Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13-18 Дип.протокол.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
575.79 Кб
Скачать

15. Документи внутрішньовідомчого листування

Документи внутрішньовідомчого листування — це до­кументи, що стосуються зв'язку закордонних диплома­тичних представництв з Центром і включають в себе листування з МЗС та іншими державними, рідше з недер­жавними, структурами по конкретних проблемах відно­син з країною перебування або багатосторонніх міжна­родних відносин.

В свою чергу документи внутрівідомчого листування умовно можна полічити на документи, що стосуються лише свого відомства, і документи міжвідомчого листування. До документів, які готуються для використання в роботі лише свого відомства належать службова записка і доповідна записка.

[Ред.]Службова записка

Службова записка — це форма службового документа, яким дипломат інформує керівництво дипломатичної уста­нови про події та факти, які мали місце або відбудуться в найближчому майбутньому і матимуть безпосередній чи опо­середкований вплив на діяльність закордонної установи і вно­сить відповідні пропозиції.

[Ред.]Доповідна записка

Доповідна записка — форма службового документа, в якому дипломат інформує про виконану роботу чи про ситуа­цію, що склалася у зв'язку з виконанням дорученого завдання.

Документи дипломатичного представництва для внут­рішніх потреб, а також для відправки в Центр можна поді­лити на такі групи:

  • інформаційно-довідкові матеріали;

  • звітна документація;

  • листування з консульських питань;

  • листування з приводу планування роботи та кадро­вих питань;

  • листування з адміністративно-господарських та фінансових питань;

  • листування з МЗС та іншими відомствами і устано­вами України стосовно запитів цих установ та окремих громадян.

[Ред.]Інформаційна до­відка

Дипломатичні документи внутрівідомчого характеру диппредставництва за кордоном надзвичайно різноманітні і відображають широку палітру його діяльності. Засадничим таким документом можна вважати Інформаційну до­відку про країну перебування, або як її ще називають «довідку по схемі». Довідка про країну перебування містить стислу характеристику її політикиекономікикультуридержавного устроюпреси, партій, інформацію про її геополітичне становище, короткі відомості з історії і т. д.

У довідці подається інформація з проблем внутрішньо­політичної ситуації: дається характеристика правлячим партіям, угрупованням, коаліціям; вказується на стосунки між гілками влади (законодавчою, виконавчою, судовою); визначаються гострі питання поточного моменту, як полі­тичного, так і економічного плану; місце держави в зов­нішньополітичній стратегії країни перебування тощо. Розширена довідка (до 20 сторінок) має внутрівідомчий характер і як документ для службового користування сто­сується обмеженого кола користувачів.

Для широкого використання готується загальна довід­ка (до 5 сторінок), і в ній даються тільки схематичні відомості, без розкриття специфічних, гострих проблем і оцінок. Ці довідки повинні постійно оновлюватися най­новішими, найактивнішими матеріалами. Довідки, як пра­вило, складаються на окремих листах, щоб їх можна було оперативно заміняти, не переробляючи всього документа.

Другим за значенням інформаційним документом, є довідка щодо стану двосторонніх відносин, яка включає розділи про:

  • умови і цілі розвитку двосторонніх відносин;

  • хронологію контактів між керівниками держав (пре­зидентами, головами парламентів, прем'єр-міністра­ми, міністрами закордонних справ);

  • стан договірне-правової бази (документів існуючих і тих, що готуються до підписання);

  • стан торговельно-економічного і науково-технічно­го співробітництва, діяльність міжурядових комісій, змішаних консультативних та робочих груп і т. ін.;

  • стан співробітництва в гуманітарній сфері (наука, освіта, культура, охорона здоров'я), а також пробле­ми національних меншин, специфіку релігійного життя.

Матеріали цієї довідки можуть містити специфічні ві­домості, що стосуються регіонального співробітництва, проблем стосунків, включаючи історичний аспект.

В цілому ця довідка є оперативним документом і по­винна постійно оновлюватися з урахуванням конкретної ситуації.

В процесі діяльності дипломатичного представництва готуються й інші тематичні довідки та інформації, які да­ють оцінку того чи іншого напряму життя і діяльності країни перебування, особливо в контексті можливого роз­витку подій та їх впливу на відносини з державою.