Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЕКРВР - 2012 (проект).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

4.6.2. Агропромисловий комплекс

В районі зареєстровано 80 сільськогосподарських формувань. Виробничою діяльністю протягом 2011 року займалось лише 38. В стадії ліквідації знаходяться 9 підприємств: КСП ім. Ватутіна, ВСК “Дружба”, СВК “Мрія”, ПСП “Промінь”, ФГ “Відродження”, ФГ “Промінь”, ФГ “Легіон”, СВК “Любимівський”. Решта 33 сільгоспформувань призупинили діяльність.

На кінець 2011 року сільськогосподарські формування мали в оренді та користуванні 6789,8 гектарів сільськогосподарських угідь, з них: 4824,7 гектарів ріллі, 100,3 гектара багаторічних насаджень, 987,9 гектарів сіножатей та 876,9 гектарів пасовищ.

У 2011 році спостерігалася поступова стабілізація та нарощування обсягів виробництва сільськогосподарської продукції. Узагальнюючий показник ефективності роботи агропромислового комплексу району – це обсяг виробництва валової продукції в порівняльних цінах 2005 року. У всіх категоріях господарств у 2011 році очікується отримати валової сільськогосподарської продукції на суму 1137,1 млн. грн., що на 5,6% перевищує показник 2010 року (у т.ч. ТОВ “Комплекс Агромарс” – 1044,6 млн. грн., що становить 91,9% від загального обсягу валової сільськогосподарської продукції).

В сільськогосподарських формуваннях району отримано 140,6 тис. тонн м’яса, що на 12,3 тис. тонн, або на 9,6% перевищує показник минулого року. Левову частину м’яса - 99,4%, становить м’ясо птиці, яке виробляє ТОВ “Комплекс Агромарс”, решта – м’ясо свинини (ТОВ “Літо Агро”), м'ясо кролів (ТОВ “Укрплемкролекомплекс”) та яловичини.

Позитивом є те, що в районі почали оброблятись землі, які довгий час не використовувались. І як результат, у 2011 році були посіяні не тільки жито та пшениця, а й гречка та кукурудза на зерно, значні площі зайняті картоплею.

В усіх категоріях господарств середня врожайність зернових по району в вазі після доробки становить 20,2 ц/га, у тому числі в сільськогосподарських формуваннях – 20,2 ц/га.

Картоплю зібрано в усіх категоріях господарств на площі 3222,5 га і отримано урожайність з одного гектара по 282 цнт., а валовий збір – 56166 тонн. В тому числі в сільськогосподарських формуваннях з площі 116,5 гектарів зібрано по 282 ц/га, валовий збір становив 3281  тонни. В ФГ „Омельчук” з одного гектара зібрано по 337 центнерів, у ТОВ “Полісся” – 296 ц/га.

Для потреб тваринництва сільськогосподарських підприємств заготовлено 540 тонн сіна та 600 тонн сінажу, що становить відповідно 68,6% та 66,7% до плану на рік. Зменшення кількості заготовленого сіна та сінажу пов’язане зі зменшенням кількості великої рогатої худоби, що утримується в господарствах.

Восени 2011 року під урожай наступного року посіяно 738 га озимих на зерно, у тому числі 228 га – пшениці та 510 га – жита. Посіяно 60 га озимих на зелений корм і 35 га озимого ріпаку на зерно.

В результаті розпаювання земель в агропромисловому комплексі району виникла проблема обробітку землі. В поточному році площа ріллі використовувалась лише на 40 відсотків від наявної по району. Причиною є те, що не обробляються землі на території деяких господарств.

Крім того, частина власників земельних часток (паїв) передали своє право іншим особам, які також не обробляють землю.

Проблемою є використання земель фермерськими господарствами. З 54 зареєстрованих фермерських господарств виробничою діяльністю займаються лише 10.

Вагомий внесок у розвиток сільськогосподарського виробництва району вносять особисті селянські господарства, де виробляється значна частина молока, картоплі, овочів, фруктів та ягід.

Головною ціллю агропромислового комплексу району є виробництво продукції та забезпечення потреб населення у продуктах харчування, нарощування потенціалу тваринництва, оптимізація структури посівних площ.

Основними проблемами у розвитку аграрного сектору є:

    • обмежені обсяги державних фінансових ресурсів, що спрямовуються на підтримку сільськогосподарського виробництва;

    • постійне зростання диспаритету цін на матеріально-технічні ресурси та продукцію сільського господарства, що унеможливлює застосування сучасних систем господарювання в аграрному секторі і оновлення основних виробничих фондів, насамперед сільськогосподарської техніки;

    • низька ефективність виробництва в сільськогосподарських підприємствах;

    • зменшення поголів’я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств;

    • фізичне, технологічне та моральне зношення основних виробничих фондів;

    • невизначеність щодо перспектив розвитку земельних відносин.

Пріоритетними напрямами розвитку агропромислового комплексу є:

    • виконання комплексу робіт, пов’язаних з відтворенням, підвищенням родючості та охороною земель сільськогосподарського призначення;

    • підвищення конкурентоспроможності продукції сільського господарства;

    • поліпшення фінансового стану сільськогосподарських товаровиробників;

    • інтенсифікація виробництва за рахунок використання сучасних технологій (виробництво м’яса курей, свиней, кролів);

    • запровадження нових технологічних проектів, які базуються на сучасних досягненнях аграрної науки (вирощування насінників трав в Київській дослідній станції інституту землеробства);

    • подальший розвиток інфраструктури аграрного ринку.

Відповідно до прогнозних розрахунків у 2012 році виробництво валової продукції зросте на 12,3% і становитиме 1276,6 млн. гривень. Приріст відбудеться за рахунок збільшення виробництва м’яса птиці в ТОВ “Комплекс Агромарс” та виробництва продукції рослинництва в ТОВ „Полісся”.

У 2012 році прогнозується отримати валовий збір зерна в усіх категоріях господарств в розмірі 6,9 тис. тонн, що на 26% більше, ніж отримано у поточному році. При цьому урожайність зернових збільшиться на 2,5 центнерів з гектара. Збільшення зернових прогнозується за рахунок розширення посівних площ в ТОВ “Полісся”, де вирощування проводитиметься по інтенсивних технологіях. Виробництво картоплі становитиме 57,5 тис. тонн і залишиться практично на рівні показників 2011 року.

В 2012 році прогнозується збільшення виробництва м’яса, обсяг його виробництва зросте на 16% і становитиме 164,5 тис. тонн. Частка м’яса птиці у загальному обсязі становитиме 99,9 відсотка. Виробництво яєць зменшиться на 14% і становитиме 35,5 млн. штук (зменшення виробництва яєць пов’язано з технологічними процесами виробництва на підприємстві). Значне зростання обсягів виробництва м’яса передбачається за рахунок введення нових виробничих потужностей ТОВ “Комплекс Агромарс”.

Найважливішими інвестиційними проектами інтенсивного розвитку галузі тваринництва з використанням найсучасніших наукових розробок у 2012 році є завершення будівництва в ТОВ “Комплекс Агромарс” 22 птахоферм, інкубатора та другої черги забійного цеху, який уже освоєно майже на 69 відсотка. Введення даного проекту дозволить створити 600 нових робочих місць, збільшити надходження до місцевого бюджету, покращити життя населення.