Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рук1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
260.1 Кб
Скачать

Перегляд даних

При вході в даний режим на екрані з'являються дані статистики бази. Натисканням клавіші Enter користувач входить безпосередньо в режим. На екрані з'являється розподільник типів даних, що використовується практично в усіх режимах введення бази. За допомогою клавіш переміщення курсору користувач обирає потрібний тип і натисканням Enter ініціює вибір даних. У цьому режимі можливий лише перегляд даних. Найбільший інтерес представляє режим перегляду каліброваних серій барвників. При натисканні F1 після вибору субстрату на екран виводяться списки барвників, калібровані серії яких приготовлені на відповідному субстраті. Аналогічна дія програми і при натисканні F2, при цьому проводиться вибір барвника, а виводяться всі субстрати, на яких приготовлені серії даного барвника. Натискання F3 дозволяє переглянути концентраційний ряд обраного барвника на обраному субстраті.

Уведення даних

Робота в даному режимі проводиться відповідно до зазначеного на екрані «підказками» і запитами на введення. Необхідно враховувати наступне:

  • уведення нових барвників і еталонів кольору можливий тільки у вже існуючі групи;

  • при введенні каліброваних серій повинні існувати в базі дані на барвник і використовувати при фарбуванні серій субстрат;

  • після успішного завершення введення даних будь-якого типу в нижньому рядку екрана з'являється відповідне повідомлення.

Уведення даних груп барвників*

У нижній частині екрана з'являється запит на введення назви групи. Необхідно ввести назву і натиснути Enter.

Уведення даних груп еталонів

Робота в режимі аналогічна *

Уведення даних барвників

На екрані з'являється список груп барвників. Після вибору груп барвників проводиться запит на назву барвника, ціни.

Уведення даних еталонів кольору

Відбувається робота стосовно до даних барвника й еталона.

Робота в цьому режимі організована циклічно. Можливе введення необмеженого числа даних в обрану групу без її вибору на кожен еталон.

Уведення даних каліброваної серії барвника

Перший етап – вибір субстрату, на якому приготовлені дані формованої серії. Вибір проводиться відповідно до вказівок у нижньому рядку екрана. На другому етапі здійснюється двоступінчастий вибір барвника. Після цього програма виводить на екран довідку про наявним у базі даних по обраному сполученню барвник+субстрат. Натисканням F1 користувач ініціює режим уведення даних каліброваного зразка. Здійснюється запит на введення концентрації, а потім спектральних даних по стандартній процедурі. Можлива заміна спектральних даних у випадку помилки. У цьому випадку видається додатковий запит на підтвердження заміни, що проводиться у випадку відповіді «Д».

Уведення технологічних даних

На першому етапі вибирається група барвників. Далі проводиться запит діапазону концентрацій, при якому застосовується даний спосіб фарбування. На екрані з'являється список назв хімікатів, що є присутніми у базі. Після вибору назви проводиться запит і введення концентрації даного хімікату. Натискання Esc при виборі назви приводить до завершення формування даних процесу і запису їх у базу.