини прояву синдрому Кастерсона