Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Валютне ругулювання в сфері оподаткування та ва...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
821.25 Кб
Скачать

Тема 5. Порядок регулювання бартерних (товарообмінних) операцій в галузі зовнішньоекономічної діяльності

1. Суть і значення бартерних операцій.

2. Термін здійснення розрахунків в іноземній валюті, умови їх продовження. Відповідальність за порушення строків розрахунків.

3. Оподаткування бартерних операцій.

1. Законом України „Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності” від 23.12.98 № 351-ХІV встановлено режим здійснення товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності, відповідальність за порушення його норм та визначені повноваження і функції державних органів під час здійснення контролю за проведенням таких операцій.

Товарообмінна (бартерна) операція у галузі зовнішньоекономічної діяльності визначається Законом як один з видів експортно-імпортних операцій, оформлених бартерним договором або договором із змішаною формою оплати, яким часткова оплата експортних (імпортних) поставок передбачена в натуральній формі, між суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності України та іноземним суб’єктом господарської діяльності, що передбачає збалансований за вартістю обмін товарами, роботами, послугами у будь-якому поєднанні, не опосередкований рухом коштів у готівковій або безготівковій формі.

У бартерному договорі зазначається загальна вартість товарів, що імпортуються, та загальна вартість товарів (робіт, послуг), що експортуються за цим договором, з обов’язковим вираженням в іноземній валюті, яка віднесена НБУ до першої групи Класифікатора іноземних валют.

Законом передбачено, що з метою збільшення надходжень в Україну валютних коштів, стабілізації грошової національної одиниці та оздоровлення фінансово-банківської системи держави в цілому може бути заборонено проведення товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності з товарами (роботами, послугами), перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України „Про деякі питання регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності” від 29.04.99 № 756 затверджено, зокрема, перелік товарів (робіт, послуг), з використанням яких здійснення товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності забороняється. Наприклад, до товарів, експорт яких за бартерними (товарообмінними) операціями відносяться:

- насіння соняшнику, бите або ціле;

- олія соняшникова;

- пиво солодове;

- вина, лікери, спирт етиловий, горілка та інші міцні алкогольні напої;

- сигарети з тютюну;

- руди і концентрати дорогоцінних металів;

- кокс і напівкокс з кам’яного вугілля;

- метали дорогоцінні в колоїдному стані; сполуки неорганічні або органічні дорогоцінних металів визначеного або невизначеного хімічного складу, амальгами дорогоцінних металів;

- тільки аерофотоплівки завширшки 35 мм;

- тільки аерофотоплівки завширшки понад 35 мм;

- шкіряна сировина;

- алмази оброблені або необроблені, але неоправлені і незакраплені;

- дорогоцінне каміння (крім алмазів) та напівдорогоцінне каміння оброблене або необроблене;

- інші.

Ці обмеження не поширюються на:

- товарообмінні (бартерні) операції, що здійснюються суб’єктами підприємницької діяльності відповідно до контрактів (договорів), укладених для реалізації міжнародних договорів України, та предметом імпортної частини яких є електроенергія, нафта сира, газ та ядерне паливо;

- товарообмінні (бартерні) операції, сторонами яких є суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності та іноземні суб’єкти господарської діяльності, що зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності в країнах – учасницях Співдружності Незалежних Держав згідно із законодавством цих країн, за умови, що у процесі проведення відповідних товарообмінних (бартерних) операцій між цими суб’єктами додержуватиметься правило прямого відвантаження у разі здійснення експорту з території України.

2. Термін ввезення на митну територію України товарів, що імпортуються за бартерним договором – 90 календарних днів з дати митного оформлення (дати оформлення вантажної митної декларації на експорт) товарів, що фактично експортовані за бартерним договором, а в разі експорту за бартерним договором робіт і послуг – з дати підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг.

90-денний термін ввезення на митну територію України товарів, що імпортується за бартерним договором встановлено для всіх видів товарів, за виключенням високоліквідних.

У разі експорту за бартерним договором високоліквідних товарів строки ввезення на митну територію України імпортних товарів не повинні перевищувати 60 календарних днів з дати оформлення вивізної вантажної митної декларації.

Перелік високоліквідних товарів встановлено Постановою КМУ „Про деякі питання регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності” від 29.04.99 № 756.

Таблиця 5.1.

Перелік високоліквідних товарів

Найменування товару

Код ТН ЗЕД

Велика рогата худоба

01.02

Вівці та кози живі

01.04

М’ясо

02.02

Пшениця

10.01

Жито

10.02

Ячмінь

10.03

Борошно

11.0110000

Насіння рапсу

12.05

Аміак

28.14

Карбамід

31.0210000

Шкіряна сировина та напівфабрикати

41.0422000

Волокно льняне

53.0121000

Чавун

72.0110190

Феромарганець

72.0211800

Напівфабрикати із заліза та нелегованої сталі

72.1331000

72.1440000

72.2820000

Перевищення вищезазначених термінів ввезення товарів (виконання робіт, надання послуг), які імпортуються за бартерним договором, що передбачають виробничу кооперацію, консигнацію, комплексне будівництво, поставку складних технічних виробів, товарів спеціального призначення, допускається за наявності у суб’єкта ЗЕД, який є стороною відповідного бартерного договору, разового індивідуального дозволу, що видається Міністерством економіки України у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

При переоформленні в установленому порядку зовнішньоекономічного бартерного договору на інші види зовнішньоекономічного договору, при якому відбувається зміна форми розрахунку (частково чи в повному обсязі, передбачених в контракті), встановлені Законом терміни розрахунків не поновлюються і не перериваються. При цьому переоформлення здійснюється в установленому порядку, а строк грошової оплати високоліквідних товарів продовжується до 90 днів.

У разі коли замість поставок товарів (робіт, послуг), що імпортуються за бартерним договором, іноземний контрагент виконує свої зобов’язання шляхом перерахування коштів на рахунок суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності України – сторони договору, підставою для зняття з контролю митного органу питання щодо імпортної частини за бартерним договором є подання зазначеним суб’єктом до митного органу:

- довідки уповноваженого банку про надходження коштів у рахунок цього договору в установлені законодавством України строки на суму, еквівалентну вартості товарів (робіт, послуг), зазначених у договорі;

- копії додаткових угод, які зумовлюють зміну характеру договору.

У разі зміни умов договору, що передбачає зміну зобов’язань щодо оплати товару іноземним контрагентом в грошовій формі на зобов’язання по постачанню товарів (робіт, послуг), український постачальник подає копії договору та додаткових угод до органу державної податкової служби України.

Порушення встановлених термінів ввезення товарів (виконання робіт, надання послуг), що імпортується за бартерним контрактом, передбачає нарахування пені за кожний день порушення у розмірі 0,3 відсотка неодержаних товарів (робіт, послуг), але не більше розміру заборгованості.

У разі звернення з позовом до суду врегулювання нарахування пені відбувається у порядку, передбаченому при здійсненні розрахунків за експортно-імпортними контрактами.

При здійсненні товарообмінних (бартерних) операцій суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності України протягом п’яти робочих днів з дня підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт чи надання послуг або отримання робіт, послуг, повинні повідомляти орган державної податкової служби України, чи митний орган, про факт здійснення експорту або імпорту робіт, послуг (схема на рис. 5.1.).

Поставка товарів

Резидент

Нерезидент

Виконання робіт

( надання послуг)

Повідомлення

Митний орган

Резидент

В

Нерезидент

иконання робіт

( надання послуг)

Виконання робіт (надання послуг)

Повідомлення

Податковий орган

Рис. 5.1. Схема надання повідомлення в залежності від характеру

зобов’язань нерезидента за бартерним контрактом.

Подання інформації до органів державної податкової служби України здійснюється за встановленою формою (табл. 5.2.).

Дата повідомлення – день фактичного подання повідомлення до відповідного органу державної податкової служби, а в разі надсилання повідомлення поштою – дата відправлення повідомлення, зазначена відділенням поштового зв’язку в поштовому повідомленні про вручення поштового відправлення та на конверті.

Подання інформації про експорт або імпорт робіт, послуг за бартерним договором реєструється в органах податкової служби у журналі реєстрації інформації про експорт або імпорт робіт, послуг за бартерним договором (табл. 5.3.).

Неподання або несвоєчасне подання такої інформації тягне за собою нарахування пені у розмірі одного відсотка вартості експортних або імпортних робіт, послуг за кожний день прострочення. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати вартості експортованих чи імпортованих робіт (послуг).

Таблиця 5.2.

Повідомлення про експорт або імпорт робіт, послуг за бартерним договором

________________________________________________________________________________

(назва українського учасника зовнішньоекономічного контракту, код ЄДРПОУ (ДРФО),

________________________________________________________________________________

місцезнаходження (місце проживання))

(тис. од.)

Нерезидент – учасник контракту

Контракт

Вид робіт, послуг

Документ, що засвідчує виконання робіт, надання послуг або отримання робіт,послуг

Заборгованість за контрактом на дату повідомлення

Закриття експортної частини бартерного договору (імпорт робіт, імпорт послуг)

Назва

Країна

Дата

Код валюти

Сума

Назва

КОД УКП ЗЕД

Назва док-та

Код валюти

Сума

Вид (дебет або кредит)

Код валюти

Сума

Дата виникнення

Дата

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Таблиця 5.3.

Журнал реєстрації інформації про експорт або імпорт робіт, послуг

за бартерним договором

з/п

Резидент – учасник контракту

Дата отримання повідомлення

Дата відправлення повідомлення

Назва

Код ЄДРПОУ (ДРФО)

Місцезнаходження

(місце проживання)

1

2

3

4

5

3. До вступу в дію Закону „Про внесення змін до закону України „Про оподаткування прибутку підприємств” від 24.12.02 № 349-ІV діяв особливий порядок відображення у податковому обліку валового доходу чи валових витрат, коли валовий дохід враховується за першою подією (чи відвантаження товарів, надання послуг, чи їх отримання), а валові витрати враховувались за заключною операцією. По аналогії з цим, податкові зобов’язання з ПДВ виникали з першою подією, право на податковий кредит – за заключною операцією.

З прийняттям закону № 349 вищезазначені норми не діють, а дати виникнення валового доходу і валових витрат при здійсненні бартерних операцій визначаються за загальними правилами: дата отримання товарів (робіт, послуг) означає виникнення права на відображення у податковому обліку валових витрат, а дата відвантаження товарів (надання робіт, послуг) – на відображення валового доходу. Згідно з нормами Закону № 469 від 16.01.03 визначення податкового зобов’язання та права на податковий кредит також здійснюється у загальному порядку (за правилом „першої події”).

Операції з поставки товарів (робіт) за межі України оподатковуються ПДВ за ставкою %, застосування цієї ставки не дозволяється, якщо експортуються товари (роботи), що звільнені від оподаткування на митній території України.