Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іванюк О.В..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
192 Кб
Скачать

08 Лютого 2011 року

Вивчав обставини набрання рішення законної сили.

Рішення суду, якщо воно не було оскаржене, набирає чинності після закінчення строку на апеляційне оскарження або на апеляційне подання. У разі подання апеляційної скарги рішення суду набирає чинності після розгляду справи судом апеляційної інстанції. Після набрання рішення чинності сторони та треті особи з самостійними вимогами, а також їх правонаступники не можуть заявляти в суді ті ж позовні вимоги з тих же підстав, а також оспорювати в іншому суді вже встановлені судом факти. Апеляційні скарги, апеляційне подання прокурора на рішення суду першої інстанції можуть бути подані протягом одного місяця з наступного дня після проголошення рішення. Скарги, подання на ухвали суду першої інстанції подаються протягом 15 днів з наступного дня після їх ухвалення.

09 лютого 2011 року Ознайомлювався з роботою помічників суддів та консультантів.

Помічники суддів пишуть проекти вироків, постанов, рішень, ухвал суду, здійснюють контроль за роботою секретарів судових засідань, здійснюють технічну фіксацію судового процесу, а також інше за дорученням судді та голови суду.

Був присутній на прийомі громадян консультантами суду.

На них покладено обов'язок про прийому позовних заяв, заяв, скарг від громад, перевірка правильності їх складення, додання до них необхідних документів, перевірка сплати державного мита у справах, де на позивача, заявника покладено обов'язок сплатити державне мито.

Прийом громадян консультантами суду здійснюється щоденно, крім п'ятниці, 9-00 години до 12-30.

Ознайомлювався із порядком залишення заяви без розгляду.

Суд залишає заяву без розгляду:

  1. якщо заінтересованою особою, яка звернулась до суду, не додержано встановленого для даної категорії справ порядку попереднього позасудового вирішення справи і можливість застосування цього порядку не втрачена;

  2. якщо заяву подано недієздатною особою;

  3. якщо заяву подано від імені заінтересованої особи особою, яка не має повноважень на ведення справи;

  4. у випадку неявки у судове засідання позивача за викликом суду без поважних причин або повторної неявки позивача за викликом суду незалежно від причин;

  5. якщо спір між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав знаходиться на розгляді в іншому суді.

Після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, заінтересована особа має право звернутись до суду з заявою в загальному порядку.

10 лютого 2011 року Вивчав порядком реєстрації та облік справ і матеріалів, що надійшли до суду

Реєстрація справ та інших матеріалів забезпечує організацію належного обліку, контролю та оперативного їх розшуку. Основним принципом реєстрації є одноразовість. Кожен документ, справа повинні реєструватись в даному суді лише один раз. Судові справи та інші матеріали, що надійшли до суду, реєструються на обліково-статистичних картках, в журналах і алфавітних покажчиках. Після закінчення календарного року обліково-статистичні картки на справи, що не розглянуті по суті, вилучаються і переставляються в картотеку наступного року із зазначенням на них нового порядкового номера, наприклад: Справа 2-45 60/2005р.

2-1/2006 р.

Після перенесення карток на всі нерозглянуті справи минулого року продовжується порядкова реєстрація справ, що надходять. У картотеку минулого року замість вилучених обліково-статистичних карток вкладаються картки-замінники, на яких ставиться номер по картотеці минулого року, робиться напис про перенесення у картотеку наступного року і зазначається новий номер. Для реєстрації вхідної і вихідної кореспонденції встановлено реєстраційні індекси.

Номер судової справи та інших матеріалів складається з індексу, порядкового номера із зазначенням року згідно з номером обліково-статистичної картки або реєстраційного журналу. Цей номер зазначається на обгортці справи або матеріалу і в алфавітному покажчику. За цим номером ведеться і все листування по справі. Дата надходження справи, що зазначається на обкладинці, в обліково-статистичній картці або реєстраційному журналі повинна відповідати даті фактичного надходження справи до суду.

По справах і позовних заявах, що надійшли до суду поштою, ця дата зазначається відповідно до штампу, який проставлено канцелярією в день прийому заяви.

Кримінальні, цивільні та інші справи, що надійшли з вищої судової інстанції після скасування вироку, рішення або ухвали, а також справи, що надійшли після додаткового розслідування, реєструються як такі, що надійшли вперше, і їм дається новий номер. До алфавітного покажчика зазначені справи заносяться вдруге, а до попереднього запису додається новий номер.

11 лютого 2011 року Ознайомився з організацією архіву суду.

Відповідальність за організацію архівної справи покладається на голову суду, а за її ведення - на архіваріуса. Правильна організація архівної справи полягає в підготовці номенклатури справ та їх формуванні.

Номенклатура справ являє собою систематизований перелік категорій справ та документів, що передаються архіву, із зазначенням строків їх зберігання. Номенклатура справ є основою для забезпечення обліку, швидкого відшукування документів за змістом та їх відбору на зберігання, постійне чи тимчасове.

Для забезпечення зберігання справ та документів у архіві повинні бути створені відповідні' умови: охоронні та протипожежні засоби, стелажі, шафи, санітарно-гігієнічний, температурний та світловий режим, система обліку архівних документів.

Закінчені судові справи, наряди, журнали, картотеки після закінчення календарного року зв'язуються у пачки по сотнях та передаються на зберігання до архіву суду.

На обкладинках справ і матеріалів, що здаються до архіву, а також обліково-статистичних картках або в реєстраційних журналах вказується порядковий архівний номер.

Видача справ з архіву оформляється заявою за резолюцією голови (заступника) суду. Реєструється видача справ в журналі та обліково-статистичній картці, яка виставляється в спеціальну картотеку.

Справи, що повертаються до архіву після використання, повинні перевірятися архіваріусом у присутності особи, яка повертає їх. У випадку виявлення нестачі документів, аркушів, їх пошкодженні, архіваріусом складається акт у двох примірниках, один з яких передається голові суду для вжиття відповідних заходів, другий - залишається в архіві. На архіваріуса покладається обов'язки:

а) ведення архіву;

б) видача копій судових документів по справах, що знаходяться в архіві;

в) складання графіка передачі справ до архіву канцелярією суду, судовими колегіями;

г) облік і зберігання архівних справ;

д) виконання іншої роботи за дорученням голови суду, завідувача канцелярією.

14 лютого 2011 року Ознайомився з роботою секретаря судового засідання.

На секретаря судового засідання покладається:

  • виклик учасників процесу і свідків;

  • складання і вивішування списків справ, призначених до розгляду в судовому засіданні;

  • перевірка явки осіб, які викликались в судове засідання, та зазначення на повістках часу перебування їх в суді;

  • ведення протоколів судових засідань;

  • оформлення справ після їх розгляду;

  • ведення журналу судових засідань;

  • виписування виконавчих листів у справах, по яких судом допущено негайне виконання рішення:

  • виконання іншої роботи за дорученням голови суду, судді, старшого секретаря суду .

Виписував виконавчі листи.

Згідно з ст.369 ЦПК України за кожним рішенням, яке набрало законної сили або допущено до негайного виконання, за заявою особи, на користь якої постановлено рішення. Видається один виконавчий лист.

15 лютого 2011 року Ознайомився з порядком направлення цивільних справ в апеляційну інстанцію.

Інститут апеляційного оскарження є основним видом перевірки дотримання судами норм процесуального і матеріального права та повного з'ясування фактичних обставин, що мають значення для справи.

Після розгляду зауважень на протокол судового засідання, якщо такі є та оформлення окремим документом обґрунтування висновків суду, викладених в оголошеному рішенні за заявою сторони, суддя суду першої інстанції при прийомі апеляційної скарги чи подання прокурора зобов'язаний перевірити:

1. скарга, подання повинно викладатися чітким машинописним текстом;

2. чи вправі дана особа подавати апеляційну скаргу або апеляційне подання та чи є такі повноваження у представника;

  1. чи може бути подано скаргу на дану ухвалу;

  2. чи витримані строки апеляційного оскарження, доповнення, зміни до скарги, подання чи відмови від них;

  3. чи відповідає апеляційна скарга чи апеляційне подання прокурора по формі та змісту вимогам ст. 295 ЦПК:

а) назва суду, до якого подається скарга;

б) особа, яка подає скаргу, подання, її місце проживання або знаходження, поштовий індекс, номер засобів зв'язку;

в) повна і точна назва інших осіб, які беруть участь у справі, їх місце проживання або знаходження, поштовий індекс, номер засобу зв'язку;

г) посилання на рішення, ухвалу, що оскаржується та межі оскарження: які саме факти встановлені чи невстановлені судом оспорюються та конкретні висновки суду, роз'яснені в обгрунтувальному висновку, які норми матеріального чи процесуального права судом порушено або неправильно застосовано;

д) після вказівки про межі оскарження повинно бути зазначено обґрунтування скарги (подання):

  • у чому полягає неправильність рішення (ухвали) суду;

  • обставини справи та закон, якими спростовується рішення;

  • нові факти чи засоби доказування (докази), які мають значення для справи і заперечення проти доказів, коли суд першої інстанції необґрунтовано відмовив у їх прийнятті або коли неможливість їх подання раніше зумовлена поважними причинами;

  • перелік використаних судом першої інстанції доказів, що підлягають дослідженню в суді апеляційної інстанції.

є) прохання особи, яка подала скаргу чи прокурора:

  • скасувати рішення суду першої інстанції і направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції, якщо встановлено порушення процесуального права, що перешкоджає суду апеляційної інстанції дослідити нові докази чи обставини, які не були предметом розгляду в суді першої інстанції;

  • постановити ухвалу про скасування рішення суду першої інстанції і закрити провадження у порушенні справи або залишити заяву без розгляду;

  • змінити або ухвалити нове рішення по суті позовних вимог;

  • скасувати ухвалу суду першої інстанції і передати питання на розгляд в той же суд;

  • змінити або скасувати ухвалу і вирішити питання по суті.

є) перелік письмових матеріалів, що додаються до скарги (подання); ж) підпис особи, яка подає скаргу (подання). Якщо подана скарга представником, то додається довіреність, або інший документ, що посвідчує повноваження на таку дію;

з) чи додані до скарги (подання) їх копії з додатковими матеріалами у кількості примірників відповідно до числа осіб, які брали участь у справі; і) чи оплачена апеляційна скарга (подання) митом.

  1. до апеляційної скарги (подання), оформлених з порушенням вимог, встановлених ст.295 ЦПК, а також апеляційної скарги, не оплаченої державним митом, застосовуються правила ст.119 ЦПК;

  2. після прийняття належно оформленої скарги (подання) не пізніше наступного дня після отримання, надіслати їх копії та додані завірені матеріали особам, які беруть участь у справі і встановити строк, протягом якого вони можуть надати пояснення на скаргу (подання) або заперечення. Цей строк повинен бути достатнім для виготовлення пояснення або заперечення на апеляційну скаргу (подання), оскільки за змістом і формою, вони повинні відповідати вимогам ст.295 ЦПК, про що необхідно роз'яснити зазначеним особам.

8. по закінченні строку на апеляційне оскарження, суд надсилає апеляційну скаргу (подання) разом із справою до апеляційного суду. При цьому слід врахувати те, що скарги, подання, пояснення чи заперечення направлені через почту можуть надходити після передбачених термінів.

16 лютого 2011 року Був присутній на судовому засіданні.

9 : ЗО година - цивільна справа за позовом Петрененка до Петрененко про

розірвання шлюбу і поділу майна. Суд заслухав пояснення сторін. Позов задоволено частково.

11 : 00 година - кримінальна справа по обвинуваченню Когута Н.Д. за ст.307

КК України. В судовому засіданні головуючий допитав підсудного та свідків, оглянув матеріали справи. Головуючий оголошує перерву.

Виписував і направляв повістки.

14 : 00 година - кримінальна справа по обвинуваченню Марчук А.А., Марчука

Н.А., Пітика В.І. за ст. 296 КК України. Головуючий допитав підсудних та потерпілих. В судовому засіданні оголошено перерву для повторного виклику в судове засідання свідків, що не з'явилися.

Виписував і направляв повістки.

16 : ЗО година - цивільна справа за позовом Філітової І.В. до державного

підприємства "Промбуд" про поновлення на роботі і стягнення заробітної плати за період вимушеного прогулу. В судове засідання з'явилась позивачка, не з'явився представник "Пробуду", був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив. Судове засідання відкладено для повторного виклику представника відповідача.

17 : 00 година - цивільна справа за позовом Дуняшева Ю.В. до відкритого

акціонерного товариства "Електронмаш" про стягнення заборгованості по заробітній платі та компенсаційним витратам при звільненні.

В судове засідання з'явились сторони. Головуючий заслухав пояснення сторін,

допитав свідків. Головуючий видаляється в нарадчу кімнату.

17 лютого 2011 року Оформляв справи, надсилав повістки, повідомлення

Складав проекти процесуальних документів - протоколу судового засідання, ухвал про прийняття заяви до провадження суду, про призначення судового засідання, постанов про накладення адміністративного стягнення, виконавчих листів.

18 лютого 2011 року Вивчав порядок складання та оформлення протоколів судового засідання і внесення зауважень на них, порядок надсилання судових повісток.

У протоколі судового засідання відображаються всі істотні моменти розгляду справи в тій послідовності, в якій вони мали місце в судовому засіданні чи при вчинені окремої процесуальної дії.

У протоколі зазначаються:

  1. рік, місяць, число і місце судового засідання;

  2. час початку судового засідання або проведення окремої процесуальної

дії;

  1. назва суду, який розглядає справу, прізвище та ініціали судді, секретаря судового засідання, прокурора;

  2. справа, що розглядається, повна і точна назва сторін та інших осіб, які беруть участь у справі;

  3. відомості про явку осіб, які беруть участь у справі, представників, адвокатів, експертів, перекладачів, спеціалістів або їх неявку, причини відсутності та про вручення їм судових повісток;

  4. відомості про роз'яснення сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, їх процесуальних прав та обов'язків;

  5. усі розпорядження головуючого та ухвали, постановлення без виходу до нарадчої кімнати, а також відомості про оголошення ухвал, постановлених у нарадчій кімнаті, дані про застосування технічних засобів фіксування процесу;

  6. заяви і клопотання сторін, інших осіб, які беруть участь у справі, хід їх обговорення;

  7. основний зміст пояснень сторін, третіх осіб, їх представників та інших осіб, які беруть участь у справі, а також показання свідків, усне роз'яснення експертами своїх висновків і відповіді на поставленні йому запитання; пояснення спеціалістів та роз'яснення висновків прокурора або органів державної влади, органів місцевого самоврядування, залучених для цього до справи;

  1. подані в судовому засіданні докази, звуко і відеозаписи, хід дослідження доказів, а у разі, якщо докази не додаються до справи, номер, дата та зміст письмових доказів, а також ознаки і властивості речових доказів, звуко- і відеозаписів;

  2. зміст судових дебатів;

  3. відомості про оголошення рішення, ухвали;

  4. роз'яснення сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, змісту рішення, ухвали, порядку і строку їх оскарження, права та порядку подачі заяви про виготовлення обґрунтування висновків суду, а також права на ознайомлення з протоколом судового засідання та подачу на нього зауважень;

  5. час закінчення судового засідання в даній справі.

Протоколи складає секретар у судовому засіданні або при вчиненні окремої процесуальної дії. Протоколи викладаються письмово. Протокол повинен бути оформлений не пізніше 3 днів з дня закінчення судового засідання, а протоколи про окремі процесуальні дії - не пізніше наступного дня після їх

проведення. У виняткових випадках по особливо складних справах складення та підписання протоколу може бути здійснено в строк не пізніше 10 днів після закінчення судового засідання.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають право знайомитися з протоколом судового засідання і протягом трьох днів після підписання протоколу подавати свої зауваження з приводу допущених в протоколі неправильностей або неповноти протоколу.

Головуючий розглядає зауваження на протокол і, в разі згоди з зауваженнями, посвідчує їх правильність. В разі незгоди головуючого з поданими зауваженнями вони вносяться на розгляд судового засідання у тому ж складі суду, який 'розглядав справу, а якщо це неможливо, зауваження розглядаються судом, у складі якого повинні бути двоє з суддів, які брали участь у розгляді справи. В необхідних випадках викликаються особи, які подали зауваження на протокол. Розглянувши зауваження, суд постановляє ухвалу, якою посвідчує правильність зауважень або відхиляє їх. В разі пропуску строку для подання зауважень головуючий залишає їх без розгляду, якщо не знайде підстав для поновлення строку. Якщо справа розглядалась суддею одноособово, він розглядає зауваження на протокол одноособово. Зауваження на протокол у всіх випадках приєднуються до справи. Зауваження на протокол повинні бути розглянуті протягом п'яти днів з дня їх подання. Зауваження на протокол приєднуються до справи, в тому числі, коли їх не було розглянуто у зв'язку з вибуттям головуючого.

21 лютого 2011 року Ознайомлювався з практикою вирішення питань, пов'язаних з підготовкою справи до судового розгляду.

Справи до розгляду призначаються в межах установлених законом строків, відповідно до графіка проведення судових засідань, графіка днів, визначених для доставки осіб, що перебувають під вартою, при цьому вказуються не тільки дата, а й година розгляду справи.

По справах, які призначено до розгляду в судовому засіданні, секретар судового засідання забезпечує виготовлення і надіслання повісток про виклик в судове засідання підсудних, потерпілих, позивачів, відповідачів, третіх осіб, свідків, експертів, перекладачів, сповіщає про день і годину розгляду справи прокурора, адвоката. Повістки повинні бути виготовлені і надіслані не пізніше ніж на другий день після призначення справи до розгляду незалежно від того, на який строк вона призначена. Як виняток, повістку можна видати на руки стороні або її представникові за їх згодою для вручення відповідним особам.

У тих випадках, коли надіслану повістку не вручено адресату і вона повернулась до суду, секретар судового засідання негайно повинен з'ясувати причини невручення, доповісти про це судді та за його вказівкою вжити заходів до вручення повістки. Другий примірник повістки (розписка) підшивається до справи.

Підсудному, який не перебуває під вартою, копія обвинувального висновку разом з повідомленням про виклик його в судове засідання ручається через розсильного або рекомендованим відправленням із зворотною розпискою про їх одержання. Копія обвинувального висновку підсудному, який перебуває під вартою, разом з повідомленням надсилається адміністрації місця попереднього ув'язнення для вручення йому під розписку, що повинна бути повернута до суду. Коли підсудний утримується під вартою, разом з документами начальникові місця попереднього ув'язнення надсилається розпорядження про доставку підсудного в суд.

У цивільних справах відповідачеві разом з повісткою надсилається копія позовної заяви, за необхідністю і копії документів, доданих до неї позивачем.

Напередодні розгляду справи секретар судового засідання складає список справ, призначених до розгляду на день судового засідання та заносить ці справи до журналу судових засідань. В день судового засідання список справ вивішується на спеціально відведеному місці.

Секретар судового засідання завчасно перевіряє відомості про вручення повісток, копій обвинувальних висновків та інших матеріалів і за відсутності даних про їх вручення негайно доповідає судді для вжиття відповідних заходів. Перед початком розгляду справи секретар судового засідання повинен перевірити, чи всі особи, яких викликано, з'явилися в судове засідання, хто з них не з'явився і з яких причин, чи доставлені підсудні, які перебувають під вартою. Про все це секретар судового засідання доповідає судді.

Після прийняття позовної заяви суддя провадить попереднє судове засідання , метою якої є забезпечення своєчасного та правильного вирішення справи. При цьому суддя провадить такі дії:

  1. опитує позивача по суті заявлених ним позовних вимог, з'ясовує у нього можливі з боку відповідача заперечення та, якщо це необхідно, пропонує позивачеві подати додаткові докази, а також роз'яснює йому всі процесуальні права і обов'язки позивача;

  2. в разі необхідності викликає відповідача для попереднього допиту з обставин справи, з'ясовує можливі з його боку заперечення проти позову, роз'яснює йому всі його процесуальні права і обов'язки. Суддя з'ясовує у відповідача, якими доказами він може підтвердити свої заперечення. По особливо складних справах суддя може запропонувати відповідачеві подати письмові пояснення в справі. Виклик відповідача провадиться одночасно з врученням йому копії позовної заяви та поданих позивачем документів;

  3. вирішує питання про притягнення або вступ у справу співучасників, третіх осіб та опитує допущених до участі в справі третіх осіб ;

  4. вирішує питання про участь у справі прокурора та про притягнення до участі в справі належного органу державного управління або громадської організації;

  5. вирішує питання про допущення до участі в судовому розгляді представника громадської організації чи трудового колективу;

  6. вирішує питання про виклик свідків у судове засідання або про їх допит;

  7. вимагає від державних підприємств, установ, організацій, колгоспів, інших кооперативних організацій, їх об'єднань, інших громадських організацій, а також від громадян письмові та речові докази або надає особам, які беруть участь у справі, повноваження на право одержання цих доказів для подачі їх до суду, а також за їх клопотанням вживає заходів до забезпечення доказів;

  8. вирішує з урахуванням думки осіб, які беруть участь у справі, питання про проведення експертизи;

  9. у невідкладних випадках провадить з повідомленням осіб, які беруть участь у справі, місцевий огляд;

  1. надсилає іншим судам доручення в порядку, передбаченому статтею 33 цього Кодексу;

  2. роз'яснює сторонам можливість звернутись для вирішення спору до третейського або товариського суду та наслідки такої процесуальної дії;

  3. вирішує питання про притягнення до участі в справі про розірвання шлюбу з особою, визнаною в установленому порядку безвісно відсутньою або недієздатною внаслідок душевної хвороби чи недоумства, представника органів опіки і піклування для охорони майнових прав відповідача, а також для забезпечення інтересів дітей.

22 лютого 2011 року. Вивчав зміст і порядок постановлення рішень суду.

Суди України постановляють рішення ім'ям України негайно після розгляду справи. Судове рішення постановляють судді, які входять до складу суду в даній справі, а при одноособовому розгляді справи - суддею, який розглядав дану справу. Судове рішення постановляється більшістю голосів при колегіальному розгляді справи. При постановленні судового рішення ніхто не має права бути присутнім в нарадчій кімнаті, крім складу суду в даній справі. Судді не мають права розголошувати міркувань, що були висловлені в нарадчій кімнаті.

Відповідно до ст. 215 ЦПК у рішенні суду зазначається:

  1. час та місце його постановлення;

  2. назва суду, що його ухвалив;

  3. прізвище та ініціали судді та секретаря судового засідання;

  4. сторони та інші особи, які брали участь у справі;

  5. вимоги позивача, заперечення відповідача, узагальнений виклад пояснень інших осіб, які брали участь у справі;

  6. встановлені судом факти і відповідні їм правовідносини;

  7. наявність порушення прав і свобод, за захистом яких спрямоване звернення до суду, чи невиконання зобов'язань або інших підстав щодо задоволення вимог;

  8. назва, стаття, її частина, абзац, пункт, підпункт закону, за яким вирішено справу, норми процесуального закону, якими суд керувався;

  9. висновок суду про задоволення позову або відмова в позові повністю чи частково, вказівка на розподіл судових витрат, строк і порядок оскарження рішення.

За письмовою заявою, що подається протягом 10 днів з дня проголошення рішення, сторони чи іншої особи, яка бере участь у справі, суд у десятиденний строк з дня заявлення вимоги обґрунтовує висновки суду в окремому процесуальному документі, оформленому до вимог цієї статті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]