Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практ.завд. Мод.2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
92.67 Кб
Скачать

Теми практичних занять

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №1

Спілкування як інструмент професійної діяльності

ПЛАН

  1. Спілкування і комунікація.

  2. Функції спілкування.

  3. Види, типи і форми професійного спілкування.

  4. Основні закони спілкування.

  5. Тире в простому двоскладному реченні.

  6. Розділові знаки в реченні з однорідними членами.

Література:

Мацюк З., Станкевич Н. Українська мова професійного спілкування: Навч. посібник. 4-е вид. / Мацюк З., Станкевич Н. – К. : Каравела, 2011. – С. 81-119.

Мозговий В. І. Українська мова в професійному спілкуванні. Модульний курс. Навчальний посібник / В. І. Мозговий. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – С. 136.

Погиба Л. Г., Грибіниченко Т. О., Голіченко Л. М. Українська мова фахового спрямування. Підручник / Л. Г. Погиба, Т. О.Грибіниченко, Л. М. Голіченко. – К. : Кондор, 2011. – С. 112-122.

Шевчук С. В., Лобода Т. М. Практикум з української мови: Модульний курс: Навч. посіб. / Шевчук С. В., Лобода Т. М. – К.: Вища шк., 2006. – С. 30, 38-41.

Ключові слова: Спілкування і комунікація, функції спілкування. професійне спілкування, закони спілкування.

Студент повинен знати: Спілкування і комунікацію, функції спілкування, види, типи і форми професійного спілкування, основні закони спілкування.

Студент повинен уміти: Пояснити спілкування і комунікацію, диференціювати функції спілкування, види, аналізувати типи і форми професійного спілкування, користуватися основними законами спілкування.

Питання для самоперевірки:

  1. Чи диференціюєте ви поняття спілкування і комунікація?

  2. Які функції виконує спілкування?

  3. Які види, типи і форми професійного спілкування вам відомі.

  4. Якими є основні закони спілкування?

Завдання:

1. Поставте в реченнях, де треба, тире між підметом і при­судком. Прокоментуйте його вживання.

1. Найперша і найголовніша ознака індивідуальності на­роду це його мова (М. Шумило). 2. Освіта це вид гігієни. Письмо з помилками то немиті руки чи зуби (В. Стус). 3. Тому нині вона (українська мова) одна з найбагатших і найрозвиненіших мов світу (А. Бурячок). 4. Слово прізвище думки тепер, а частіше її псевдонім (Л. Костенко). 5. На­род не слово, а найвища міра, Здорове тіло і душа жива... (Г. Чубач). 6. Слово то дивний витвір людини (І. Цюпа). 7. Джерело красномовства у серці (Дж. Мілль). 8. Пре­красна справа вміти у всіх випадках добре володіти сло­вом... (Дж. Бокаччо). 9. Добре говорити значить просто добре думати вголос (Е. Репан). 10. Ясність краса глибо­ких думок (К. Вовенарг).

2. Дайте повні письмові відповіді на поставлені запитання, використовуючи різні способи вживання підметів і присудків. Поясніть розділові знаки у записаних реченнях.

1. Що таке держава? 2. Що таке Україна? 3. Хто такі українці? 4. Що таке Київ? 5. Хто такі кияни? 6. Що таке парламент? 7. Хто такі депутати? 8. Що таке школа? 9. Хто такі вчителі? 10. Хто такі учні?

3. Прочитайте прислів'я. Прокоментуйте вживання — не­вживання розділових знаків у реченнях з однорідними членами. Пояс­ніть зміст прислів'їв.

На землі є і південь, і північ, а у правди — ні сходу, ні заходу. Вчений та велике дерево не одразу виростають. Розумний говорить повільно, зате швидко працює. Дивитись і питати — теж наука. Нікчемність має початок, та не має кінця. І пекло й рай — усе в душі людській. Прощай іншим, але не собі. Учитель — це три світи: теперішній, минулий, майбутній (Японські народні прислів'я)

4. Перепишіть речення, поставте, де потрібно, розділові знаки.

1. Летить лугами берегами та нетрями Та глибокими яра­ми Та широкими степами Та байраками. 2. Тече вода в синє море Та не витікає. 3. По діброві вітер виє Гуляє по полю Край дороги гне тополю До самого долу. 4. Та не чули вже тих речей Ні батько ні мати... 5. Попідтинню сіромаха І днює й ночує. 6. Синє море звірюкою То стогне то виє Дніпра гирло затопило. 7. Не шукайте не питайте Того що немає І на небі а не тілько На чужому полі. В сво'ій хаті своя й правда І сила і воля. 8. Гори мої високії, не так і високі як хорошії блакитні здалека (Із творів Т. Шевченка).