Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
правозн..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
33.12 Кб
Скачать

57. Національний Банк України

НБУ- це центральний банк, особливий орган держ. Правління, юридичний статус, завдання, функції і повноваження якого визначається Конституцією України і законами України.

НБ є юридичною особою , має відокремлене майно, є об*єктом права держ. власності, яке перебуває в його повному господарському відомі.

НБ може відкривати свої установи, філії та представництва в Україні та за її межами.

НБ здійснює регулювання та банк.діяльність відповідно до положень Конституції, ЗУ «Про НБУ», він не відповідає за зобов*язаннями банків, а банки не відповідають за зобов*язаннями НБ, якщо інше не передбачено законом або договором.

Функції НБУ:

  1. Визначає та проводить грошову політику

  2. Здійснює емісію національної валюти

  3. Встановлює для банків правила проведення банк. операцій бух.обл. та звітності

  4. Здійснює банк. регулювання та нагляд

  5. Веде держ. реєстр банків і здійснює ліцензування банк.діяльності

  6. Здійснює валютне регулювання

  7. Представляє інтереси України в центральних банках інших держав

Керівними органами НБ є Рада НБ і Правління НБ. Члени Ради НБ призначаються президентом України та ВР України. Голова НБ призн. на посаду ВР Укр.за поданням президента строком на 5 років

58. Поняття господарських спорів

Господарські спори – це різновид правових спорів, вони виникають в процесі здійснення господарської діяльності.

Спори з приводу господарських правовідносин частіше всього виникають в результаті правопорушень по укладеним договорам. Але вони можуть породжуватись у випадку заподіяння позадоговірної шкоди, незаконногонного привласнення чужого майна, розходжень при укладанні договорів, порушеннях прав суб’єктів підприємницької діяльності неправомірними рішеннями органів влади і управління, при заборгованості підприємств та організацій.

всі господарські спори можна розділити на три великі групи, категорії: договірні; майнові; немайнові.

Згідно з Конституцією України правосуддя в господарських відносинах здійснюється арбітражним судом. Арбітражний суд є незалежним органом у вирішенні всіх господарських спорів, що виникають між юридичними особами, державними та іншими органами, а також у розгляді справ про банкрутство.

59. Екологічні права та обо*язки громадян

Екологічні права та обов'язки громадян України. - система юридична закріплених за громадянами повноважень і зобов'язань в екологічній сфері. Найповніше екологічні права та обов'язки закріплено в Законі України "Про охорону навколишнього природного середовища" (статті 9-12). Згідно з Законом громадянин України має право на: безпечне для життя і здоров'я навколишнє природне середовище; об'єднання в громадські природоохоронні формування; одержання в установленому порядку повної та достовірної екологічної інформації тощо. Аналогічні формулювання пояснюються тим, що дане право - одне з головних прав людини. Цьому Праву відповідає обов'язок держави забезпечувати здійснення санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на поліпшення та оздоровлення навколишнього природного середовища. Усі екологічні права громадян захищаються і відновлюються в судовому порядку. Поряд із правами Закон України "Про охорону навколишнього природного середовища" передбачає стосовно до громадян і деякі обов'язки. Так, громадяни зобов'язані: берегти, охороняти й раціонально використовувати природні багатства; не порушувати екологічних прав інших суб'єктів; компенсувати завдану ними шкоду тощо.