Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг грг Тема 5. Маркетингові дослідження...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
391.17 Кб
Скачать

3. Побудова конкурентної карти ринку

Заключним етапом маркетингових досліджень конкурентів є побудова конкурентної карти ринку. Конкурентна карта ринку представляє собою класифікацію конкурентів по займаній ними позиції на ринку та слугує для визначення статусу конкурентів і систематизації конкурентних переваг.

Конкурентна карта формується за допомогою двох показників:

  • частка ринку підприємства;

  • динаміка частки ринку підприємства.

Фінансове становище конкурентів і пов'язаний з ним розподіл ринкових часток дозволяє виділити ряд стандартних положень підприємства на ринку: лідер ринку, з максимальними значеннями часток, аутсайдер, що займає найскромніші позиції, і деякі проміжні групи.

При всій важливості показника ринкової частки слід мати на увазі, що він є статичною оцінкою для конкретного моменту. У зв'язку з тим, що кон'юнктурна ситуація на ринку досить динамічна, необхідно знати тенденцію зміни даного показника й пов'язану з нею зміну конкурентної позиції підприємства.

Для оцінки ступеня зміни конкурентної позиції доцільно виділити типові стани підприємства по величині зростання його ринкової частки. Відповідно до цього твердження виділяють погіршення або поліпшення конкурентної позиції підприємства. Матриця формування конкурентної карти ринку, заснована на перехресній класифікації розміру й динаміці ринкових часток конкурентів по конкретному типу продукції наведена в табл.2.

Таблиця 2

Матриця формування конкурентної карти ринку

Ринкова позиція

Класифікаційні групи

Темп приросту ринкової частки

І

ІІ

ІІІ

ІV

Лідери ринку

Підприємства з сильною конкурентною позицією

Підприємства з слабкою конкурентною позицією

Аутсайдери ринку

Підприємства з конкурентною позицією, що швидко поліпшується

І

1

5

9

13

Підприємства з конкурентною позицією, що поліпшується

ІІ

2

6

10

14

Підприємства з конкурентною позицією, що погіршується

ІІІ

3

7

11

15

Підприємства з конкурентною позицією, що швидко погіршується

ІV

4

8

12

16

[8]

Матриця дає змогу виділити 16 типових положень фірми, що відрізняються ступенем використання конкурентних переваг і потенційною можливістю протистояти тиску конкурентів. Найбільш значимим статусом володіють фірми 1-ої групи (лідери ринку з конкурентною позицією, що швидко поліпшується), найбільш слабким — фірми 16-ої групи (аутсайдери ринку з конкурентною позицією, що швидко погіршується).

Оцінка конкурентного статусу дає змогу вирішити ряд взаємозалежних завдань: визначити особливості розвитку конкурентної ситуації; встановити ступінь домінування конкурентів на ринку; виділити найближчих конкурентів і встановити відносну позицію фірми серед учасників ринку.

Побудова подібних карт дозволяє більш чітко визначити маркетингову стратегію, а відповідно досягти конкурентних переваг, враховуючи конкурентне становище підприємства та особливості зовнішнього оточення.

Запитання для контролю та самоконтролю:

  1. З якими видами конкуренції стикаються підприємства на ринку готельних послуг? Відповідь аргументуйте, наведіть конкренті приклади.

  2. Поясніть, що лежить в основі цінової та нецінової конкуренції.

  3. Наведіть та прокоментуйте конкретні приклади використання методів недобросовісної конкуренцї на ринку готельних та ресторанних послуг.

  4. Охарактеризуйте модель “п’яти сил конкуренції”. В чому проявляється її специфіка в сфері надання готельних та ресторанних послуг?

  5. Охарактеризуйте основні матриці портфельного аналізу конкурентного середовища в сфері готельних та ресторанних послуг.

  6. Охарактеризуйте фактори формування стратегій, що виділяють за матрицею БКГ.

  7. Які зони та стратегії підприємств виділяють відповідно до матриці Мак-Кінсі?

  8. Визначте чинники сили конкурентної боротьби у сфері готельних та ресторанних послуг.

  9. З якою метою будуються конкурентні профілі підприємств сфери готельних та ресторанних послуг?

  10. Що включає в себе стратегічна группа конкурентів? Наведіть конкретні приклад із практики готельного бізнесу?

  11. Яким чином можна провести діагностику цілей діяльності конкурентів в сфері готельних та ресторанних послуг?

  12. Які зовнішні прояви маркетингової політики дозволяють зробити висновки щодо намірів конкурентів на ринку готельних та ресторанних послуг?

  13. Чому оцінка стратегії, що застосовують конкуренти, є одним з тактично важливих елементів аналізу?