Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЕКРВР - 2012 (проект).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

4.1.3. Зайнятість населення та ринок праці

Державна служба зайнятості вживає заходів, спрямованих на створення громадянам рівних можливостей для продуктивної та гідної праці. Ситуація на ринку праці протягом останніх років визначалась загальним станом економіки та формувалась під впливом як загальнодержавних, так і регіональних тенденцій її розвитку. В районі, як і в цілому в Україні, ринок праці певною мірою стримується відсутністю динамічних перетворень у структурі зайнятості та попиту на робочу силу. Для покращення ситуації відновлювальних процесів на ринку праці потрібні інвестиції.

Очікується, що на кінець 2011 року загальна чисельність безробітного населення, яка перебуває на обліку в службі зайнятості, становитиме 1152 особи, що на 154 осіб, або на 15,4% більше, ніж у 2010 році.

За направленням державної служби зайнятості протягом року працевлаштовано 385 осіб, що на 27 осіб, або на 7% менше, ніж у 2010 році. До професійного навчання залучено 105 осіб, що на 19 осіб, або на 22,1% більше 2010 року. Рівень охоплення громадськими роботами збільшився на 1,9% і у громадських роботах взяло участь 201 особа.

У 2011 році 10 особам надані одноразові виплати для організації підприємницької діяльності, що на 5 осіб більше, ніж у 2010 році. Рівень працевлаштування у 2011 році становив 33%, що на 8% менше, ніж у минулому році. Це пов'язано зі збільшенням кількості безробітних, які перебували на обліку.

Рівень безробіття становив 0,5 відсотка.

Річне державне завдання щодо створення нових робочих місць на 2011 рік (750 робочих місць) виконано на 147% та створено 1103 робочих місця.

Основними проблемами є:

  • невідповідність професійно-кваліфікаційного рівня робочої сили потребам економіки району та ринку праці;

  • відсутність у працівників належної мотивації до легальної продуктивної зайнятості, головним чином через низьку якість робочих місць за умовами та оплатою праці;

  • відсутність механізму економічного стимулювання роботодавців до створення робочих місць з гідними умовами та оплатою праці.

Головною метою на 2012 рік є створення нових робочих місць та соціальна підтримка незайнятих громадян, зареєстрованих у службі зайнятості, скорочення обсягів та рівня безробіття, зростання кількості зайнятих економічною діяльністю.

З метою забезпечення активної політики зайнятості на ринку праці, у 2012 році передбачається здійснити заходи за такими напрямами:

  • сприяння зайнятості населення, зниження рівня безробіття та зменшення його тривалості;

  • приведення чисельності професійного складу та кваліфікаційного рівня робочої сили у відповідність з потребою роботодавців;

  • підвищення якості робочої сили та посилення мотивації до легальної продуктивності зайнятості;

  • створення робочих місць з належними умовами та гідною оплатою праці;

  • створення дієвої системи професійної орієнтації незайнятого населення, особливо молоді, яка навчається або закінчила навчання у навчальних закладах різних рівнів акредитації, проведення всебічної роботи щодо популяризації робітничих професій;

  • здійснення моніторингу потреби роботодавців у робочій силі, прогнозування потреби в кадрах відповідно до розвитку галузей економіки;

  • активізація проведення ярмарок професій, тижнів та днів профорієнтації, презентацій робітничих професій, які є актуальними та перспективними на ринку праці;

  • посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення з питань праці через засоби масової інформації, засідання “круглих столів”, інформаційні та тематичні семінари;

  • сприяння зайнятості громадян, які потребують соціального захисту і не здатні конкурувати на ринку праці (жінок, молоді, інвалідів та інших категорій).

Прогнозується, що у 2012 році послугами служби зайнятості скористається 1380 осіб з числа незайнятого населення. Всього у 2012 році буде працевлаштовано не менше 450 осіб, що на 65 осіб, або на 16,9% більше, ніж у 2011 році. Рівень працевлаштування становитиме 33 відсотки. Пройдуть професійне навчання, перепідготовку та підвищення кваліфікації 115 осіб, що більше очікуваного показника 2011 року на 10 осіб, або на 9,5 відсотка. Рівень безробіття не зміниться і становитиме 0,5 відсотка.

Організація зайнятості населення буде здійснюватись у відповідності до завдань Програми зайнятості населення Вишгородського району на 2012-2013 роки, яка спрямована на запобігання масового безробіття, збереження існуючих та створення нових робочих місць, організацію професійної підготовки та підвищення кваліфікації безробітних, підтримку самозайнятості та підприємницької діяльності. Прогнозний показник річного державного завдання на 2012 рік створених нових робочих місць становить 800 осіб, який прогнозується виконати на 100 відсотків.

Значною мірою реалізації виконання поставлених завдань сприятиме збільшення індивідуальних інформаційних та консультаційних послуг, зростання кількості різноманітних тематичних семінарів з населенням та роботодавцями, проведення масових заходів – таких, як ярмарок вакансій та професій, дні кар’єри, дні відкритих дверей, заходи для учнівської молоді тощо.