Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_modulnoyi_kontrolnoyi_roboti.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
128.1 Кб
Скачать

Система забезпечення економічної безпеки повинна відповідати таким основним вимогам:

  • функціонування в межах, визначених законом;

  • забезпечення надійного захисту національних інтересів;

  • прогнозування і своєчасне відвернення загроз економічній безпеці;

  • ефективне функціонування як у звичайних, так і в надзвичайних умовах;

  • наявність чіткої структури і функціональне розмежування органів законодавчої, виконавчої та судової гілок влад;

• відкритість і гласність у необхідних межах щодо діяльності відпо­відних органів, що входять в зазначену систему.

Забезпечення економічної безпеки особи, суспільства, держави здій­снюється на основі розмежування повноважень між суб'єктами системи:

Верховна Рада України:

Президент України:

Рада національної безпеки і оборони України:

Кабінет Міністрів України, міністерства та відомства:

Конституційний суд України, суди загальної юрисдикції:

  • здійснюють правосуддя щодо забезпечення економічної безпеки особи, суспільства, держави;

Громадяни та об'єднання громадян:

Конституційне закріплення терміну «економічна безпека» стало важ­ливим кроком до створення системи економічної безпеки та розробки відповідної законодавчої бази.

Концепція економічної безпеки України - це документ, який виступає стратегічним орієнтиром на 10-20 років та закладає основи економічної безпеки на більш тривалий період. Концепція економічної безпеки ви­значає життєво важливі національні економічні інтереси, індикатори та загрози економічній безпеці, передбачає створення системи національної безпеки, вказує механізми забезпечення економічної безпеки.

На базі Концепції економічної безпеки розроблено Закон України «Про економічну безпеку України». Таким чином, ці два документи ви­ступають підґрунтям для розробки національного законодавства у сфері економічної безпеки. Зазначені концепція і закон покликані стати своє­рідними орієнтирами, за якими звірятимуть свої дії всі, починаючи від вищих посадових осіб держави та вищих органів державної влади до державних службовців, органів місцевої державної влади і місцевого са­моврядування, підприємств, установ і організацій. Підлягатимуть кори­гуванню відповідно до цих основних документів всі раніше прийняті за­кони, укази, постанови, програми тощо.

Фактори ( внутрішні й зовнішні), що представляють загрозу економічній безпеці.

Серед першочергових проблем забезпечення економічної безпеки є відстеження й оцінка рівня загроз пріоритетним національним інтересам, а отже їх взаємозалежність: розрахунок сумарного потенціалу, розкриття закономірності в системі «пріоритети національних інтересів - загрози».

Загрозами економічній безпеці України слід вважати фактори, що безпосередньо чи у перспективі унеможливлюють або ускладнюють ре­алізацію національних економічних інтересів, створюючи перешкоди на шляху нормального розвитку економіки і небезпеку незалежному дер­жавному існуванню та добробуту народу.

Загрози економічній безпеці України набули, на жаль, перманентного характеру і провокують її критичний стан за цілим рядом основних кри­теріїв. Тому завдання усіх суб'єктів національної економіки зараз поля­гає у створенні надійної системи блокування і упередження економічних загроз, яка б забезпечувала її стабільність та розвиток.

Виходячи з ситуації в українській економіці, а також з тенденцій, які спостерігаються в процесі її реформування, можна виділити стрижньові внутрішні та зовнішні загрози економічній безпеці України.

Внутрішні загрози:

  • відсутність на державному рівні розробленої концепції та системи економічної безпеки;

  • низький рівень науково-технічного потенціалу, втрата лідерства на важливих напрямках науково-технічного розвитку;

  • високий рівень зношеності матеріально-технічної бази багатьох економічних галузей, передусім матеріального виробництва;

  • усунення держави від монополії у виробництві й реалізації алко­гольних напоїв та тютюнових виробів, необгрунтована лібералізація зо­внішньоекономічної діяльності;

  • надто різка диференціація у доходах та споживанні населення, зрос­тання рівня бідності, високий рівень безробіття;

  • негативна, антисоціальна політика у сфері приватизації, що призво­дить до значного заниження вартості об'єктів приватизації;

  • криміналізація економіки, зростання її «тіньового» сектора, по­ширеність організованої злочинності на ключові галузі економіки України;

  • високий рівень корупції у державно-управлінській сфері;

  • недосконалість законодавства у сфері економічних відносин та ме­ханізмів формування економічної політики;

  • низький рівень заробітної плати, відсутність мотивації до праці то­що.

Зовнішні загрози:

  • зниження інвестиційних надходжень в економіку держави;

  • значна частка сировинного експорту у зовнішньоекономічній діяль­ності та втрата традиційних ринків збуту;

  • залежність забезпечення України від імпорту продовольчих това­рів, товарів повсякденного попиту, технологічної продукції стратегічного значення;

  • скуповування іноземними фірмами підприємств України з метою усунення їх як з зовнішніх, так і внутрішніх ринків збуту;

  • негативний вплив на національну економіку світових фондових, фі­нансових та валютних ринків;

  • високий рівень зовнішнього боргу тощо.

Загрози економічній безпеці у перспективі породжують стратегічні та національні ризики. Кожній загрозі відповідає певний ступінь ризику. Необхідність визначення ступенів ризику значною мірою зумовлена пи­танням визначення прийнятного рівня безпеки. Кількісний вимір різних видів загроз за рахунок визначення рівня ризиків дає можливість порів­нювати ці види загроз між собою і, відповідно, визначати рівень безпе­ки - ступінь їх захищеності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]