Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логика сем 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
105.47 Кб
Скачать

2) Зміст і обсяг поняття.

Змістом поняття називається сукупність істотних ознакпредмета, яка мислиться в даному понятті.

Безліч предметів, яка мислиться в понятті, називається об'ємомпоняття.

Поняття може бути достатньо (якщо не вичерпно) повноохарактеризовано з двох сторін - з боку свого змісту (сенсу) і збоку того, до яких предметів воно відноситься. Ці дві сторони називаютьсявідповідно інтенсіональні і екстенсіональной.

а) інтенсіональні поняття.

Зміст поняття пояснюють, як правило, через ототожнення йогоабо:

- з поняттям як таким (зміст поняття - це система ознак,на основі якої здійснено узагальнення і виділення предметів в понятті).

- зі значенням (сукупність суттєвих ознак предмета, мислимихв понятті, називається змістом поняття)

-з усім, що відомо про це явище взагалі.

Виходить, що в деякому розумінні зміст поняття - це те, що нам відомо про речі, відповідних цього поняття. Ці трактуваннязмісту поняття, містять в собі певну думку або тенденцію до неї,яку можна сформулювати так: зміст поняття - це інформація,необхідна для того, щоб утворити, сформулювати дане поняття іосмислити його. А інформація ця - знання всякого роду, про ознакивідмінних, загальних, суттєвих і всіх взагалі ознаках.

Існує уявлення про обсяг змісту, тобто змістодних понять може бути більше, ніж зміст інших понять. Алевизначення, що таке величина утримання поняття, очевидно, неіснує. Найчастіше пояснюють це так: поняття, наприклад, автомобілябільш змістовно, тобто більше за змістом, ніж поняття машини. Аджещоб сформулювати поняття автомобіля, потрібно використовувати поняття машини.

Тоді як при визначенні машини поняття автомобіля використовувати немаєнеобхідності. Порівнювати за величиною можна лише підкорятися і підпорядкованепоняття, але не інші.

Специфічним елементом змісту поняття є конотація, тобто тіетичні та естетичні відтінки, забарвлення і асоціації, які мивкладаємо в поняття (особливо в російській мові), що приводять іноді дозміни його словесної форми. Щоб зрозуміти, що ж це, достатньопорівняти такі слова, як дядько і дядечко, справи і дрібні справи і т. п., іспробувати сказати, чим же вони відрізняються один від одного.

б) Екстенсіональность поняття.

Поняття завжди відноситься до якихось об'єктів поза ним, позначаєякісь речі явища, предмети. Саме ті, які мають ознаки,узагальнені в понятті. Такі предмети становлять особливий клас. Класпредметів визначають як сукупність об'єктів, що мають один або кільказагальних характеристичних ознак, відображених яких-небудь поняттям.

Щоб перейти до обсягу поняття, потрібно провести відмінність міжпредметами реальними і абстрактними. Трапляється, що деякі ознаки іриси приписуються йому і помилково. Словом, предмет у своєму реальному буттіі предмет як об'єкт думки - це не одне й те саме. В останньому випадку мимаємо справу з особливим розумовим явищем, яке називають абстрактнимпредметом.

Предмет, про який відомо лише те, що він підходить під те чиінше поняття, і більше нічого, є цілком мислительне освіту іназивається абстрактним предметом. Сукупність абстрактних предметів,відповідних одного й того ж поняття, складає його обсяг.

Поняттю, однак, відповідають не тільки окремі конкретніпредмети, а й їх категорії. Тому в трактуванні обсягу поняття можнавідзначити два підходи.

Перший полягає в тому, що обсяг поняття, складають всі іншіпоняття, для яких воно є спільним. Наприклад, поняття машини єспільним для таких понять, як автомобіль, грейдер, екскаватор і т. д. Такийобсяг можна було б назвати об'ємом різноманіття, тому що він показує,яке велике число різновидів даного явища, як воно різноманітно.

Bторой підхід можна виразити такими словами: обсяг поняття - всепредмети, до яких належить дане поняття.

Обсяг поняття не може складатися з реальних предметів, а можескладатися лише із роздумів. Ми сказали б так: обсяг поняття складаютьтвердження про наявність (існування) конкретних предметів (або їхкатегорій, що розуміються як одне ціле), які мають властивості,відповідними під дане поняття, що дозволяє бути реальним і даногопоняттю. Обсяги, складені з тверджень про існування предметів,відповідних даному поняттю; можуть бути названі кількісними.

При зверненні з обсягами понять можлива така помилка:частини предмета можуть покладатися частинами обсягу. Виходить скільки упредмета частин, такий і його обсяг. Але частини предмета - це не екземпляри,НЕ категорії та різновиди предмета. Плавець не є різновид риби,тому обсяги цих двох понять не стикаються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]