Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
255986_56CC1_zharko_i_v_vnutrenniy_ekonomichesk...doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Задача 10.15

Продажна ціна на виготовлюваний виріб, яка в першому кварталі становила 200 грн., у другому кварталі підвищилась на 10 %. Постійні витрати складають 2000 тис. грн. Питомі змінні витрати – 60 грн.

Необхідно: обчислити ступінь впливу зміни ціни виробу на критичний обсяг випуску продукції.

Задача 10.16

Промислове підприємство виробляє продукцію одного найменування (однопродуктове виробництво) та реалізує її на внутрішньому ринку за ціною 230 грн. за одиницю. Питомі змінні витрати становлять 180 грн. Постійні вит-рати становлять разом 550 тис. грн. Внаслідок підвищення орендної плати по-стійні витрати збільшились на 8 %. Крім того, кон’юнктура внутрішнього рин-ку спричинила зниження продажної ціни на продукцію підприємства на 5 %.

Необхідно: визначити, яким чином збільшення постійних витрат і зниження продажної ціни на продукцію вплинуть на розрахункову величину її критичного обсягу, який треба виготовляти на підприємстві.

Задача 10.17

Харківський державний завод «Авіант» започаткував виробництво пральних машин «Либідь». Валові витрати на виробництво (собівартість) однієї пральної машини складають 140,06 грн. Частка постійних витрат у валових витратах дорівнює 15 %. Продажна ціна пральної машини «Либідь» становить 200 грн., а річна програма випуску нових побутових машин – 250 тис. шт.

Необхідно: визначити критичний обсяг виготовлення пральних машин «Либідь», перевищення якого починає забезпечувати прибутковість нового виробництва, двома способами (аналітично-розрахунковим і графічним).

Задача 10.18

Предметом бізнесової діяльності підприємця Миколи Петренка є виготовлення і реалізація дитячих іграшок. Елементи поточних витрат на виробництво (собівартість) одиниці продукції наступні: сировина і матеріали – 2 грн.; витрати на оплату праці – 1 грн.; інші посередні витрати – 0,4 грн. продажна ціна одиниці виробу становить 5 грн.

Необхідно: визначити необхідний обсяг реалізації продукції, який забезпечить одержання 10 тис. грн. чистого прибутку за умови діючої ставки податку (30 % від величини об’єкта оподаткування).

Задача 10.19

Акціонерне товариство «Радикал» досягло таких результатів своєї виробничо-комерційної діяльності за рік:

- обсяг продажу продукції – 100 тис. одиниць;

- продажна ціна за одиницю продукції – 100 грн.;

- змінні витрати на весь обсяг продукції – 3000 тис. грн.;

- постійні витрати на весь обсяг продукції – 5000 тис. грн.

Проте кон’юнктура ринку вимагає від акціонерного товариства знизити продажну ціну зі 100 до 80 грн. за одиницю продукції, аби залишитися на ньому як продавець власних товарів.

Необхідно:

1) визначити беззбитковий обсяг виробництва продукції;

2) визначити обсяг продажу продукції за новою ціною, який спроможний забезпечити величину прибутку, що досягнуто підприємством у попередньому році.

Задача 10.20

Розробляється проект створення малого спеціалізо­ваного підприємства з виготовлення жіночих сумок. Середньоріч­ний обсяг продажу сумок 80 тис. штук. Витрати на оренду вироб­ничого й адміністративного приміщень, їх утримання становлять 400 тис. грн. на рік. Витрати на управління, інженерне та вироб­ничо-господарське обслуговування - 150 тис. грн. на рік, річна су­ма амортизації власного устаткування - 80 тис. грн. Змінні витрати на одну сумку (матеріали, інструмент, зарплата робітників, тех­нологічна енергія тощо) - 80 грн., а ціна - 100 грн. Їх розміри практично не залежать від обсягу виробництва в межах виробни­чої потужності. Попит на сумки високий і стабільний. Загальна сума інвестицій у підприємство - 600 тис. грн.

Необхідно:

1) визначити мінімальний річний обсяг виготовлення сумок, який забезпечує беззбитковість виробництва;

2) побудувати графік динаміки загальних витрат і обсягу продажу продукції;

3) обчислити, за якого річного обсягу випуску сумок рентабе­льність інвестицій у це виробництво становитиме 20 %;

4) визначити коефіцієнт безпеки виробництва;

5) обчислити операційний ліверидж.

Вказівка. На основі розрахунку показників слід дати належну оцінку економічного стану підприємст­ва і можливі його зміни за певної динаміки ділової активності.

У процесі побудови графіка загальних витрат і обсягу прода­жу (виробництва) передбачаються стабільні змінні витрати на одиницю продукції і ціни. Контрольними тут є точки: постійні витрати, обсяг виробництва в точці беззбитковості, загальні ви­трати в точці беззбитковості. Для визначення обсягу виробництва, що забезпечує задану рентабельність інвестицій, спочатку обчислюється цільовий прибуток як добуток бажаної рен­табельності та інвестицій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]