Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нейропсихологічні порушення ВПФ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
82.43 Кб
Скачать

Мова та її порушення

Мова — це є вища форма передачі інформації, соціальною функцією якої є спілкування, інтелектуальною - забезпечення механізму абстрагування та узагальнення, які є основою мислення. Існує два самостійних види мови:

- експресивна (голосна, виразна) мова - починається з мотиву та наміру, проходить стадію внутрішньої мови, та переходить в стадію висловлення; її різновидом є письмова мова;

- імпресивна мова - починається зі сприйняття мовного висловлення через слух та зір (читання), проходить стадію декодування (виділення інформативних компонентів) та завершується формуванням у внутрішній мові загальної змістовної схеми повідомлення, побудованої на власному розумінні сприйнятої інформації.

До мовних зон, окрім 41-го первинного поля слухового аналізатору відноситься вторинні відділи скроневої кори (42-е та 22- поля), деякі відділи конвекситальної поверхні лівої півкулі, а також лобні частки мозку, ураження яких призводить до нерозуміння складних форм мови та підтексту висловлень. До мовного центру також відноситься невелике додаткове моторне поле, яке розташоване у верхній медіальній частині лобних часток.

Всі мовні зони об'єднані внутрікорковими зв'язками. Механізм взаємодії цих зон можна уявити таким чином: акустична інформація по слуховим шляхам надходить в первинну слухову кору, після чого, для віділення її змісту, направляється в зону Верніке, яка розташована в безпосередній близькості біля третинних полів. Для вимовлення слова необхідно щоб уява про нього надійшла із зони Верніке в зону Брока, яка розташована в нижній лобній звивині. Тут виникає програма артикуляції, яка реалізується через активацію мовної мускулатури під контролем відповідної частини моторної кори. Інтонаційність мови забезпечується зв'язком лівої кори з правою. Для здійснення складного закінченого висловлення, як впорядкованої в часі послідовності моторних дій необхідно підключення конвекситальних лобних відділів.

Якщо інформація надходить через зоровий аналізатор (читання), то сигнали направляються з первинної зорової кори в область кутової звивини, яка забезпечує асоціацію зорового образу з його акустичним аналогом, з послідуючим змістовним аналізом його в зоні Верніке. Окрім коркових взаємодій для реалізації мовних функцій необхідна також взаємодія таламо-кортикальних зв'язків.

Широта розподілення в корі мовних структур є основою їх поліфункціональності та пластичності. Причому саме нормальне функціонування лівопівкульової кори та сбереження повноцінної взаємодії корково-кортикальних та таламо-кортикальних зв'язків відіграють найважливішу роль при реалізації мовних функцій.

Афазії - мовні розлади при локальних ураженнях лівої півкулі та збереженні рухів мовного апарату і елементарних форм слуху. При всіх формах афазій реєструються порушення рецептивної мови та слухомовної пам'яті. Виділяють дві основних форми афазій -рецептивну та експресивну. За симптоматикою розрізняють такі види афазій (Лурія):

1. Сенсорна афазія(порушення рецептивної мови).

2. Еферентна моторна афазія (порушення експресивної мови) - виникає при ураженнях нижніх відділів кори премоторної області (44-е, частково 45-те поля - зона Брока). При тяжких ураженнях проявляється нездатність вимовлення звуків, при збереженні артикуляційних рухів та розумінні зверененої до них мови. При менш грубих ураженнях страждає загальна організація мовного акту (плавність, часова послідовність). Спостерігається телеграфний стиль мови. Через зв'язок зони Брока зі скроневими структурами, - спостерігаються вторинні складності в сприйнятті усної мови.

3.Амнестична афазія

Акустико-мнестична афазія

Амнестична (номінативна) афазія

Оптико-мнестична афазія

4. Аферентна (артикуляторна) моторна афазія

5. Семантична

6. Динамічна афазія

7. Провідникова афазія