Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
255986_56CC1_zharko_i_v_vnutrenniy_ekonomichesk...doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Задача 8.13

Підприємство за звітний період одержало при­буток на суму 60,57 тис. грн., який оподатковувався за став­кою 30 %. Протягом року сплачено проценти за кредит і пога­шено заборгованість за енергоносії на загальну суму 5,5 тис. грн. та створено фонд накопичення і фонд споживання на суму 18,2 тис. грн. Частину прибутку, що залишилася, було розпо­ділено між підрозділами підприємства. Зокрема, коефіцієнт роз­поділу прибутку для механічного цеху становить 0,42. Цей цех сплатив орендну плату 0,4 тис. грн., витратив на повернення внутрізаводських кредитів 1,25 тис. грн. та відшкодував зав­дані іншим цехам збитки на суму 0,6 тис. грн.

Необхідно: розрахувати величину фонду споживання, фонду накопи­чення і резервного фонду механічного цеху, якщо вони форму­ються у співвідношенні 2:1:1.

Задача 8.14

За планом цеху передбачено фонд матеріального заохочення в розмірі 1,5 тис. грн. Встановлені нормативи відрахувань у фонд матеріального заохочення у процентах до базового фонду заробітної плати всього персоналу, який становить 16 тис. грн.:

- за кожний процент перевиконання плану з обсягу товарної продукції - 0,4 %;

- збільшення рентабельності - 0,2 %;

- підви­щення продуктивності праці - 0,3 %.

Цех має виробничі показники, наведені в таблиці 8.4.

Таблиця 8.4

Вихідні показники виробничої діяльності цеху

Показник

За планом

Фактично

Обсяг виробництва продукції, тис. грн.

11000

11330

Рентабельність виробництва, %

20

21

Виробіток на одного працівника, грн.

5680

5705,2

Необхідно: визначити приріст фонду матеріального заохочення цеху з урахуванням показників його роботи.

Задача 8.15

Акція номінальною вартістю 20 грн. куплена на бі­ржі за ціною 25 грн. На акцію виплачується річний дивіденд 4 грн.

Необхідно:

1) визначити розмір дивіденду у відсотках;

2) визначити дохідність акції для власника.

Задача 8.16

Власний капітал акціонерного підприємства, що становить 240 тис. грн., складається зі статутного капіталу – 150 тис. грн., емісійного дохо­ду та нерозподіленого прибутку – 90 тис. грн.

Необхідно:

1) визначити індекс внутрішньої ціни акції;

2) визначити внутрішню ціну акції номіналом 10 грн.

Задача 8.17

Відкрите акціонерне товариство “Данко” прийняло рішення про випуск акцій на суму 3 млн. грн. в обсязі 50 тис. акцій. Встановлений розмір дивідендів на акцію 12 %. Рівень позичкового проценту 14 %.

Необхідно:

1) обчислити ринковий курс акції;

2) визначити суму виплачених акціонерам дивідендів.

Задача 8.18

Капітал відкритого акціонерного товариства стано­вить 4000 тис. грн., в тому числі власний – 3000 тис. грн. Стату­тний капітал у сумі 2100 тис. грн. сформований із 420 тис. акцій (номінальна вартість акції 5 грн.), серед яких 20 тис. акцій є при­вілейованими, на які сплачується 20 % дивідендів. Для підтримки авторитету ВАТ і ринкового курсу акцій важливо було б випла­тити дивіденди на звичайні акції за звітній рік на рівні 15 %, що відповідає чинній процентній ставці. Річний прибуток ВАТ після сплати податку і відрахувань у резервний фонд становить 500 тис. грн.

Необхідно:

1) обчислити, скільки прибутку треба спрямувати на виплату дивідендів, щоб забезпечити зазначені їх рівні;

2) оцінити в загальних рисах пропорцію розподілу прибутку на виплату дивідендів та інвестування (нерозподілений прибуток);

3) проаналізувати, чи є прийнятною для підприємства та акці­онерів виплата дивідендів у тих самих сумах додатковим випус­ком акцій з гарантією підвищення дивідендів з наступного року до 18 %.

Вказівка. Розподіл прибутку на виплату власникам (дивіден­дів) та на інвестування розвитку підприємства залежить від низки обставин, у тому числі й від прийнятої дивідендної політики. Проте вважається, що розподілений прибуток не повинен пере­вищувати 50 % загальної його суми після оподаткування. За ана­лізу третього питання можна обмежити перспективу виплати ди­відендів на старому (15 %) і новому (18 %) рівнях п’ятьма роками. Мається на увазі, що при виплаті дивідендів за звітний рік акціями, які будуть додатково випущені, прибуток підприєм­ство спрямує у вигідний інвестиційний проект. Це дасть змогу через рік підвищити виплати акціонерам за загальний пакет ак­цій. Тут доцільно використати методику ануїтетних обчислень.

Теми рефератів

1. Провідна роль матеріального стимулювання в забезпеченні ефективної діяльності підрозділів.

2. Передовий досвід і тенденції в оплаті праці.

3. Напрямки удосконалення форм оплати праці та підвищення їх стимулюючої ролі.

4. Роль прибутку у стимулюванні персоналу.

5. Сучасні форми залучення персоналу підприємства до участі в капіталі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]