Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика з менеджменту!!!!!!.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
189.44 Кб
Скачать

34

ЗМІСТ

ВСТУП...........................................................................................................3

РОЗДІЛ І. характеристика підприємства................................ 5

    1. Історія розвитку ПАТ ’’Горохівський цукровий завод’’......................5

1.2. Форма власності......................................................................................6

1.3. Організаційна форма господарювання..................................................8

1.4. Аналіз фонду заробітної плати на підприємстві...................................8

РОЗДІЛ ІІ. Менеджмент пвдприємства.......................................14

2.1. Організаційна структура управління на підприємстві....................... 14

2.2. Функції менеджменту на підприємстві.................................................18

2.3. Управління персоналом..........................................................................20

2.4. Маркетингова діяльність на підприємстві............................................21

2.5. Практика антикризового управління на підприємстві........................22

2.6.Шляхи удосконалення системи менеджменту на підприємстві..........24

РОЗДІЛ ІІІ. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ В ЦЕХУ.......................................................................................................................27

3.1. Аналіз виробництва.................................................................................27

3.2. Виробничий процес у цеху та характеристика продукції...................28

3.3. Технологічний процес та склад обладнання у цехах...........................30

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ....................................................................32

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ................................................33

Вступ

Звіт є результатом практики на базі ПАТ "Горохівський цукровий завод". В роботі використано знання , отримані в процесі вивчення ряду економічних дисциплін. Ціль практики – закріплення раніше отриманих знань на практиці.

Процес здійснення господарської і управлінської діяльності господарюючими суб’єктами передбачає ефективне поєднання великої кількості організаційних , трудових, матеріальних, фінансових ресурсів. Даний ефект вимірюється шляхом співставлення отриманого результату з витратами живої і уречевленої праці на його досягнення. Якість і обсяг виробленої продукції, продуктивність праці.

Мета даного звіту полягає у дослідженні господарської і управлінської діяльності ПАТ «Горохівський цукровий завод», у володінні сучасними методами і формами роботи у сфері менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, виявлення їх навичок до самостійного наукового дослідження, а також практичного застосування теоретичних знань для вдосконалення управління зовнішньоекономічною діяльністю суб’єктів господарювання.

Завдання даної роботи :

    • дати характеристику підприємства ПАТ ”Горохівський цукровий завод”;

    • оволодіти сучасними формами та методами менеджменту ЗЕД безпосередньо на робочому місці;

    • проаналізувати ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємства;

    • аналіз виробництва продукції;

    • характеристика цеху;

    • аналіз технологічного процесу і обладнання.

Предметом дослідження даного звіту є господарська і управлінська діяльність підприємства ПАТ «Горохівський цукровий завод».

Об’єктом дослідження є ПАТ «Горохівський цукровий завод», який займається виготовленням цукру-піску, меляси та сирого жом.

РОЗДІЛ І. характеристика підприємства

    1. Історія розвитку пат ’’Горохівський цукровий завод’’

ПАТ ’’Горохівський цукровий завод’’ створено відповідно до рішення засновників від 29 листопада 1996 року шляхом перетворення орендного підприємства ’’Горохівський цукровий завод’’ у публічне акціонерне товариство згідно із Законом Украіни ’’ Про особливості приватизації майна в аграрному комплексі’’ від 10 липня 1996 року та Декрету Кабінету Міністрів України від 20 травня 1993 року №57 ’’ Про приватизацію цілісних майнових комплексів державних підприємств та їхніх структурних підрозділів, зданих в оренду’’.

Будівництво Горохівського цукрового заводу тривало з 1955 року по 1959 рік. 2 грудня 1959 року підприємство приступило до переробки цукрових буряків. На той час потужність заводу становила 2500 тонн цукрових буряків на добу.

З 1974 року по 1978 рік здійснювалась реконструкція заводу, яка передбачала приріст потужностей. В результаті реконструкції потужність заводу по переробці цукрового буряка зросла до 4100 тонн за добу.

4 жовтня 1993 року збори трудового колективу Горохівського цукрового заводу прийняли рішення про створення організації орендарів. Розпорядженням представника Президента України Горохівської районної державної адміністрації №272 від 28 жовтня 1993 року організація орендарів була зареєстрована.

На сьогоднішній день ПАТ ’’Горохівський цукровий завод’’ – це сучасне підприємство, проектною потужністю 4500 тонн цукрових буряків на добу. Окремі технологічні процеси автоматизовані, прийом цукрових буряків і облік продукції комп’ютеризовані. З 1998 року ТЕЦ заводу працює на природному газі.

Місцезнаходження товариства : Україна, 45744, Волинська обл., Горохівський район, смт. Мар’янівка, вул. Незалежності, 13.

Керівник підприємства – Притолюк Анатолій Павлович.

Статутний фонд товариства становить 8985030,00 гривень ( вісім мільйонів девятсот вісімдесят пять тисяч гривень). Весь статутний фонд розділено на 35 940 120 акцій ( тридцять п’ять мільйонів дев’ятсот сорок тисяч сто двадцять ) номінальною вартістю 25 коп.

На базі частки відокремленого майна ’’Горохівський цукровий завод’’ створене дочірнє підприємство ДВКП ’’ Горохів-Агротехцентр МТС ’’, яке знаходиться за адресою смт. Мар’янівка, вул.Незалежності,13.

Також на балансі підприємства знаходяться заклади торгівлі і громадського харчування. Діє міні-пекарня річною продуктивністю 30 тонн хліба і ковбасний цех.

1.2 Форма власності

ПАТ ’’Горохівський цукровий завод’’ – публічне акціонерне товариство, є єридичною особою, має відокремлене майно, самостійний та зведений баланс, розрахунковий, валютний та інші рахунки в українських та іноземних банках, товарний знак, печатку зі своїм найменуванням на українській мові. Товариство має право укласти угоди, в тому числі договори ( контракти ), зокрема договори купівлі-продажу, страхування майна, перевезень, зберігання, доручення і комісії та інші, може від свого імені набувати майнових і особистих немайнових прав і нести обов’язки, бути позивачем і відповідачем у суді, арбітражному суді, третейському суді.

Акціонерами товариства є фізичні і юридичні особи, які мають право власності на акції товариства.

Товариство несе відповідальність по своїх зобов’язаннях усіма видами свого майна. Акціонери несуть відповідальність по зобов’язаннях товариства тільки у межах вартості належних їм акцій, при цьому акціонери, які не повністю сплатили вартість акцій, несуть відповідальність у межах повної суми їх акцій, включаючи несплачену частину. Товариство самостійно визначає свою організаційну структуру і затверджує свої внутрішні документи. Товариство має право у порядку, визначеному чинним законодавством створювати як на території України, так і за її межами філіали, представництва, дочірні підприємства, а також спільні підприємства, бути учасником асоціацій, концернів та інших об’єднань.

Вищим органом управління товариства є збори акціонерів. Спостережна рада товариства є органом управління, який представляє інтереси акціонерів в перерві між проведенням загальних зборів акціонерів і в межах своєї компетенції, визначеної статутом товариства, контролює та регулює діяльність правління товариства. Правління товариства підпорядковане та підзвітне загальним зборам та спостережній раді. Очолює правління – голова правління, який призначається спостережною радою і діє на підставі трудового контракту. Члени правління затверджуються спостережною радою за поданням голови правління.

Ревізійна комісія товариства є органом, який здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю правління товариства, його підрозділів та служб, філій та представництв, що знаходяться на балансі товариства.

Для організації виробничо-господарської діяльності створені наступні служби і відділи:

  • служба організації основного виробництва;

  • служба головного технолога;

  • відділ матеріально-технічного постачання і збуту продукції;

  • адміністрація;

  • бухгалтерська служба;

  • відділ економіки і заробітної плати;

  • відділ кадрів;

  • відділ сировини.