Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
правозн..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
33.12 Кб
Скачать

60. Права та обов*язки власників природних ресурсів і природокористування

Основне і невід'ємне право власника — самостійно господарювати, здійснювати безпосередню експлуатацію природного об'єкта. Однак самостійне використання природного об'єкта — це не лише право, але і обов'язок власника. Причому він має право і зобов'язаний використовувати природний об'єкт саме у тих цілях, для яких об'єкт призначений.

Власник має право на створену за допомогою природного об'єкта продукцію і доходи від її реалізації; можливість використовувати існуючі на земельній ділянці корисні копалини; зводити будови і споруди ,передавати природні об'єкти в оренду, здавати в заставу

Серед обов'язків власників перше місце займає раціональне і ефективне використання природного об'єкта .На власника покладається обов'язок підвищувати родючість, не допускати погіршення екологічної обстановки на території внаслідок своєї господарської діяльності, вживати заходів щодо недопущення забруднення, погіршення або знищення природного об'єкта.

Найважливішим обов'язком власника є своєчасна сплата податку за природний об'єкт.

Права і обов'язки природокористувачів можна поділити на загальні і спеціальні.

До загальних прав, зокрема, належать такі, як право на самостійне господарювання при використанні природного об'єкта, на видобування з нього корисних властивостей і якостей, на одержання плодів і прибутків від нього, на здійснення різних дій у межах закону з метою одержання корисного ефекту від природного об'єкта.

Головним обов'язком усіх природокористувачів є раціональне і ефективне використання природних об'єктів, бережливе до них ставлення відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Спеціальні права і обов'язки властиві кожному виду природокористування стосовно його об'єктів. Вирішальну роль тут відіграє мета природокористування. Вони, як правило, встановлюються відповідними галузями екологічного законодавства .

61. Предмет та джерела екологічного та земельного права

Земельне право – галузь права яка регулює земельні відносини з метою раціонального використ. земель, створення умов для підвищення ефективності їх використання та охорони прав організації і громадян як землев-

ласників і землекористувачів.

Суб*єктами зем. відносин є громадяни, юр. особи, органи місцевого самоврядув., і органи держ.влади.

Об*єктами є земельні ділянки і прва на них, земельні частки та паї.

Джерела земельного права: Конституція, Цивільний і Земель- ний кодекс, ЗУ «Про власність»

Екологічне право – галузь права що регулює суспільні екологічні відносини з метою охорони життя і здоров*я громадян, захисту їхніх екологічних прав та свобод, раціонального природокористув. і забезпечення якості довкілля.

Під предметом екол.права розуміють специфічні для нього відносини в галузі взаємодії суспільства з навколишнім природним середовищем.

Об*єкт екол.права це природні і природно-антропогенні цінності, з приводу яких складаються відповідні відносини.

Джерела права: Конституція, ЗУ «Про основи нац..безпеки України», укази президента, постанови каб.міністрів, кодекси