Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Валютне ругулювання в сфері оподаткування та ва...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
821.25 Кб
Скачать

Тема 8. Світовий досвід та напрямки вдосконалення валютного регулювання в україні

1. Світова валютна система та основні принципи її побудови.

2. Міжнародні валютні організації та їх роль у стимулюванні економічного розвитку України.

3. Досвід валютного регулювання в розвинених країнах.

1. Міжнародні валютні відносини - це сукупність суспільних відносин, які складаються при функціонуванні валюти у світовому господарстві і обслуговують взаємний обмін результатами діяльності національних економік.

З поглибленням міжнародного розподілу праці, формуванням світового ринку та інтернаціоналізацією господарських зв’язків виникли певні організаційні форми міжнародних валютних відносин, які розглядаються як валютна система. Валютні відносини виникають на національному та міжнародному рівнях. На національно-державному рівні вони формують національну валютну систему, основними компонентами якої е національна грошова одиниця, офіційні резерви, паритет національної валюти та режим валютного курсу, умови конвертованості валюти, система валютного регулювання.

Міжнародна (світова) валютна система охоплює усю світову економіку. Головна її функція - ефективне опосередкування платежів за експорт та імпорт між окремими країнами і створення сприятливих умов для розвитку міжнародної системи виробництва, поглиблення міжнародної торгівлі та міжнародної інвестиційної діяльності.

2. У сучасних умовах кредитна політика МВФ має певну специфіку. Якщо на початку своєї діяльності МВФ переважно кредитував розвинені західні країни для покриття пасивного сальдо платіжних балансів, то з 90-х років зросли кредити МВФ країнам східної Європи, колишнього СРСР та іншим країнам, які проводять макроекономічні реформи. Західні країни з позичальників перетворилися у кредиторів.

МВФ не тільки кредитує країни - члени, але і допомагає отримати кредити в урядів промислово розвинених країн, ЦБ, групи МБРР, а також у приватних комерційних банків.

3. Більшість розвинених країн на певних етапах свого розвитку застосовували, у тому чи іншому ступені, валютні обмеження і валютний контроль. Валютні обмеження як елемент державного регулювання міжнародних відносин виконують суперечливу роль. З одного боку, вони є засобом вирівнювання платіжних балансів, підтримки курсів національних валют, концентрації у державі валютних ресурсів. З другого боку, наявність валютних обмежень стримує перелив капіталів та поширення ринків збуту розвинених країн, що спонукає останніх скасувати чи послабити валютні обмеження. Таким чином, доцільність застосування валютних обмежень визначається для кожної держави станом її економіки та зовнішніх розрахунків на конкретному етапі розвитку.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

Основна література: