Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnica_metod_rec.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.38 Mб
Скачать

5. Зміст теми заняття.

Структурно-логічна схема теми.

Матеріали медичного забезпечення заняття.

Вкажіть методи визначення площі опіку тіла:

  1. “правило стопи”

  2. “правило десяток”

  3. Метод Б.Н.Постнікова (1949)

  4. За спеціальними таблицями

  5. Метод Віляревського

Із місцевих симптомів при опіку П ступеню відмічають все, окрім:

  1. Болючості

  2. Заніміння

  3. Пухирів

  4. Набряку

  5. Гіпостезії

При яких з наведених опікових ураженнях буде виникати опікова хвороба у дорослих постраждалих?

  1. Поверхневий опік 15%

  2. Глибокий опік 12%

  3. Поверхневий опік 9% і глибокий опік 9%

  4. Глибокий опік 6%

  5. Глибокий опік 5% і поверхневий 8%

Вкажіть способи визначення прогнозу при опіках

  1. За індексом Пирогова

  2. За індексом Франка

  3. За правилом дев’яток

  4. За правилом сотні

  5. За індексом Постнікова

1. Біля години тому стався опік. Запалав облитий бензином одяг. Хворий збуджений, поривається встати, сміх змінюється плачем, не в міру балакучий, намагається розповісти про випадок, запевняє присутніх, що все буде нормально з ним, що відчуває себе непогано. Пульс 105 уд. в хвилину. АТ – 145/95 мм. рт. ст. Як ви будете визначати площу опіку? В якій стадії опікової хвороби знаходиться хворий?

2. Опік біля 45% поверхні тіла. Хворий загальмований, в контакт вступає насилу, в свідомості, слабо стогне, обличчя бліде, риси обличчя загострені. Пульс частий, АТ 85/40 мм. рт. ст. Пов'язки промокли серозним виділенням. Тільки доставлений в опікове відділення, через 6 годин після опіку. Яка стадія опікової хвороби розвинулася у хворого?

3. Потерпілий Д., 46 років отримав опік полум'ям кисті рук, лівого передпліччя передньої поверхні тулуба, правого стегна. Для визначення площі опікової поверхні лікар використав стандартний силует фігури людини, розбитий на квадрат, які заштрихував кольоровими олівцями у відповідності від локалізації і ступені опіку.

Який метод визначення площі опікової поверхні використав лікар?

4. Потерпілий 3., 34 років, знаходиться на лікуванні в опіковому відділені після опіку полум'ям. На передній поверхні тулуба опіки І-ІІ-ІІІ ст., на кистях і передпліччях обох рук ІІ-ІII ст. Виконана первинна хірургічна обробка опікової поверхні. Опіки тулуба хірург вирішив лікувати відкритим, а кисті і передпліччя закритими методами На 3 добу у хворого підвищилася температура тіла. Скаржиться на головний біль, нудоту, втрату апетиту. При огляді: риси обличчя загострені, шкіряні покриви сірі, губи синюшні. У показаннях крові - зниження гемоглобіну, наростає лейкоцитоз і ШОЕ, спостерігається зсув лейкоцитарної формули ліворуч. Прогресує гіпопротеїнемія, збільшився вміст залишкового азоту, спостерігається гіперглікемія і ацидоз. У сечі з'явився білок і формені елементи крові.

Яка стадія опікової хвороби у хворого?