Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Музика 19.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
56.32 Кб
Скачать
  1. Слухання твору «Ранок»

  • Прослухайте музичний твір та поміркуйте над назвою твору, яку картину хотів намалювати композитор та різними способами музичної виразності.

  • Слухання твору

  • Ми прослухали твір Е.Гріга «Ранок». Яка картина тут змальована? Який темп музики? Який характер?

  • У цій п’єсі композитор зображає музичну картину сходу сонця зранку. Світла мелодія твору побудована на народних пастуших награваннях. Вона сповнена радісним світосприйманням, передає спокій і тишу . де-не-де чується відгомін мисливських ріжків та ніжні голоси птахів.

Основну тему розвивають і передають різні групи симфонічного оркестру. П’єса Едварда Гріга «Ранок» - яскравий приклад тембрового та динамічного розвитку музики.

IV. Хоровий спів

  1. Слухання твору «Верховино, світку ти наш».

  • Прослухайте твір і спробуйте дати відповіді на такі запитання:

Яку картину можна намалювати під враженням від твору?

Які почуття втілені в ньому?

  • Слухання твору

  • В пісні «Верховино, світку ти наш» висловлена безмежна любов до рідного карпатського краю, оспівана неповторна краса природи. Пісня складається з широкого протяжного заспіву та коломийки.

  1. Коломийка

  • Коломийки — традиційний жанр української фольклорної музики і хореографії. Коломийка-дворядкова народна пісня (співанка). Кожен рядок коломийки має 14 складів з обов’язковою цезурою (паузою) після восьмого складу. Коломийки — також коротенькі пісеньки, що можуть виступати як приспівки до танцю або існувати незалежно від нього. Часто вони об'єднуються у в'язанки, які не мають, проте, сталого змісту, а залежать від уподобання співака та обставин виконання. Активний процес творення і функціонування коломийок свідчить про життєвість цього жанру.

У коломийках про минуле народу чується нарікання на підневільну працю, гірку солдатчину, на бідняцьке безхліб'я, вимушену іміграцію, протест проти селянського безправ'я, звучать бунтарські мотиви. Найбільший масив становлять пісеньки, в яких ідеться про особисте в житті людей, їх переживання, настрої — це твори на так звані «вічні теми», однаково актуальні для різних епох, але й у них легко виловити ознаки часу, бо ж людські стосунки розвиваються на тлі певного родинного і соціального побуту.

Схарактеризувати тематичні розгалуження жанру коломийок дуже важко, тому що "коломийки перекочують й мерехтять, наче перли розсипаного намиста, і тільки «зведені докупи в систему, що гуртує їх відповідно до змісту, вони складаються на широкий образ нашого сучасного народного життя, безмірно багатий деталями й кольорами, де бачимо сльози, й радощі, і спочивки, турботи і забави, серйозні мислі й жанри нашого народу в різних його розверстуваннях, його сусідів, його соціальний стан його життя громадське й індивідуальне від колиски до могили, його традиції і вірування, його громадські і етнічні ідеали».

У коломийках розкривається світ дзвінкої краси, чистих, піднесених почуттів, дотепів, іронії, жартів — доброзичливих або й дошкульних, — влучних спостережень побутового характеру, глибоких соціальних узагальнень.

В задиристих строфах, що звучать на молодіжних гулянках, осуджується зарозумілість, лінощі, пихатість.