Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Небезпечні тварини.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
37.64 Кб
Скачать

7. Особую групу становлять гриби, що містять отрути ореланін, гржімалін, кортінарін. Це деякі види роду паутинником (Cortinarius - с. Orellanus (Fr.) Fr., с. Speciosissimus Kiihn. Et Romagn. Та ін

Перші ознаки отруєння з'являються через 3 - 17 діб. Картина отруєння наступна: сухість і печіння в роті, сильна спрага, нудота, блювота, пронос, озноб, головний біль, біль в області попереку. Токсини грибів цієї групи в першу чергу вражають нирки. За характером дії на організм токсини паутинником діляться на дві групи. Одна викликає порушення дихання і асфіксію, а інша - руховий параліч. Пізніше настає ниркова недостатність з олігурією і альбумінурією, відзначається і уремія, що викликає смерть. Обидві групи токсинів грибів цієї групи характеризуються високою летальністю дії, але навіть при введенні тваринам їх високих концентрацій перші симптоми отруєння відзначаються лише через 48 -72 годин.

8. Следует звернути увагу і на грибні отруєння, що є результатом неправильного або невмілого приготування умовно їстівних грибів, відвар яких після кип'ятіння необхідно вилити. Цю форму отруєнь викликають Хрящ-молочник з їдким пекучим соком, сироїжки з гострим пекучим їдким смаком та інші гриби. Ознаки отруєння (нудота, блювота, пронос) з'являються через ½ - 4 години після вживання грибів. Одужання зазвичай настає через добу. За своїм характером ці отруєння нічим не відрізняються від звичайних кишкових розладів і не мають таких своєрідних ознак, які характеризують інші форми отруєнь. Отруєння можуть викликати і їстівні гриби, якщо відбулася затримка з їх обробкою після збору. Особливо швидко псуються переспілі, в'ялі і червиві гриби (їх взагалі не слід вживати в їжу).

Для деяких людей характерна ідіосинкразія до грибів. У такому випадку вживання в їжу навіть хороших їстівних грибів призводить до отруєння, яке протікає дуже бурхливо (різкі болі в животі, блювота, пронос, висип, що). Таким людям слід взагалі уникати грибний їжі.

Висновки

Отже, близько 700 видів рослин можуть викликати важкі чи смертельні отруєння людей. Токсичною речовиною отруйних рослин є різні сполуки, які належать переважно до алкалоїдів, глюкозидів, кислот, смол, вуглеводнів тощо.

Серед тваринних організмів отруйні форми трапляються частіше, ніж в рослинних організмах. Отрути, що виробляються тими чи іншими організмами, є хімічними чинниками, які беруть участь у міжвидових взаємодіях. Основними інфекційними захворюваннями в наш час вважають +чуму, +сибірку, +сап, +холеру, +лихоманку, +віспу, +ботулізм, +грип тощо. Проникаючи у внутрішні органи людини, збудники інфекційних захворювань можуть викликати різні розлади, як клінічного, так і анатомічного характеру. Деякі із збудників захворювань можуть спричиняти інфекційні хвороби, через харчі (вода, молоко, продукти), вживаючи які людина хворіє. Поширенню багатьох інфекцій сприяють комахи, а також недотримання правил особистої гігієни.