Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
правозн..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
33.12 Кб
Скачать

62. Склад земель

Земля – це нац. багатство яке перебуває під особливою охороною держави.

Завданням земельного законодавства є регулювання земельних відносин з метою забезпечення права не землю, їх раціонального використання і охорони земель.

До земель України належать усі землі в межах її території, в тому числі острови та землі, зайняті водними об’єктами, які за основним цільовим призначенням поділяються на категорії. Україна за межами її території може мати на праві державної власності земельні ділянки, правовий режим яких визначається законодавством відповідної країни.

Землі України за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії:

1.Землі с.г. призначення (с.г. угіддя, багаторічні насадження, пасовища, сіножаті, не с.г. угіддя, господарські шляхи, полезахисні лісові смуги, землі під господарськими будинками.)

  1. Землі житлової і громадської забудови

  2. Землі природно-заповітного та природо-охоронного призначення

  3. Землі оздоровчого призначення

  4. Землі рекреаційного призначення

  5. Землі історико-культурного призначення

  6. Землі лісового фонду

  7. Землі водного фонду

  8. Землі промисловості, транспорту, зв*язку, енергетики, оборони. Та ін..

63. Форми власності на землю

Земля – це нац. багатство яке перебуває під особливою охороною держави.

Право власності на землю – це право володіти,користуватись і розпоряджатись земельними ділянками.

Земля в Україні може перебувати у приватній, комунальній та державній власності.

У державній власності перебувають усі землі України за винятком земель, переданих у колективну і приватну власність. Суб'єктами права державної власності на землю виступають: 1) Верховна Рада України – на землі загальнодерж.власності

2) Верховна Рада АРК

3) обласні, районні, міські, селищні, сільські ради народних депутатів .

Землі, що знаходяться в загальнодержавній власності, можуть передаватись у колективну чи приватну власність і надаватись у користування, в т.ч. в оренду.

Наступна форма власності на землю - колективна власність. Суб'єктами права колективної власності на землю є колективні с.г. підприємства, с.г. кооперативи, садівницькі товариства, с.г. акціонерні товариства. Розпорядження земельними ділянками, що знаходяться в колективній власності, здійснюється за рішенням загальних зборів колективу. Кожний член колективної власності на землю в разі виходу з колективу має право одержати свою частку землі в натурі (на місцевості), яка визначається в порядку, передбаченому Земельним кодексом. Право приватної власності громадян України на землю означає, що тільки вони мають право на одержання у власність земельних ділянок для: ведення с.г. (фермерського) господарства; ведення особистого підсобного господарства; будівництва та обслуговування жилого будинку і господарських будівель (присадибна ділянка); садівництва; дачного й гаражного будівництва.