Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема7-8.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
281.09 Кб
Скачать

2. Біржі та їх роль в ринковій економіці

Важливою складовою ринкової інфраструктури, виступають різного роду біржі:

  • товарні,

  • фондові,

  • валютні тощо.

Серед них досить важливу роль відіграють товарні біржі.

Товарні біржі - це ринкові установи, що обслуговують ринок товарів і ринок ресурсів, купівля-продаж товарів на них здійснюється на основі встановлених стандартів і зразків, відповідних форм документів, якими регламентуються номенклатура, обсяг, ціни, терміни і види поставки та інші умови.

Товарні біржі поділяють на:

  • міжнародні та національні,

  • універсальні та спеціалізовані.

Міжнародні товарні біржістановлять собою торговельні установи, де здійснюється купівля-продаж товару великими партіями. Найбільші товарні біржі функціонують в США, Англії, Японії, адже на них припадає понад 90% міжнародного біржового обороту.

Універсальні товарні біржі — це ті, що продають промислові та сільськогосподарські товари. Спеціалізовані товарні біржі — це ті, що продають окремі товари або споріднені групи товарів.

Товарні біржі можуть здійснювати такі види операцій:

  1. операції з реальним товаром. Ці операції можуть бути такі, що передбачають поставку товару покупцеві протягом 15 днів (угода СПОТ), і такі, що передбачають поставку товару після заключения угоди протягом кількох років (форвардні угоди);

Форвардна угода — це зобов'язання продавця здійснити постачання певної кількості товару певної якості у зазначений час.

З боку покупця передбачається зобов'язання виплатити за товар зазначену в угоді суму грошей у визначений час. Між покупцем і продавцем є біржовий посередник. Він укладає форвардну угоду спочатку з продавцем. Згодом, знаючи, скільки товару він одержить у зазначений час, посередник укладає угоду з покупцем на постачання товару або з іншим посередником на перепродаж йому певної частини майбутньої партії товару.

  1. ф'ючерсні (строкові) угоди не передбачають реальний продаж або купівлю товару. Їх суть - придбання права купити або продати у майбутньому товар за певною ціною, що визначена товарною біржею;

Ф’ючерсна угода — це придбання права купити або продати у майбутньому товар за певною ціною, що визначена товарною біржею.

Наприклад:

Певний с/г виробник ще в квітні приблизно визначив, що у липні збере 3000 т зерна. Звернувшись на біржу, виробник дізнався, що ціну зерна на липень визначено на рівні 90 дол. за 1 т. Така ціна влаштовує фермера. За право продати на біржі у липні 3000 т по 90 дол. за 1 т фермер вносить гроші — заставу, що називають маржею. Нехай маржа становить 10% від виручки, яку він передбачає отримати, тобто 10% від 270000 (3000 т. х 90 = 270 000), і дорівнює 27 000 дол.

Такі самі внески роблять ті учасники ф'ючерсного контракту, які хочуть придбати зерно у липні по 90 дол. за 1 т. Настає липень, ціна на реальному ринку встановилась не по 90 дол., а по 80 дол. за 1 т. Фермер виручив від продажу 3000 т. х 80 дол. = 240 000 дол. замість очікуваних 270 000 дол. Біржа компенсує втрати фермера від зниження ціни, перерозподіляючи кошти, внесені учасниками ф'ючерсного контракту. Якби ціна на зерно у липні піднялася до 100 дол. за 1т., то відповідний перерозподіл коштів був би здійснений на користь покупця, котрий без ф'ючерсної угоди мав би постраждати від такого підвищення.

Отже, участь у ф'ючерсній угоді допомагає її учасникам застрахувати свій дохід від можливих втрат і, одночасно, від надмірного його зростання.

  1. спекулятивні операції, тобто операції по продажу документів на володіння товаром з врахуванням підвищення чи пониження цін на них;

  2. торгівля за опціонами, яка означає придбання права (але не зобов'язання) купити або продати товар за певною ціною. Цим правом можна скористатись, а можна і не скористатись.

Укладання угод на біржі забезпечують брокери, дилери. Вони, як правило, є зареєстрованими членами біржі.

Брокеривиконують біржові операції тільки за дорученням клієнта і за його кошти. За виконання своїх функцій вони одержують від клієнтів плату у вигляді комісійних, а тому й заінтересовані у збільшенні кількості угод.

Дилерикупують і продають товари за свої кошти, а тому й доход отримують від різниці між ціною продажу і ціною купівлі.

На біржі певну роль відіграють маклери - службовці, які регулюють порядок проведення торгів, але самі укладати біржові угоди не мають права.

На сучасних біржах торгують: сільськогосподарською продукцією, металами, енергоносіями тощо.

Фондова біржа

Фондова біржа - це установа, яка створена для забезапечення сприятливих умов вільної купівлі-продажу цінних паперів за ринковими цінами на регулярній та упорядкованій основі.

За своїм економічним змістом і функціями вона покликана максимально концентрувати попит і пропозицію цінних паперів, сприяти формуванню їх біржового курсу. Основними характерними рисами діяльності фондової біржі стали ліквідність (вільна купівля-продаж), неперервність і публічність ринку й ринкової інформації, довір'я широкої публіки.

Діяльність фондової біржі обумовлена тим, що вона:

по-перше, відкриває різним фірмам своєрідне джерело інвестицій. Уявімо, що підприємство потребує коштів для розширення своєї діяльності. Якщо взяти їх у банку, доведеться платити процент, який може видатись зависоким. До того ж у цьому випадку регламентуються строки використання позиченого капіталу. Функціонування фондової біржі забезпечує одержання коштів через випуск і продаж цінних паперів — зобов'язань підприємства, котре потребує інвестицій. Кошти, одержані від цієї операції, стають для нього джерелом інвестицій.

по-друге, забезпечує постійний рух капіталів і спрямування їх у ті сфери, котрі гарантують вищу продуктивність. Уявімо, що випущені підприємством цінні папери приносять тим, хто їх придбав, високий дохід. Зрозуміло, що власники грошей віддають їх в обмін на цінні папери, маючи на меті саме отримати дохід. Вищий дохід за цінними паперами здатне забезпечити підприємство з вищими прибутками. В цьому випадку у нього є шанс реалізувати нові й нові тиражі цінних паперів, і кошти нових покупців акцій збільшуватимуть його капітал.

по-третє, в разі, якщо на ній продаються цінні папери, випущені державою, дає змогу останній віднайти кошти для державних потреб, зокрема для відшкодування державного боргу.

по-четверте, біржа виконує функцію особливого реєстратора ділової активності. На підставі динаміки курсів акцій розраховуються показники, за якими визначають поточний стан національної економіки, складають економічні прогнози.

Характеризуючи роль фондової біржі в економіці, зауважимо, що вона є вбудованим у ринкову систему стабілізатором, який забезпечує її (системи) стійкість і динамізм.

Фондова біржа виконує такі завдання:

  • сприяє одержанню коштів для інвестицій за рахунок надходжень від проданих цінних паперів;

  • забезпечує постійний рух капіталів з менш прибуткових галузей у більш прибуткові;

  • дозволяє судити про стан національної економіки.

Організовують фондові біржі акціонери - банки, підприємства, організації та приватні особи. Самостійною торгівлею цінними паперами на біржі мають право займатися лише члени біржі, тобто її засновники. Ціни, за якими продаються цінні папери, тобто їхні курси, регулярно друкуються в щоденних біржових бюлетенях для загального ознайомлення. Біржова котировка при цьому включає мінімальну й максимальну ціну.

Основними формами членства на фондовій біржі є:

  • постійне,

  • тимчасове,

  • гостьове.

Відповідно до форми членства визначаться і статус члена. Постійні члени мають переваги: висувають своїх представників до керівних органів біржі, сплачують менші комісійні при укладанні угод, вільно користуються інформацією біржі.

За постійне членство сплачується значний річний внесок, тимчасові члени купують право участі в роботі біржі на 3, 6, 9, 12 місяців. Вони не можуть висувати своїх представників до керівних органів, сплачують більші комісійні, мають обмежений доступ до інформації.

Гості купують гостьовий білет на день, і їхні інтереси можуть бути представлені на біржі тільки через маклера.

На біржі працюють маклери, брокери, дилери.

Функції управління фондовою біржею виконує біржова рада, до якої входять представники постійних членів, штатні працівники біржі. Її роботою керує виконавчий директор.

Операції, що здійснюються на фондовій біржі:

  • Касові,

  • Термінові.

Касова — це угода, розрахунок за якою відбувається у найкоротший термін: у той самий день або протягом одного (ФРН) — чотирнадцяти (Японія) днів.

Термінова — це угода, здійснення якої обумовлене певним терміном.

Термінові угоди, в свою чергу, поділяються на:

  • ф'ючерсні,

  • опціонні.

Ф'ючерсна угода – полягає в тому, що вона укладається з приводу продажу в майбутньому паперів за попередньо визначеною ціною. Оскільки ціна акції на момент її реальної купівлі-продажу може бути іншою, ніж ця зазначено в угоді, то партнери домовляються про перерахунок один одному компенсаційних сум залежно від того, вищим чи нижчим буде реальний курс.

Угода з опціоном — це придбання права купити або продати акцію за певною ціною у певний час. Від угоди з опціоном можна відмовитись, якщо за акціями компанії, з приводу яких була домовленість, складається несприятливий курс.

Для визначення руху курсу акцій на біржах визначають "індекс курсу акцій". Він розраховується як середньозважена величина по певному колу акцій. У це коло, або, як кажуть, “кошик”, входить різна кількість компаній. За правилом розрахунку індексу акцій Нью – Йоркської фондової біржі (він називається індексом Доу-Джонса) у це коло включають 30 промислових, 15 залізничних, 15 комунальних компаній. Зменшення цього індексу сприймають як ознаку погіршання економічної ситуації.