Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
++++ТРАДИЦІЙНІ СИМЕТРИЧНІ КРИПТОСИСТЕМИ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.94 Mб
Скачать

1.2. Шифрування методом переставляння

При шифруванні методом переставляння символи вхідного тексту переставляються за певним правилом у межах блоку цього тексту. Шифрування методом переставляння є найпростішими і, ймовірно, одним з найстародавніших шифрів.

1.2.1. Шифр переставляння за описом Плутарха

Відомо, що в V столітті до наший ери правителі Спарти, найбільш войовничої з грецьких держав, мали добре відпрацьовану систему секретного військового зв'язку і шифрували свої послання за допомогою скітала, першого простого криптографічного пристрою, що реалізує метод простого переставляння.

За описом Плутарха5, шифрування виконувалося у такій послідовності. На палицю циліндрової форми, яку називали скітала, намотували спіраллю (виток до витка) смужку пергаменту і писали на ній уздовж палиці декілька рядків тексту повідомлення (рис. 1.1). Потім знімали із палиці смужку пергаменту з написаним текстом. Букви на цій смужці виявлялися розташованими хаотично. Такий же результат можна отримати, якщо букви повідомлення писати кільцем не підряд, а через певну кількість рядків доти, поки не буде написано весь текст.

Л

и

ш

_

б

о

р

о

т

и

с

ь

_

_

з

н

а

ч

и

т

ь

_

ж

и

т

ь

!

Рис. 1.1. Шифр переставляння "скітала"

Повідомлення "Лиш боротись – значить жить!" при розміщенні його навколо палиці по шість символів дає такий зашифрований текст:

Лр_чиио–итшт_ть_изь!бсн_ оьаж

Для дешифрування такого зашифрованого тексту потрібно не тільки знати правило шифрування, але і володіти ключем у вигляді палиці певного діаметру. Знаючи тільки вид шифру, але не маючи ключа, дешифрувати повідомлення було непросто. Вважають, що Аристотелю належить спосіб розшифрування цього шифру. Треба виготовити довгий конус і, починаючи з основи, обгорнути його стрічкою з зашифрованим повідомленням, зсуваючи її до вершини. У якийсь момент букви почнуть збігатися в рядок і стануть видимим шматки повідомлення. Так можна визначити діаметр скітали.

Шифр скітала, будучи типовим представником шифрів переставляння, багато разів удосконалювався в подальші часи.