Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
порядок вїзду іноземців в україну.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
130.56 Кб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України

Волинський національний університет імені Лесі Українки

Індивідуальне науково-дослідне завдання

з курсу Міжнародне Публічне Право

на тему:

«Порядок в'їзду іноземців в Україну»

Підготувала

Студентка 24 групи

Факультету міжнародних

відносин

Перевірив

Книш. С. В.

Луцьк 2012

План

  1. Вступ.

  2. Правила оформлення іноземцям віз для в'їзду в Україну.

  3. Реєстрація іноземців.

  4. Порядок в’їзду іноземців на територію України.

  5. Перебування іноземців на території України

  6. Правила виїду іноземних громадян з України до закінчення

відповідного терміну перебування.

  1. Висновок.

  2. Список використаної літератури.

Вступ

Іноземцями визначаються іноземні громадяни-особи, які належать до

громадянства іноземних держав і не є громадянами України, та особи без громадянства, які не належать до громадянства будь-якої держави.

Присутність у богатьох регіонах країни значної кількості іноземців покладає на органи внутрішніх справ важливе завдання щодо забезпечення оформлення документів іноземцями для відвідування України І виїзду за їх

межі, організації в установленому порядку реєстрації національних паспортів іноземців, що прибувають в Україну, і контролю за додержанням ними правил перебування в країні, а також вживання заходів щодо запобігання їх порушення.

Забезпечуючи контроль за додержанням іноземцями цих правил, співробітники органів внутрішніх справ здійснюють реєстрацію, видачу посвідок на проживання, прописку та облік іноземних громадян, проводять

заходи щодо контроля за їх фактичним перебуванням, строками знаходження

на даній території, видають у встановлених випадках дозволи на переїзд в інші місцевості, притягують . порушників до відповідальності та виконують рішення про примусове видворення і т. ін.

Ця робота виконується співробітниками органів внутрішніх справ і має

головну мету використати вказані форми контролю для попередження злочинів та інших правопорушень у відношенні до іноземців та протиправних дій з їхнього боку.

Для регулювання питань в'їзду і виїзду з України в межах чинного

законодавства, а саме Закону України "Про правовий статус іноземців"

розроблені "Правила в'їзду іноземців в Україну, їх виїзду з України і

транзитного проїзду через її територію", затверджені постановою Кабінету

Міністрів України від 29 грудня 1995 p., Інструкція про порядок розгляду

питань щодо продовження строку перебування в Україні іноземців та осіб

без громадянства, що затверджена наказом МВС України № 887 від

19.11.1999 р.

Правила оформлення іноземцям віз для в'їзду в Україну

Правила оформлення іноземцям віз для в'їзду в Україну, виїзду з України та транзитного проїзду через її територію затверджено постановою Кабінету Міністрів від 20 лютого 1999 р. № 227. Згідно цих Правил, віза - це позначка у паспортному документі, що засвідчує право іноземця або особи без громадянства на в'їзд в Україну і транзитний проїзд через її територію. Візи залежно від мети поїздки поділяються на типи, що позначаються літерним кодом:

1) дипломатична (Д);

2) службова (С);

3) ділова (Б);

4) для працівників рятувальних служб (Л);

5) студентська (О);

6) для науковців (Н);

7) для працівників засобів масової інформації (М);

8) для представників гуманітарних місій (Г);

9) для представників релігійних місій (Р);

10) для в'їзду з метою культурного та спортивного обміну (К);

11) для в'їзду з метою туризму (Т);

12) приватна (П);

13) імміграційна (ІМ);

14) для обслуговуючого персоналу транспортних засобів міжнародного сполучення (ОП);

15) транзитна (ТР).

У візовій кольоровій етикетці, що приклеюється на візову сторінку паспортного документа іноземця, зазначається термін, протягом якого іноземець або особа без громадянства може в'їхати та перебувати в Україні чи здійснити транзитний проїзд через її територію. Залежно від періоду дії візи поділяються на короткотермінові (до 6 місяців) та довготермінові (від 6 місяців до 5 років). Термін дії віз залежить від їх типу. Візи типу Д та М видаються на весь період акредитації, термін дії віз типу "Б", "Л", "Н", "Р", "Г", "К", "ОП" - не більше 1 року, візи типу "Т" видаються на термін до 6 місяців.

В залежності від кратності використання та кількості осіб розрізняють разові, дворазові, багаторазові та колективні візи.

Для оформлення відповідного типу візи в дипломатичні представництва чи консульські установи України за кордоном подаються необхідні документи, що підтверджують характер поїздки. Так, для приватної візи це - запрошення встановленого зразка, для туристичної - документи, що підтверджують туристичний характер поїздки. У разі потреби працівник дипломатичного представництва чи консульської установи може затребувати інші документи, що уточнюють мету поїздки іноземця, або запросити його для додаткової співбесіди.

Підставами для відмови іноземцю або особі без громадянства в оформленні візи можуть бути :

- загроза інтересам безпеки держави або охорони громадського порядку;

- забезпечення охорони здоров'я, захисту прав і законних інтересів громадян України;

- подання для оформлення візових документів свідомо неправдивих відомостей або підроблених документів;

- несплата консульського збору за оформлення візи;

- відсутність страхового полісу встановленого законодавством України зразка;

- наявність фактів порушення законодавства України під час попереднього перебування на її території;

- невідповідність паспортного документа встановленому зразку;

- відсутність коштів на перебування в Україні;

- відсутність документів про обстеження на вірус імунодефіциту людини (у разі оформлення в'їзду в Україну на термін понад 3 місяці);

- некоректна поведінка під час звернення до дипломатичного представництва чи консульської установи України щодо оформлення візи, вияв неповаги до України тощо;

- якщо від дати попередньої відмови минуло менше 1 року.

У разі відмови в оформленні візи мотиви такого рішення заявникові можуть не пояснюватися. Віза також може бути анульована під час проходження прикордонного контролю при в'їзді в Україну, якщо іноземець або особа без громадянства перебуває у списку осіб, яким, згідно законодавства України, заборонено в'їзд на її територію, або порушує порядок перетинання державного кордону, митні правила, санітарні норми або не виконує законних вимог посадових осіб, які здійснюють відповідний контроль у пункті пропуску через державний кордон.Віза може бути анульована під час перебування іноземця на території України у разі виявлення факту подання ним під час оформлення візи свідомо неправдивих відомостей або підроблених документів чи визнання особи, згідно із законодавством України, небажаною для перебування в Україні.

При отриманні візи або проходженні іноземцями, для яких встановлено безвізовий режим перетинання кордону, паспортного контролю перевіряється наявність у них страхового полісу, який повинен визнаватися дійсним на території України. Окрім цього, іноземець, що тимчасово перебуває в Україні, повинен обов'язково придбати страховий поліс (сертифікат) Державної акціонерної страхової компанії "Укрінмедстрах", що гарантує оплату екстреної медичної допомоги. Такий порядок страхування іноземців було встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 28 січня 1997 р. № 79 "Про затвердження порядку надання медичної допомоги іноземним громадянам, що тимчасово перебувають на території України". Перелік видів захворювань і станів іноземців, які потребують екстреної медичної допомоги, затверджено Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 16 липня 1997 р. №225.

Згідно Закону України "Про правовий статус іноземців" іноземні громадяни мають ті ж права і свободи та виконують ті ж обов'язки, що і громадяни України, якщо інше не передбачено Конституцією. Вони зобов'язані в порядку, що визначається Кабінетом міністрів України, зареєструвати свої національні паспорти або документи, які їх замінюють, і виїхати з України після закінчення відповідного терміну перебування. Паспортні документи туристів реєструються у пункті пропуску через державний кордон посадовою особою Державної прикордонної служби. Така реєстрація включає в себе проставляння в паспортному документі відмітки "В'їзд" ("Виїзд"), занесення відомостей про іноземця і його паспортних даних до відповідного реєстру. Туристи, що здійснюють круїз, звільняються від необхідності реєстрації паспортних документів.

При перетинанні державного кордону одночасно здійснюється і перетинання митного кордону України. Як правило, він збігається з державним кордоном, за винятком меж території спеціальних митних зон. Перетин митного кордону України супроводжується реалізацією дій, які в сукупності становлять сутність митної справи: переміщенням через митний кордон України товарів і транспортних засобів, проведенням процедури митного контролю та оформлення, справлянням податків і зборів, вживанням заходів, спрямованих на боротьбу з контрабандою та порушеннями митних правил. Виключну компетенцію у веденні митної справи мають органи Митної служби України. Її діяльність здійснюється на основі Митного кодексу (МК) України, затвердженого у листопаді 2002 р.

Обов'язок турагента, який здійснює продаж туристичних путівок, та представників туроператора, які працюють в місцях надання туристам послуг, попередити туристів про предмети, ввіз/вивіз яких за межі держави заборонений або обмежений. Це допоможе уникнути багатьох проблем на кордоні, що можуть виникнути через незнання туристами митних правил країни, куди вони їдуть.

Згідно ст. 40 МК митному контролю підлягають усі товари і транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України. На основі міжнародних угод на митному кордоні України може проводитися спільний митний контроль разом з митними органами сусідніх держав. Порядок проведення митного контролю визначається Кабінетом Міністрів України у відповідності з нормами МК. Кабінетом Міністрів України визначаються також зони митного контролю, входити і заходити до яких можна лише з дозволу представників митних органів. Особливості пропуску і оподаткування товарів, що перетинають державний кордон, викладені у ст. 247-254 МК. Для товарів, що необхідні для особистого користування, передбачена спрощена схема переміщення. Наприклад, без мита можна ввезти або вивезти особистий одяг, засоби гігієни, особисті ювелірні прикраси, фото-, кіно-, радіо-, відеоапаратуру, портативний телевізор, спортивне спорядження, риболовні снасті, спорядження для підводного плавання, велосипеди, байдарки і т.ін.

Згідно ст. 250 МК оподаткуванню при вивезенні не підлягають товари:

- загальна вартість яких не перевищує 200 євро. Для підтвердження необхідно мати чеки, квитанції. За відсутності таких, оцінку здійснює сама митниця;

- предмети, які вивозяться або пересилаються у зв'язку з виїздом на постійне проживання;

- предмети, які входять у склад спадщини;

- товари, які були тимчасово вивезені із зобов'язанням повернення;

- предмети, отримані іноземцями у вигляді призів, нагород, за участь у змаганнях, конкурсах, фестивалях, що проводились на території України;

- предмети особистого користування;

- спиртні напої, тютюнові вироби та кава в обмеженій законом кількості.

При вивезенні необхідно мати дозвіл на:

- художні твори, культурні та історичні цінності (картини, скульптури і т.п) - видається Міністерством культури і туризму України;

- товари та інші предмети, які підлягають ветеринарному, екологічному, санітарному або фітосанітарному контролю - пропускаються після проведення такого контролю відповідними службами.

Забороняється вивіз:

- предметів і товарів, на які встановлено державні дотації, окрім предметів особистого користування;

- предметів і товарів промислового призначення;

- дорогоцінних металів і каміння, виробів з них, культурних цінностей з метою відчуження;

- сильнодіючих отруйних, радіоактивних, вибухонебезпечних речовин, які можуть завдати шкоди здоров'ю або загрожувати життю населення та тваринного світу;

- анульованих цінних паперів.

Згідно митних правил, затверджених Верховною Радою України у 1996 р., валюта України пропускається через кордон за умови подання митних декларацій на вивезення цієї валюти з України. В інших випадках валюта України вилучається і передається у власність держави.На території України діють певні правила щодо ввезення іноземної валюти. Сума до 10000 доларів США або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті, перерахованої по курсу, встановленому Національним банком України, може ввозитись без документів, що підтверджують джерела походження цієї валюти. На ввезення суми від 10000 до 50000 доларів США або еквіваленту цієї суми в іншій іноземній валюті, враховуючи платіжні документи і подорожні чеки, іноземці (нерезиденти) повинні подати митні документи і заяву на ввезення валюти готівкою із зазначенням мети ввезення. На ввезення валюти в сумі, яка перевищує 50000 доларів США, потрібен спеціальний дозвіл Національного банку України.

Для здійснення митного контролю туристи надають митну декларацію встановленого зразка. При проїзді автотранспортом надається також технічний паспорт, путівка, ліцензія, дозвіл і т.д.

Згідно ст. 55 МК з метою перевірки законності перетинання держкордону товарів і транспортних засобів митний орган має право на проведення їх огляду. Ця процедура може бути проведена за рішенням керівника митного органу або його заступника і обов'язково в присутності їх власника.

На підставі ст. 56 МК, якщо є причина вважати, що в ручній поклажі або в багажі туриста, що перетинає державний кордон, перевозяться товари і речі незадекларовані або заборонені, то митниця має право здійснити огляд, а у випадку необхідності - і перегляд ручної поклажі і багажу та їх розпакування у присутності власника.

Згідно ст. 56 МК за письмовою постановою митного органа може бути проведена виключна форма митного контролю - особистий огляд, якщо є підстави вважати, що громадянин, котрий перетинає кордон, переховує предмети контрабанди або товари, які перевозяться з порушенням або заборонені для перевезення. Перед початком такого огляду посадова особа митниці повинна подати громадянину письмову постанову керівника митниці або його заступника, ознайомити громадянина з його правами та обов'язками під час проведення такого огляду і запропонувати добровільно віддати приховані речі або товари. Особистий огляд проводиться в ізольованому приміщенні, яке відповідає санітарно-гігієнічним вимогам, посадовою особою митниці однієї статі з тим, кого оглядають, і в присутності не менше ніж двох понятих такої ж статі. Понятими запрошуються особи, не зацікавлені в результатах огляду, ними не можуть бути родичі того, кого оглядають, або працівниками митниці. Доступ інших осіб в приміщення, де проводиться огляд, виключається. Обстеження органів тіла громадянина, що оглядається, проводиться лише медичними працівниками. Після проведення особистого обстеження складається протокол встановленої форми, який підписується посадовою особою митниці, яка проводила огляд, понятими, що були присутні при цьому, а у випадку обстеження медичним працівником - також цим працівником. Громадянин, який проходив огляд, має право зробити письмову заяву в такому протоколі. Копія протоколу видається тому, кого оглядали.

За порушення митних правил ст. 322 МК передбачено такі покарання:

- попередження;

- штраф (в залежності від виду порушення) до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- конфіскація товарів і транспортних засобів пересування.

Ст. 88 Кодексу України "Про адміністративні порушення" передбачає відповідальність громадян (штраф від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) за незаконне вивезення з України або ввезення на її територію об'єктів тваринного або рослинного світу, у тому числі, зоологічних і ботанічних колекцій, видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України.

Під час перебування іноземця на території України з ним можуть статися неприємні події, наслідком яких є втрата документів, що підтверджують його право на перебування в Україні. Обов'язком приймаючої сторони є пояснити іноземцеві порядок дій в такій ситуації та допомогти йому негайно письмово повідомити органи внутрішніх справ про цей факт. Останні на прохання іноземця зобов'язані видати йому про це довідку та надіслати відповідне повідомлення в Держкомкордон. Після отримання у дипломатичному представництві чи консульській установі своєї країни паспортного документа на підставі особистої заяви іноземця та клопотання приймаючої сторони, органом внутрішніх справ вирішується питання про продовження терміну його перебування в Україні чи виїзду з неї.

За порушення іноземцями встановленого порядку перебування в Україні і транзитного проїзду через її територію до них застосовуються санкції відповідно до законодавства України