Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13-18 Дип.протокол.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
575.79 Кб
Скачать

[Ред.]Біографічна довідка

Біографічні довідки про політичних і державних діячів країни перебування містять, як правило, хронологічні дані щодо основних подій в їх житті, службовій кар'єрі, участі у виборних органах. Тут же міститься інформація про вче­ний ступіньсімейний стан, володіння мовами, про осо­бисті уподобання та хобі.

В принципі, якихось усталених правил підготовки до­відково-інформаційних матеріалів не існує, але для них характерна одна вимога — чіткість, ясність і послідовність викладу, висвітлення всіх найважливіших аспектів про­блеми і, що найголовніше, об'єктивність.

В довідці повинні бути викладеними причини виник­нення питання, логічний розвиток його вирішення до моменту завершення, з урахуванням часу підготовки до­кумента. Для роботи з матеріалами такого роду викорис­товується як офіційна, так і неофіційна документація країни перебування, матеріали бесід, стенограми виступів державних і політичних діячів, парламентські протоколи, документація громадських організацій і політичних партій. Можуть також використовуватись наукові праці, моно­графіїдисертації, картографічні матеріали та ін.

При підготовці довідкових матеріалів бажано посила­тися на джерела інформації, особливо у тих питаннях, які мають якусь особливу вагу.

Як свідчить власний досвід, дуже корисним буває об­говорення окремих тематичних довідок на референтських нарадах або у «вузькому колі», в залежності від специфіки теми, що викладається у довідці.

Одним із найважливіших джерел інформації є спілку­вання з впливовими людьми країни перебування, а також акредитованими в ній дипломатами. Саме у процесі бесід можна вияснити найцікавіші і найтонші питання внут­рішньої і зовнішньої політики країни перебування, які у тому чи Іншому плані зачіпають інтереси держави; викласти позицію (оцінку) щодо них. До кожної подібної бесіди необхідно ретельно готуватися, вивіряючи питання, які вас цікавлять, ознайомитися з попередніми матеріалами, накреслити план. Бесіда, як правило, ведеться спокійним тоном, без поспішних висновків і заключень, уникаючи особистих емоцій і надокучливості у процесі отримання бажаної інформації. Відомий французький дип­ломат кінця XVII — початку XVIII ст. Франсуа де Кольєр з цього приводу писав:

«

«Хороший дипломат повинен во­лодіти проникливістю, яка допоможе йому розгадувати думки співрозмовника і за найменшими рухами його об­личчя судити про його почуття.Дипломат повинен володіти гострим і врівноваженим розумом, вміти добре слухати, бути ввічливим і привітним. Перш за все хороший дипломат повинен мати достатню витримку, щоб придушувати в собі бажання висловитись до того, як сам обдумав, що йому варто сказати».

 »

Якість підготовки і проведення бесіди, а також її на­лежне занотування свідчить про професійний рівень дип­ломата.

В закордонних дипломатичних представництвах одним із оперативних інформаційних матеріалів, що готуються прес-аташе, є огляди преси. Огляди матеріалів засобів масової інформації (ЗМІ) бувають трьох видів:

  • оперативний, в якому дається Інформація про всі виступи місцевих ЗМІ щодо України, її внутрішньої і зовнішньої політики, відображають ставлення до керівництва держави;

  • тематичний, який направляється для використання в територіальних управліннях і висвітлює певну тему публікацій і передач місцевих ЗМІ у певному часо­вому відрізку;

—«Країна на сторінках і в передачах ЗМІ» — інфор­маційно-аналітична довідка узагальнюючого пла­ну (готується, як правило, не менше двох разів на рік).

Огляди преси повинні бути максимально стислими і відображати найголовніше, що стосується внутрішньої і зовнішньої політики або подій, до яких у даний момент привернута увага міжнародної громадськості.

Особливо важливі і цікаві публікації доцільно перекла­дати повністю і надсилати за призначенням як до управ­ління інформації, так і до відповідного функціонального або територіального управління.

Окрім огляду преси в кожному дипломатичному пред­ставництві повинна вестись хроніка подій, до якої, як правило, включаються найважливіші з цих подій, а також візити,переговориконференції і симпозіуми; перерахо­вуються основні питання, які на них вирішувались або розглядались. Хроніка, подібно до інших дипломатичних документів, має бути стислою і чіткою.