Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рук1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
260.1 Кб
Скачать

Обчислення колірних відмінностей

У цьому режимі існує два види інтерактивної взаємодії користувача з програмою: режим настроювання і режим уведення даних.

Режим настроювання

Користувачеві надається вибір:

  • однієї із шести систем розрахунку колірних відмінностей;

  • джерела випромінювання;

  • режиму розрахунку.

У цьому режимі необхідно враховувати наступне:

  • система розрахунку за замовчуванням не встановлена, і її на першому вході в режим необхідно встановити;

  • розрахунки в системі BFD проводяться тільки в сполученні з джерелом D-65, при цьому можливий розрахунок метамерних відмінностей.

Робота в цьому режимі здійснюється за допомогою функціональних клавіш. При виборі розрахунків метамернх відмінностей додаткові джерела встановлюються автоматично.

Режим уведення даних

Дані кожного з порівнюваних колірних стимулів користувач вибирає відповідно до розподільника, що з'являється під вікном. Можливості вибору даних розрізняються в залежності від настроювання і попередніх розрахунків. Завжди існують варіанти виміру кольору і вибору зразків з бази. Послідовне порівняння одного зразка з партією можна реалізувати, використовуючи можливість «залишити» у першого зразка. Ланцюговий метод розрахунків реалізується через можливість обміну першого і другого зразків з наступним уведенням нових даних другого зразка. В окремих випадках може знадобитися координатне завдання колірних стимулів.

Взаємосполучення режимів настроювання і введення даних може бути довільним, але логічно припустимим. Висновок результатів здійснюється в різних формах.

Обчислення показників різного відтінку тканини

Вхід у режим через натискання клавіші F3 з меню задач колориметрії. Є допоміжним режимом, що спрощує розрахунок колірних відмінностей, що характеризують різний відтінок тканини по ширині матеріалу.

Після запиту на введення назви, виникає три запити на послідовні виміри лівого краю, середини і правого краю матеріалу, що перевіряється. Результатами розрахунків є таблиця попарних колірних відмінностей, обумовлених із застосуванням системи BFD (1:1).

Перевірка зразка кольору на відповідність стандартному тонові

У даному режимі можливе проведення ідентифікації зразка на відповідність стандартному тонові (або визначення стандартної інтенсивності). Це необхідно для вибору методу іспиту стійкості кольору до різних фізико-хімічних впливів. Зразок кольору може бути заданий тільки в спектральній формі. Після введення даних програма виводить найближчий стандартний тон і відмінність зразка від цього тону.

Розрахунок показників білизни і жовтизни

При вході в режим на екрані з'являється розподільник джерел даних. Можливо як безпосередній вимір зразка, так і вибір даних різного типу з бази. Після здійснення вибору відбуваються розрахунки і вивід на друкування показників білизни і жовтизни по різних формулах з рекомендаціями з використання цих формул у залежності від виду текстильного матеріалу. Після натискання Enter програма переходить до меню джерел даних для наступного розрахунку.

Оцінка результатів іспитів міцності забарвлення текстильних матеріалів

Вхідними даними в даному випадку є зразки забарвлених текстильних матеріалів до і після проведення стандартного циклу іспитів. Результатом роботи програми є оцінка в балах сірої шкали зміни кольору зразка і ступеня забарвлення або оцінка в балах по синій шкалі у випадку іспиту світлостійкості. При кожнім вході в режим на екрані з'являється меню видів іспитів. Одночасно позначається (якщо іспит не на світлостійкість) необхідний варіант перевірки: зміна кольору або ступінь забарвлення. Після того як обраний вид іспитів програма видає запит на назву зразка і здійснює два цикли виміру зразків: до і після іспитів. Далі відбувається розгалуження програми в залежності від виду іспитів.

Іспит на світло і на світло і погоду

Кожен вхід у режим робить оцінку по одному тимчасовому інтервалі. На екрані з'являється меню вибору еталонів синьої шкали, що були задіяні в іспиті. Допускається будь-яка кількість еталонів, але таких що ідуть підряд. Вибір здійснюється відповідно до «підказок». Після цього по кожному з еталонів синьої шкали (до і після іспитів) проводяться цикли вимірів. Результатом розрахунків є оцінка з точністю до напівбала.

Інші види іспитів

У цьому випадку розрахунки проводяться, виходячи з результатів вимірів випробуваного зразка, і результати виводяться на екран. В обох варіантах натискання Enter після висновку результатів розрахунків приводить до виходу в меню визначення виду іспитів, з якого в меню колориметричних задач можна вийти натиснувши клавішу F9 або Esc.

Розрахунок рецептур відтворення кольору

При роботі в режимі розрахунку рецептур застосовується процедура вибору підгрупи барвників. Процедура починається з розподільника груп барвників. Після вибору групи на екрані фрагментарно (по 20 назв) з'являються назви барвників обраної групи. Фрагменти міняються клавішами Page Up і Page Dn, потрібна назва барвника підводиться клавішами керування курсором. Сам вибір здійснюється натисканням клавіші Enter, при цьому обраний барвник позначається стрілкою. Скасування вибору здійснюється вторинним натисканням Enter. Після вибору всіх потрібних барвників у даній групі натискається клавіша F9, і програма знову переходить до меню вибору груп. Таким чином, можна формувати підгрупу з барвників різних класів. Для закінчення формування варто натиснути F9 при виборі груп. Далі виникає запит про базовий субстрат. Якщо у відповідь уводиться символ «Д», то підгрупа переходить до вибору субстрату, на якому приготовлені серії всіх барвників, включених у сформовану підгрупу. У противному випадку мається на увазі, що всі калібровані серії приготовлені на одному субстраті, що визначається автоматично по першому з включених у підгрупу барвників. Список барвників, включених у підгрупу, висвітлюється на екрані. Програма переходить у режим чекання, натискання Enter закінчує процедуру.

Розрахунок тріадних рецептур

При вході в режим з'являється меню вибору вихідних даних. Усі дані є глобальними, тобто при повторному вході не губляться. Натисканням відповідних функціональних клавіш користувач вибирає або заміняє необхідні для розрахунків дані. Усі вибірки проводяться по стандартних процедурах. Натискання клавіші F6 переводить програму в режим розрахунку. При цьому на екрані висвітлюється таблиця координат кольору еталона, а після закінчення розрахунку повідомлення про число розрахованих рецептур або повідомлення про неможливість відтворення кольору даними барвниками. Після натискання Enter на екрані з'являється таблиця розрахованих рецептур, що виводиться фрагментами. Натискання клавіші «В» дозволяє вивести на екран окрему рецептуру в технологічному варіанті. Можливо також здійснити сортування розрахованих рецептур за визначеними критеріями.

Розрахунок бінарних рецептур

Даний режим рекомендується використовувати тільки для відтворення тих кольорів, що неможливо відтворити тріадами барвників, тобто вони перебувають за межами колірного охоплення обраної групи барвників. При цьому відтворюються світлість і колірний тон еталона і виводиться прогнозована колірна відмінність по насиченості. Після розрахунків як результат виводиться тільки одна рецептура, у якої прогнозована відмінність по насиченості виявляється мінімальною. Якщо колір, що розраховується, виявляється в межах колірного охоплення обраної підгрупи барвників, на екрані з'являється рекомендація проведення розрахунків із застосуванням тріади барвників.

Побудова колірного охоплення

Цей режим відноситься до розрахунків тріадних рецептур фарбування. За допомогою даного режиму можна визначати і порівнювати можливості відтворення кольолру окремих тріад барвників, аналізувати області колірних охоплень різних груп барвників, вирішувати питання доцільності включення в групу інших барвників і деякі інші задачі. Застосування даного режиму дозволяє вирішувати ряд практичних задач відтворення кольору, але для його освоєння необхідна визначена теоретична і практична підготовленість.

МКР №1

Теоретичні питання

1. Що таке колориметрія? Що називають кольором за сучасною термінологією в кольоруванні текстильних матеріалів? Колір в колориметрії.

2. В яких умовах колірних відчуттів не виникає?

3. На які зони ділиться спектр випромінювання?

4. Відповідно до розбивки будь-якого складного випромінювання по зонах, як можна розглядати колір?

5. На які дві групи діляться всі кольори?

6. Якими трьома ознаками характеризуються хроматичні кольори?

7. Які кольори є найбільш насиченими?

8. Яка характеристика є загальною характеристикою для хроматичного й ахроматичного кольору.

9. Чим визначається колірний тон?

10. Які кольори є прості, складні, основні, похідні, взаємодоповнюючі?

11. Який засіб одержання кольору називається адитивним?

12. Як визначити результуючий колір за допомогою колірного кола?

13. Оптичне змішання яких кольорів призводить до одержання ахроматичних кольорів?

14. В якому разі кольори будуть відрізнятися друг від друга за чистотою (насиченістю)?

15. Закони Грассмана.

16. Сутність субтрактивного засобу одержання кольору.

17. Дайте визначення основних термінів й понять кольорознавства.

18. Для визначення чого користуються функцією Гуревича - Кубелки –Мунка.

19. Що дозволяє упорядкувати й систематизувати кольори?

20. Дайте визначеня координатам кольору.

21. Дайте визначеня координатам кольоровості.

22. Що є найбільш зручною формою графічного зображення кольорів?

24. Який кольоровий простір використовують в текстильній промисловості?

25. В яких межах загальної кольорової відмінності знаходяться промислові допуски?

26.Від яких чинників залежить сприйняття кольору?

  1. Чим обумовлена відмінність в зорових оцінках різних поверхонь текстильних матеріалів?

  2. Чому колір вовни і шовку, забарвлених рівними кількостями одного і того ж барвника відрізняється за чистотою?

  3. На що треба звертати увагу при кольоруванні текстильних матеріалів пігментами, поряд із чинниками, що визначають колір поверхонь текстильних матеріалів?

  4. Назвіть причини, з яких використання сучасних методів кольорування технологічно й економічно доцільно.

  5. Назвіть чотири стадії складання кожного нового рецепта для кольорування текстильних матеріалів.

  6. Способи визначення рецептури фарбування й друкування.

  7. На що звертають увагу при виборі барвників, що входять у базову групу?

  8. Якими способами можна виразити колірне охоплення барвників базової групи або їхніх триад, виділених із цієї групи?

  9. За яких умов барвники вважаються сумісними?

  10. Якими методами підбирають близькі по сумісності барвники?

  11. З чим пов'язана складність застосування кольоровимірювальних комплексів для рішення задач колористики?

  12. Що служить основою для побудови розрахункової моделі відтворення кольору під заданий еталон?

  13. Основні причин, що приводять до помилок при розрахунку складу суміші барвників.

  14. Визначення кольорових характеристик забарвлення.

  15. Сучасне технічне обладнання колориметричної лабораторії.

  16. Порівняльний аналіз кольорового охвату барвників різних класів.

  17. Можливості та обмеження системи МКО.

  18. Оцінка результатів випробувань на стійкість забарвлень.

  19. Наведіть алгоритм проведення та розрахунку інтенсивності кольору за допомогою АСОВК.

  20. Наведіть алгоритм формування бази колориметричних даних для автоматичного розрахунку рецептур фарбування та друкування текстильних матеріалів за допомогою АСОВК.

  21. Наведіть алгоритм автоматичного розрахунку рецептур фарбування та друкування текстильних матеріалів під еталон за допомогою АСОВК.

  22. Вимоги МКО до джерел випромінювання. Охарактеризуйте джерела випромінювання з позиції їх спектральних характеристик.

  23. Обгрунтуйте переваги комп’ютеризованої кольоровимірювальної системи.

Практична частина

1. Визначите координати кольору зразків 1, 2, 3 по спектральних коефіцієнтах відбиття R (таблиця); зразки освітлюють джерелом С.

Таблиця

Спектральні коефіцієнти відбиття зразків

λ, нм

400

420

440

460

480

500

520

540

R1 %

32,0

40,0

52,0

50,0

52,5

45,0

38,0

34,0

R2 %

13,0

16,0

21,7

29,5

38,0

49,0

57,5

65,0

R3 %

10,0

15

20,0

27,8

32,0

35,0

34,6

32,6

λ, нм

560

580

600

620

640

660

680

700

R1 %

28,5

24,5

21,7

21,5

24,5

32,0

36,4

46,0

R2 %

73,0

76,5

78,0

80,5

80,7

81,0

82,0

82,0

R3 %

27,5

23,8

21,6

23,5

20,9

24,5

31,9

45,0

При розрахунку координат кольору значення коефіцієнтів відбиття необхідно виразити в долях одиниці.

2. Є 5 зразків забарвленої тканини, колір яких охарактеризований координатами кольору (таблиця):

Таблиця.

Координати кольору зразків

Зразок

1

2

3

4

5

X

23,0

24,0

31,0

14,0

41,0

Y

21,0

13,0

31,0

25,0

25,0

Z

32,0

11,0

23,0

28,0

31,0

Охарактеризуйте відмінність цих зразків по світлості і кольоровості.

3.Визначите колірний тон і чистоту кольору по координатах кольору зразків (таблиця):

Таблиця.

Координати кольору зразків

№ зразка

X

Y

Z

1

19,0

16,0

23,0

2

14,0

12,0

17,0

3

43,0

32,0

14,0

4. Визначите концентраційну межу збереження лінійної залежності коефіцієнта поглинання світлового випромінювання забарвленим зразком від вмісту барвника на волокні, якщо є наступні дані (таблиця):

Таблиця.

Концентраційна серія зразків

№ зразка

λ,

нм

Коефіцієнти відбиття R при концентрації (%)

С1=0,05

С2=0,1

C3=0,2

С4 =0,4

С5=0,8

С6= 1,6

1

400

24,0

22,0

19,6

14,9

12,8

9,2

2

500

43,0

33,3

27,9

18,7

11,5

8,2

3

600

44,5

35,8

24,7

17,2

10,8

9,6

5. Визначите величину колірної відмінності ΔЕ між еталонними і відтвореними зразками. Координати кольору зразків приведені в таблиці.

Таблиця 12.

Координати кольору зразків

№ п/п

Еталонний зразок

Відтворений зразок

X

Y

Z

X

Y

Z

1

18,00

14,11

12,34

15,36

16,20

12,70

2

28,07

20,16

12,18

24,80

22,60

13,28

3

4,95

5,79

4,17

8,50

5,40

9,20

6. Визначите, чи є забарвлення зразків I, II і III метамерним або ізомерним, якщо при зміні колірних відмінностей ΔE цих зразків в порівнянні з еталоном набуто значень (таблиця):

Таблиця.

Зміна колірних відмінностей зразків

№ зразка

I

II

III

Джерело випромінювання А

0,9

1,4

0,6

Джерело випромінювання С

0,7

0,4

0,9

Порогове значення ΔEпор для даного кольору рівне 1,5.

7. Охарактеризуйте колір п'яти забарвлень по значеннях координат кольоровості х, у і світлості Y (таблиця):

Таблиця.

Координати кольоровості і світлості зразків

№ зразка

1

2

3

4

5

Х

0,33

0,33

0,33

0,20

0,50

У

0,33

0,33

0,33

0,10

0,25

Y %

92

20

4

12

20

8. Охарактеризуйте колір п'яти забарвлень по значеннях колірного тону λ,, колориметричній насиченості р і світлості ρ (таблиця).

Таблиця.

Характеристики кольору зразків

№ зразка

1

2

3

4

5

λ,, нм

400

450

520

575

500

p, %

12

55

33

92

12

ρ, %

10

35

55

60

63

9. Обчисліть координати кольоровості, охарактеризуйте за допомогою колірного трикутника колірний тон і колориметричну насиченість двох забарвлень А і В, координати кольору яких приведені нижче (таблиця):

Таблиця.

Координати кольору забарвлень

Координати кольору

X

Y

Z

Забарвлення А

72

44

40

Забарвлення В

64

42

40

10. Охарактеризуйте колориметричну насиченість забарвленого зразка тканини за наступних умов. Зразок освітлений колориметричним джерелом С, для якого х=0,310, у=0,316, і його колірний тон в цих умовах λ=550 нм (х=0,302, у=0,692). Колір зразка порівнюють з кольором поверхні оксиду магнію, який освітлений сумішшю двох монохроматичних випромінювань. Значення колірного тону цих випромінювань: λ1=500 нм (х=0,018, у=0,438) і λ2=600 нм (х=0,695, у=0,283).

11. Визначите сумісність барвників в бінарній суміші, якщо дані спектральні коефіцієнти відбиття незабарвленої тканини Rтк і зразків, надрукованих окремими барвниками Rч, Rс і їх сумішшю Rсм (див.таблицю).

Таблиця.

Спектральні дані забарвлених зразків

Суміш

λ,нм

Спектральні коефіцієнти відбиття, %

Rч

Rс

Rтк

Rсм

А

400

26,5

42,5

69,5

20,6

420

24,5

51,7

72,0

23,1

440

29,0

59,0

75,5

27,3

460

22,0

64,0

79,0

21,3

480

15,0

60,5

80,2

14,5

500

12,0

56,7

83,0

12,6

520

9,0

46,5

81,5

8,6

540

9,0

40,0

82,0

8,3

560

10,0

35,0

82,5

9,0

580

22,5

32,2

83,0

16,2

600

46,5

29,2

83,1

24,5

620

69,0

29,0

83,3

28,0

640

78,0

29,2

83,5

28,9

660

80,0

32,0

83,7

31,8

680

81,0

40,7

83,8

40,4

700

81,5

52,0

86,0

51,0

12. Визначите сумісність барвників в триаді, якщо дані спектральні коефіцієнти відбиття незабарвленої тканини Rтк і зразків, надрукованих окремими барвниками Rч, Rж, Rс і їх сумішшю Rсм (див.таблицю).

Таблиця

Спектральні дані забарвлених зразків

Суміш

λ,нм

Спектральні коефіцієнти відбиття, %

Rтк

Rсм

У

400

12,5

7,7

32,0

67,5

5,9

420

20,0

8,2

38,8

73,0

6,2

440

21,2

12,5

49,5

75,5

8,8

460

14,5

18,0

54,5

79,0

9,1

480

8,2

24,5

49,5

80,0

7,1

500

6,7

32,5

41,7

81,0

5,9

520

5,7

43,0

34,5

81,5

5,2

540

5,7

55,0

28,2

82,0

5,1

560

9,0

62,0

24,5

82,5

5,2

580

13,5

76,0

20,2

83,0

9,4

600

37,5

80,0

18,2

83,1

15,3

620

63,5

82,0

18,0

83,3

17,4

640

77,0

82,5

18,2

83,5

18,1

660

80,7

82,7

20,7

83,7

22,2

680

81,7

83,0

32,0

83,8

27,9

700

84,0

83,7

41,0

84,0

40,8

13. Навести алгоритм формування бази колориметричних даних для фарбування бавовняних тканин.

14. Навести алгоритм формування бази колориметричних даних для фарбування вовняних тканин.

15. Навести алгоритм формування бази колориметричних даних для друкування бавовняних тканин.

16. Навести алгоритм формування бази колориметричних даних для фарбування синтетичних тканин.

17. Навести алгоритм автоматичного розрахунок рецептур відтворення кольору згідно еталону на тканині «бязь» постільного дітячого призначення.

18. Навести алгоритм автоматичного розрахунок рецептур відтворення кольору згідно еталону на синтетичній тканині декоративного призначення.

19. Навести алгоритм автоматичного розрахунок рецептур відтворення кольору згідно еталону на вовняній тканині платтяного призначення.

20. Навести алгоритм автоматичного розрахунок рецептур відтворення кольору згідно еталону на тканині «фланель» платтяного призначення.