Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Д.П2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

3.5 Розрахунок площі дільниці то і діагностика

Для розміщення ремонтно-технологічного обладнання і створення нормальних умов роботи кожна дільниця і кожне робоче місце повинні мати достатньо виробничу площу. Необхідну площу для встановлення прийнятого обладнання знаходимо по площі основного обладнання або по регламентованій питомій площі на одного робітника.

Якщо робітник обслуговує декілька робочих місць, то загальну площу розраховуємо по площі, що займає все обладнання, а для дільниці зовнішньої очистки і миття, розбирально-мийної, складання машин, фарбування, технічної діагностики – по площі, яку займає обладнання і машини, що знаходиться на обслуговуванні (діагностуванні).

(51)

де Fоб – площа, що займає виробниче обладнання, м2, див. табл.10;

Fм – площа, яку займають машини, що знаходяться на ТО (діагностуванні) м2;

К – коефіцієнт, що враховує проходи, проїзди, робочі зони К = 4...4,5.

4 Організаційна частина

4.1. Організація робіт в майстерні і на дільниці.

Технічне обслуговування машинно-тракторного парку повинно бути організоване так, щоб у першу чергу забезпечити:

- високий коефіцієнт технічної готовності машин, своєчасне виконання всього комплексу робіт з технічного обслуговування (діагностування) машин, передбаченого відповідними правилами;

- виконання робіт, пов’язаних з технічним обслуговуванням (діагностування), при найнижчих витратах і в мінімальні строки;

- безперервність виконання механізованих робіт.

У загальному обсязі робіт по технічному обслуговуванню роботи, пов’язані з усуненням технічних несправностей в основному виконуються в процесі експлуатації машин. Тому вибір методу організації виконання робіт по технічному обслуговуванню (діагностуванню) та усуненню несправностей машин є основні організації виконання робіт на дільниці майстерні ПТО господарства.

Технічне обслуговування машинно-тракторного парку може здійснюватись за двома формами.

Бригадно-індивідуальна форма організації ТО машин передбачає виконання всіх робіт трактористами-машиністами, за якими закріплена машина. Лише при виконанні складних регульованих та діагностичних операцій їм допомагають бригадир чи механік. Однак для цієї форми організації обслуговування характерними є низька якість робіт та великі втрати робочого стану через простої агрегатів.

Постова форма організації ТО характеризується тим, що за робітником закріплюється постійна технологічна подібна робота. Для виконання робіт за робітником закріплюється спеціальне робоче місце, обладнання потрібною ремонтно-технічною оснасткою і відповідною технічною документацією.

Бригадно-постова організація ТО є поєднання бригадної і постової. При цій формі нескладні роботи, такі як розбиральномийні, ремонт простих деталей, загальне складання машин і т. п., виконує бригада. Ремонт складальних одиниць, а також спеціальні роботи (ковальсько зварювальні, верстатні, ТО і діагностика та ін.) виконують постійні роботи відповідної кваліфікації на спеціалізованих постах (робочих місцях).

Спеціалізоване ТО є більш прогресивною формою організації робіт.

Кожна з цих форм спрямована на поліпшення якості технічного обслуговування, зменшення витрат трудових та матеріальних ресурсів, скорочення простої машини при технічному обслуговуванні. Та чи інша форма повинна застосовуватись при наявності відповідних умов для її впровадження: необхідної матеріально-технічної бази, кваліфікованих кадрів, відповідної структури машинно-тракторного парку.

Для дільниці ТО і діагностика використовуємо бригадно-постову форму орга­нізації праці яка є поєднанням бригад­ної і постової. При цій формі не­складні роботи, такі як розбирально-мийної, ремонт одиничних про­стих сільськогосподарських ма­шин і знарядь, ремонт простих деталей і механізмів, загальне складання машин, виконує брига­да. Ремонт складних складальних одиниць (коробок передач, задніх І передніх мостів, механізмів і сис­тем двигуна та ін.), а також спе­ціальні роботи (ковальсько зварювальні, верстатні, вулканізацій­ні та ін.) виконують постійні ро­бітники відповідної кваліфікації на спеціалізованих постах (робо­чих місцях).

Завдяки частковому розподілу праці під час ремонту машин ця форма

більш прогресивна, ніж бри­гадна, але поступається перед по­стовою. Бригадно-постову форму організації праці застосовують під час ремонту машин у великих цент­ральних майстернях колгоспів і радгоспів.

Ефективність будь-якої форми організації праці залежить від відпочинку працівників ремонт­ного підприємства й від умов праці, які впливають на її якість.

Якість організації праці, зокре­ма, оцінюється кількістю й трива­лістю захворювань робітників май­стерні за певний період, а також частотою і важкістю травм, по­в'язаних з виробництвом. Крім того, враховуються розміри затрат живої енергії робітниками під час ремонту машин.

Для забезпечення нормальних умов праці й відпочинку на всіх дільницях потрібно випробовувати заземлення струмоприймачів, пере­вірити надійність вантажопідйомних засобів, відповідність освіт­леності нормативам, допустимий шум, вібрацію, мікроклімат і за­брудненість повітря. Всі дільниці повинні бути укомплектовані ап­течками з набором медикаментів, а робітники навчені прийомам подання першої медичної допомоги потерпілому. Побутові приміщен­ня повинні відповідати санітарним нормам і кількості робітників, які одночасно знаходяться на зміні.

Організація праці під час ре­монту машин тісно пов'язана з ти­повою технологією ремонту ма­шин.