Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рук1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
260.1 Кб
Скачать

Корекція даних

У цьому режимі можливо скорегувати будь-які реквізити запису бази даних, крім розрахункових рецептур. Після вибору типу коректуємих даних програма виходить на стандартне меню пошуку даних. Позитивною відповіддю на запити про корекції полів даних є введення нових даних, наприклад назви. У разі потреби пропустити корекцію реквізитів натискається Еnter. Заміна спектральних даних проводиться по стандартній процедурі після відповіді «Д» на відповідний запит. Технологічні дані можливо тільки цілком замінити.

Видалення даних

У цьому режимі реалізовані можливості видалення даних еталонів кольору, даних субстратів, даних окремих зразків каліброваних серій і технологічних даних. Після вибору відповідного типу даних користувач по стандартній процедурі вибірки визначає безпосередньо запис, після чого іде запит програми з підтвердженням видалення. Дані видаляються після уведення відповіді «Д». Програма здійснює контроль і не допускає видалення даних у наступних випадках:

  • спроба видалення даних субстратів при наявності зв'язаних з ними каліброваних серій барвників;

  • спроба видалення даних субстратів або даних еталонів кольору при наявності зв'язаних з ними даних розрахункових рецептур.

Колориметрія базових даних

У цьому режимі можливі перегляд і вивід на друкування спектральних і колориметричних характеристик базових субстратів, еталонів кольору і каліброваних серій. Включається режим натисканням клавіші F5, після чого програма виходить на розподільник типу даних. Підведення покажчика типу і вибір здійснюються стандартним образом відповідно до підказок у нижньому рядку екрана. При обробці каліброваних даних барвників спочатку на екран виводяться спектральні характеристики відбиття всіх каліброваних зразків, а після натискання Enter – їх координати кольору.

Контроль каліброваних серій барвників

Контроль підготовки базових даних барвників здійснюється шляхом візуального аналізу каліброваних кривих, що виводяться на екран. При вході в режим програма здійснює запити для визначення субстрату, на якому приготовлена аналізована серія, і самого барвника. Після цього на екрані будуються 2 графіка, один із яких характеризує залежність світлості каліброваних зразків від концентрації барвника, а другий – зміну кольоровості зразків. Графіки правильно приготовлених серій повинні мати наступні основні властивості:

  • плавне зниження кривої, що характеризує залежність світлості від концентрацій;

  • плавна зміна кольоровості, причому у більшості барвників спостерігається «загин» кривої в області т.зв. оптимальної концентрації;

  • відсутність точок, «що випадають», на обох графіках.

Варто підкреслити, що в цьому режимі дані не видаляються з бази.

Рішення задач колориметрії

Застосовано концепцію «фіксації основного джерела». Основне джерело може бути перевизначено користувачем при роботі в різних режимах, і ці дані є глобальними для всіх задач пакета.

Колірні виміри

Режим включається натисканням клавіші F1. Далі розгалуження може відбуватися по трьох напрямках. Калібрування приладу і процес виміру описані вище. Після закінчення процесу виміру на екран виводяться як спектр відбиття, так і координати кольору вимірюваного зразка, розраховані щодо основного джерела випромінювання.