Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам раб БМ 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
272.38 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра фізичної та неорганічної хімії

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для самостійної роботи студентів

та підготовки до модульного контролю

З дисципліни

"К Л І Н І Ч Н А Б І О Х І М І Я"

Херсон 2005

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів та підготовки до модульного контролю з дисципліни "Клінічна біохімія" / Безпальченко В.М. Херсон. ХНТУ, 2005 – 32 с.

У методичних вказівках для самостійної роботи студентів та підготовки до модульного контролю з дисципліни "Клінічна біохімія" подано тематичний зміст дисципліни, перелік літературних джерел, контрольні індивідуальні завдання, навчальні тестові завдання з окремих тем дисципліни.

Методичні вказівки розроблено для студентів третього курсу спеціальності 7.090804 "Фізична та біомедична електроніка" очної та заочної форми навчання.

Рецензенти:

Новіков О.О. – доктор хімічних наук, завідувач кафедри фізичної та біомедичної електроніки ХНТУ;

Єфімцев В.П. – кандидат хімічних наук, доцент кафедри фізичної та неорганічної хімії ХНТУ.

Затверджено та рекомендовано до друку на засіданні кафедри фізичної та неорганічної хімії Херсонського Національного технічного університету (протокол № 6 від 13.10.2005 р.)

Безпальченко В.М.

© ХНТУ, 2005

Вступ

Методичні вказівки мають за мету допомогти студентам в процесі самостійної роботи над предметом оволодіти основами дисципліни.

"Клінічна біохімія" є фундаментальною медико-біологічною наукою і навчальною дисципліною, яка вивчає біохімічний склад та перетворення молекул, що входять до складу живих організмів. Курс клінічної біохімії містить наукові відомості, що стосуються насамперед біохімічних процесів, які мають місце в організмі здорової та хворої людини і засвоєння яких є необхідною передумовою для оволодіння знаннями про біохімічні механізми як фізіологічних функцій, так і розвитку патологічних процесів. При вивченні дисципліни розглядаються питання структури біомолекул, загальних закономірностей ферментативного каталізу та біохімічної динаміки перетворення основних класів біомолекул (білків, вуглеводів, ліпідів тощо), гормональної регуляції метаболізму, біохімії спеціальних фізіологічних функцій.

Програма дисципліни включає лекції, лабораторний практикум та самостійну роботу. Головним в учбовому процесі є лекції, які визначають зміст лабораторного практикуму та спрямовують самостійну роботу студентів з використанням відповідних учбових посібників.

В методичні вказівки включено тематичний зміст дисципліни "Клінічна біохімія" з розподілом годин та зазначенням джерел інформації. Методичні вказівки розкривають мету, основні завдання та місце дисципліни в навчальному процесі. В якості допомоги студентам в освоєнні курсу та підготовки до складання заліку наведено навчальні тестові завдання.

Методичні вказівки розроблено для студентів третього курсу спеціальності 7.090804 "Фізична та біомедична електроніка" очної та заочної форми навчання.

Мета і задачі дисципліни, її місце в навчальному процесі

Головна мета дисципліни "Клінічна біохімія" – це вивчення застосування фізико-хімічних методів аналізу органічних та неорганічних речовин у біологічних рідинах людини та за отриманими результатами робити клінічні висновки.

Основні завдання курсу:

• забезпечити високий рівень фундаментальних знань, необхідних для успішного вивчення спеціальних дисциплін;

• ознайомити студентів з роботою клініко-діагностичних лабораторій, методами дослідження обміну речовин;

• навчити працювати з реактивами, фізико-хімічним і аналітичним обладнанням,

• навчити кількісно визначати діагностично-значимі речовини у біологічних рідинах уніфікованими методами інструментального аналізу;

• навчити аналізувати результати досліджень з метою виявлення патології обміну речовин та постанови попереднього діагнозу.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати:

• сучасний рівень розвитку та інструментальну базу фізико-хімічних методів аналізу, які застосовують в медицині;

• методи проведення контролю за роботою клініко-діагностичних лабораторій, основи клінічної аналітики;

• фізіологічні основи обміну речовин у організмі людини та фізіологічні норми діагностично-значимих речовин;

• патології обміну та вмісту діагностично-значимих речовин.

Студенти повинні вміти:

• працювати з аналітичним та медичним обладнанням, готувати його до роботи, калібрувати, якщо це необхідно;

• використовуючи знання основних хімічних законів та властивостей речовин, вибирати метод кількісного або якісного аналізу;

• здійснювати та оцінювати клініко-біохімічні аналізи крові, сечі та інших біологічних рідин;

• робити клінічні висновки за результатами аналізу;

• характеризувати переваги та недоліки того чи іншого методу аналізу речовини.

Дисципліна базується на матеріалі дисциплін "Фізична хімія", "Анатомія та фізіологія", "Метрологія", "Біометрія", "Техніка фізичного експерименту".