Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОМПОНЕНТИ ТРЕНІНГУ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
155.65 Кб
Скачать

5.9. Ділова гра

Ділова гра спрямована на вирішення реальних виробничих питань в ігровій формі. Під час ділової гри учасники не пере­бирають чужих ролей, а зберігають власні професійні обов'язки та знання, спрямовуючи свої зусилля на розв'язання реальних, а не уявних проблем.

Один з варіантів ділової гри — технології мозкового штур­му У. Діснея.

Мета цієї гри — стимулювати творчий потенціал групи на розв'язання проблеми.

  1. Група та її ведучий чітко формулюють проблему, яку по­трібно розв'язати.

  2. Учасники пригадують свій стан "мрійника" та пропону­ють щонайбільше варіантів вирішення проблеми. Ведучий за­писує запропоновані варіанти та не дає можливості критикува­ти будь-які ідеї. Цей етап триває, доки група не запропонує 15-20 варіантів розв'язання.

  3. Учасники переходять у стан "практика" та вирішують, як саме можна практично реалізувати раніше запропоновані варі­анти. Результати так само ретельно протоколюються.

  4. Група переходить до стану "критика" та звертає увагу на недоліки кожного з варіантів.

  5. Недоліки як окремі проблеми направляють до "мрійни­ків". Гра триває, доки не буде створено кілька практично мож­ливих проектів.

В інших варіантах ділової гри можна відпрацьовувати взає­модію між підрозділами, вирішувати організаційні та міжособи-стісні конфлікти.

Тематику й мету ділової гри потрібно дуже ретельно обгово­рювати із замовником.

5.10. Читання посібника

Якщо учасники мають отримати певний обсяг нової інфор­мації, яку викладено в посібнику, то можливі кілька варіантів ознайомлення з нею:

  • учасники мовчки читають посібник та обговорюють отри­ману інформацію в підгрупах;

  • учасники по черзі читають фрагменти тексту вголос;

  • тренер пропонує прочитати посібник удома (навряд чи зроблять);

  • група розбивається на підгрупи, у яких один читає посіб­ник і потім переказує інформацію іншим.

У будь-якому разі цей процес не дуже цікавий, і краще його взагалі уникнути.

5.11. Захист проектів

Для закріплення інформації та застосування результатів, отриманих на тренінгу, у майбутній діяльності використовують захист проектів. Учасники тренінгу, індивідуально чи об'єднав­шись у підгрупи, створюють власні проекти реалізації набутого в тренінгу. Якщо передбачено, що учасники групи мають самостійно проводити аналогічні тренінги, їм слід розробити власні програми тренінгу та розповісти про специфіку їх прове­дення. Якщо передбачено якусь іншу діяльність, то індивіду­альні проекти мають стосуватися тієї діяльності. Можуть бути проекти таких типів:

  • збільшення обсягу продажів;

  • план презентації товару;

  • проект корпоративної вечірки;

  • проект виробничої наради.

Груповий проект записують на фліпчарті, й один з членів підгрупи доповідає та відповідає на запитання інших підгруп. Якщо ви проводили тренінг для організації, то можна обрати найкращий проект для впровадження в практику.