Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика з менеджменту!!!!!!.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
189.44 Кб
Скачать

3.2. Виробничий процес у цеху та характеристика продукції

ПАТ ”Горохівський цукровий завод” працює по типовій схемі одержання очистки соків, сиропу. В продуктовому відділенні працюють по двох продуктовій схемі з афінацією жовтого цукру. Завод спеціалізується на випуску цукру. Він дає побічну продукцію: жом і мелясу.

Цукор-пісок одержують із сировини – цукрового буряка. З кагатного поля в завод буряк проводять по гідротранспортерах при допомозі води. Буряк, що поступає в переробку, містить легкі ( солома, гичка, бур’ян ) та вадкі ( шмат-ки заліза, камені ) домішки, які видаються на станції доочистки соломогичко, каменевловлювачами. Для вилучення цукрози буряк ріжуть в бурякорізках на стружку, яку в спеціальних дифузійних апаратах висолоджують, використовуючи явище дифузії – стружка переміщається вверх назустріч барометричній воді, при цьому при відповідній температурі одержують дифузійний сік.

Висолоджувану стружку ( сирий жом ) – віджимають в жомових пресах, отримуючи при цьому пресований жом, а жомопресова вода повертається в дифапарати.

Одержаний сік проходить фільтрацію, очистку вапняковим молоком, сатураційним газом – проходить процес дефекосатурації – фільтрують і направляють у випарюапні апарати, де сік із СР = 14-15% в результаті випарювання з мінімальними затратами тепла перетворюється в сироп з вмістом СР до 65%. Для зменшення кольоровості сиропу з клеровкою, після чого фільтрують через налив розчину перліту. Одержаний сироп з клеровкою качають в продуктове відділення для одержання цукрози ( цукру ) в кристалічному вигляді.

Одержання кристалічного цукру проводять в вакуум-апаратах – видаляють воду із розчину під вакуумом – уварювання утфелю і кристалізації. Призначення уварювання являється виділення цукрози з розчину у вигляді кристалів відповідної якості і одержання суміші кристалів і міжкристального розчину, який називають утфелем .

Цикл варки розділяють на чотири стадії: згущення до утворення кристалів; нарощування кристалів; утворення і спуск утфелю. Для відділення кристалів із міжкристального розчину під дією центробіжної сили використовують центрифуги. Меляса проходить через сито, а кристали залишаються на ньому. Після відходу зеленої меляси, кристали промивають конденсатором – водою з t = 90°С, відходить біля меляси ( яку повертають на уварювання одного продукту ), вологий цукор-пісок вивантажується з центрифуг на транспортер, транспортується в сушильне відділення, сушиться, відсортовуються грудки, просипається через магніти тонкої очистки і збирається в бункерах. З бункерів на автоматичних вагах – дозаторах затарюється в 50 кг поліпропіленові мішки. Мішки з цукром штабелюють з подальшим відвантаженням споживачам.

Цукор-пісок відповідає вимогам ДСТУ 2316-93 ( ГОСТ 21-94 ): вміст цукрози – 99,75%, кольоровість не більше 0,8 од.Шт.; масова частка вологи не більше 0,14%; масова частка феродомішок не більше 0,0003%; солодкий, без сторонього присмаку; сипучий; білий.

Комплекс очистки споруд забезпечує дотримання вимог по викидах в навколишнє середовище.

Виробнича потужність розрахована на переробку 4900тонн буряків за добу, наявність ефективного прогресивного обладнання та кваліфікованих кадрів дають можливість переробити 250,0 тис. тонн сировини за виробничий сезон.