Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Д.П2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

4.4 Безпека життєдіяльності і заходи техніки

безпеки

Постійний персонал пунктів майстерень та станцій ТО машинно-тракторного парку повинен пройти підготовку на курсах з охорони праці та охорони навколишнього середовища.

Працювати треба в підібраному за розміром спецодягу та головному уборі.

На пунктах та майстернях ТО робітникам забороняється відкривати двері електророзподільних щитів і шкафів, знімати захисні огородження та кожухи з електроустановок.

Діагностування та обслуговування машин необхідно проводити лише при непрацюючому двигуні, за винятком операцій, що потребують його роботи.

Під час огляду прогрітого двигуна потрібно уникати дотиків до нагрітих частин, особливо випускного колектора.

Для уникнення опіків рук та обличчя відкривати кришку горловини радіатора водяного охолодження потрібно в рукавицях після деякого охолодження рідини в системі.

Прослуховуючи роботу механізмів (стетоскопом), треба бути обережним, уникати дотику до деталей, що обертаються, та захвату ними частин одягу.

Виконуючи контрольно-регулювальні операції, що потребують прокручування колінчастого вала пускового двигуна, провід високої напруги від’єднують від свічки.

Перевіряючи роботу гідравлічної системи та начіпного пристрою, не можна залишати начіпне знаряддя в піднятому положенні. Забороняється усунення дефектів в гідросистемі при наявності в ній тиску.

Заміну робочих органів з гострими різальними елементами (лап культиваторів, дискових сошників, сівалок та ін.) та їх заточування слід проводити в рукавицях і обережно.

Для перевірки герметичності системи та технологічної наладки машин для хімічного захисту рослин їх резервуари треба заповнювати водою, а не робочими рідинами. При випробуванні машин забороняється знаходитись біля розпилювальних пристроїв.

Заміну ножів різальних апаратів збиральних машин потрібно проводити вдвох, користуючись при цьому рукавицями.

Переклепувати сегменти, вкладиші пальців різальних апаратів жаток, а також правити спинки ножів дозволяється лише з допомогою спеціальних пристроїв.

Відкривати кришку подрібнювачів можна тільки після повної зупинки ножового барабана. При регулюванні ножів, щоб запобігти обертанню, подрібнювальний барабан необхідно загальмувати.

4.5 Розрахунок освітлення, вентиляції дільниці.

Розрахунок природного освітлення полягає у визначенні світлової площі вікон та їх площі, визначаємо за формулою:

(52)

де Fо – площа освітлення, площа всіх вікон, м2;

Fд – площа відділення, дільниці (площа підлоги), м2;

α – коефіцієнт природного освітлення.

За нормами будівельного проектування визначаємо стандартні розміри вікон. Для виробничих приміщень беремо вікно шириною 1,5 і ви-отою 2,4м.

Визначаємо площу одного вікна і кількість вікон за формулами:

(53)

де Fo – площа одного вікна, м2;

n – кількість вікон;

F1 – площа освітлення (площа всіх вікон), м2.

Визначаємо потужність штучного освітлення за формулою:

Розрахунок штучного освітлення полягає у визначенні кількості і потужності електроламп, виконуємо у такій послідовності:

(54)

де Wд – потужність штучного освітлення відділення, Вт;

Fд– площа відділення, дільниці, м2;

Nn– питома потужність штучного освітлення у ватах на 1 м2 площі підлоги (8 ... 10).

Беремо потужність однієї лампи (N1) 150 ... 300 Вт.

Визначаємо кількість ламп (m) за формулою:

(55)

Вентиляційні обладнання відділення центральної ремонтної майстерні призначені для видалення газів, парів, пилу, а також різних шкідливих випаровувань, які з’являються в процесі виробництва.

Вентиляція відділень може бути природною і механічною. Природна вентиляція застосовується у приміщеннях для яких за існуючими нормами кратність обміну повітря (число, що показує скільки разів повинен відбуватися обмін повітря у відділеннях за 1 годину) – К ≤ 3. Це приміщення в яких шкідливі гази не виділяються і на одного робітника припадає 50 м3 повітря. У таких приміщеннях досить мати наскрізне природне провітрювання. Площа перерізу фрамуг або кватирок Fк беремо в розмірі 2 – 4% від площі підлоги Fд:

(56)

Для решти приміщень застосовуємо механічну вентиляцію. Розрахунок її полягає у визначені продуктивності вентилятора та вибір за даними розрахунку стандартного вентилятора.

Визначаємо площу однієї кватирки fк:

(57)

де h – довжина кватирки, м;

α – висота кватирки, м.

Визначаємо кількість кватирок (nК) за формулою:

(58)