Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОМПОНЕНТИ ТРЕНІНГУ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
155.65 Кб
Скачать

5.2. Групова дискусія

Це обговорення питань, що виникають у тренера чи учасни­ків групи. Існують різні варіанти групової дискусії:

• якщо група активна, розкута, то зручно, розбивши її на підгрупи, організувати змагання між підгрупами на швидкість відповідей, найскладніше запитання, найґрунтовнішу відповідь тощо;

• якщо група дещо пасивна чи тема тренінгу породжує від­чуття ніяковості, то можна створити письмовий, анонімний "банк запитань" і послідовно обговорювати їх в усій групі.

Під час дискусії тренер має допомагати групі максимально відкрито висловлювати свої думки щодо обговорюваних пи­тань. Не треба лякатися, коли думки видаються хибними чи шкідливими, краще почекати й дати можливість іншим учас­никам групи заперечити та довести свої погляди.

Результати групової дискусії, найважливіші висновки слід записати на аркушах паперу й залишити в полі зору.

Тренер має стежити за тим, щоб учасники користувалися "Я-висловлюваннями" та в разі незгоди з позицією інших учас­ників не переходили до образ, а аргументовано доводили прави­льність своєї думки.

Часто хороший спосіб переконатися самому в чомусь — до­вести це іншим.

5.3. Мозковий штурм

Мозковий штурм — це метод групового обговорення пробле­ми з метою її розв'язання. Мозковий штурм досить продуктив­ний, коли в ньому беруть участь 5-10 чоловік і є людина, яка має записувати все, що відбувається під час обговорення.

Учасників ділять на підгрупи. У кожній підгрупі признача­ють секретаря, який записує всі думки, висловлювані учасника­ми групи.

Учасникам ставлять проблему для обговорення, наприклад: "Як можна запобігти розповсюдженню СНІДу?", "Як змінити ставлення підлітків до наркотичних речовин?"

Учасники, перебуваючи у стані "фантазер", висувають будь-які, навіть найфантастичніші, припущення щодо методів розв'я­зання проблеми. Секретар ретельно записує всі ідеї та перешко­джає критиці з боку учасників.

Коли запас ідей вичерпано (їх має бути не менше 10-15), гру­па переходить у стан "практик". Кожну ідею обговорюють, від­шукують засоби її практичної реалізації. Результати також за­писують.

Передостанній крок — стан "критик", коли вся група шукає негативні наслідки від реалізації кожного проекту. І нарешті, група відбирає ті варіанти проектів (не менше 3-5), які можна реалізувати, та обговорює власні можливості щодо їх втілення.

Зручно записувати інформацію в спеціальні форми (табл. 8).

Таблиця 8

Проблема

Фантазери

Практики

Критики

Журі

Виконавці

Що можна зробити?

Як це зробити?

Що поганого може статися?

Що найкраще?

Що робимо ми?

Якщо запитань і проблем небагато, то можна розбити групу на три підгрупи — "фантазерів", "практиків" і "критиків", які мі­няються ролями після завершення кожного циклу обговорення.

Завдання тренера під час мозкового штурму — стежити за тим, щоб ролі не змішувалися й обговорення залишалося в ме­жах поставленої проблеми. Бажано активізувати мовчазних учасників, спонукати їх до висловлювання власної думки.