Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.14 Порядок експлуатації.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
53.76 Кб
Скачать

1.14Порядок експлуатації, випробування та списання пто, діелектричних засобів, пожежних рукавів та оформлення відповідної документації

Технічне обслуговування та ремонт ПТО.

Технічне обслуговування (ТО) – це комплекс профілактичних заходів, які проводяться для підтримання пожежних автомобілів і ПТО в бойовій готовності.

ТО пожежних автомобілів з ПТО за періодичністю, переліком, працеємністю виконуваних робіт поділяється на такі види:

  • щоденне технічне обслуговування;

  • перше технічне обслуговування (ТО-1);

  • друге технічне обслуговування (ТО-2);

  • сезонне технічне обслуговування.

Щоденне технічне обслуговування проводиться в пожежній частині під час зміни караулів водієм і особовим складом бойового розрахунку. що заступає на чергування під керівництвом командира відділення.Перед зміною караулів пожежні автомобілі, що знаходяться в бойовому розрахунку і резерві, повинні бути чисті, повністю заправлені експлуатаційними матеріалами і вогнегасячими речовинами та укомплектовані за табельною належністю.Водій зобов’язаний внести всі записи про роботу пожежного автомобіля під час чергування в експлуатаційну картку і підготувати до здачі. Особовий склад під керівництвом командира відділення здійснює підготовку ПТО до здачі згідно з обов’язками номерів бойового розрахунку.Водій, що приймає основний і резервний пожежні автомобілі, в присутності водія, який здає автомобілі, повинен перевіряти стан автомобілів в обсязі переліку робіт щоденного обслуговування і зробити необхідні помітки в експлуатаційних картках і журналах ТО.Виявивши несправність пожежного автомобіля водій, який прийняв його зобов’язаний негайно доповісти про це командиру відділення і вжити заходів для усунення несправностей. Виявлені несправності усовує водій, який здає чергування. У разі неможливості негайного усунення несправностей за рішенням керівництва частини, а в разі його відсутності начальника караулу, автомобіль знімається з бойового розрахунку і замінюється резервним, про що доповідається на ЦППЗ.Резервний пожежний автомобіль перед постановкою на чергування повинен пройти щоденне ТО, яке виконується водіями, що заступив та міняється.У разі несправності резервного автомобіля керівництво частини доводить до відома ЦППЗ для вжиття заходів щодо протипожежного захисту району виїзду частини за рахунок сил інших частин гарнізону.

В разі наявності значних пошкоджень пожежних автомобілів за згодою з відділом (відділенням) техніки УДПО-ВДПО вони направляються в загін (частини) технічної служби.

Про усунення несправностей старший водій (водій) робить запис в журналі обліку ТО.Прийнявши автомобіль водій відповідає за його технічний стан, а також вживає заходів для усунення несправностей, які виявлені під час чергування.Відповідальність за утримання ПТО пожежних автомобілів у справності та чистоті покладається на командирів відділень, за якими вони закріплені.Під час зівни караулу ПТО приймається командиром відділення, який заступає на чергування і особовим складом бойового розрахунку згідно з табельною належністю. У разі некомплекту або несправності окремих видів оснащення командир відділення доповідає про це начальнику караулу і вживає невідкладних заходів для його поповнення або заміну справним. Догляд за автомобілями, ПТО здійснюється щоденно особовим складом бойового розрахунку чергових караулів, у встановлений розпорядком дня час. Справність ПТО призначеного для роботи на висотах і рятування людей (драбини, рятівні мотузки, паски і карабіни) перевіряються особисто командиром відділення під час заступання на чергування.

ПТО, що вивозиться на пожежному автомобілі і пожежні рукави повинні бути надійно закріплені, особовий склад, що заступає на чергування і водій доповідають командиру відділення про справність автомобіля і ПТО. Командир відділення зобов’язаний доповісти начальнику караулу про бойову готовність пожежного автомобіля до виконання оперативних завдань.Технічне обслуговування після обкатки проводиться водіями, які закріплені за автомобілем, під керівництвом старшого водія на посту ТО пожежної частини згідно інструкції з експлуатації в обсязі робіт передбачених ТО-2.ТО-1 пожежних автомобілів проводиться в дні, встановлені план-графіком, який розробляється в кожному гарнізоні пожежної охорони відповідальними за технічний стан автомобілів, погоджується з штабом пожежогасіння гарнізону і затверджується начальником гарнізону. ТО-1 проводиться на посту ТО пожежної частини водіями, які закріплені за автомобілем, у службовий і вільний від чергування час під керівництвом старшого водія в обсязі робіт, встановлених для проведення ТО-1. Перед ТО-1 керівництво частини спільно з старшим водієм, черговим командиром відділення і закріпленим водієм проводять контрольний огляд технічного стану пожежного автомобіля і ПТО. За результатами контрольного огляду старший водій з урахуванням зауважень водіїв складає план проведення ТО з розподілом всього обсягу робіт між залученими до ТО водіями і особовим складом бойового розрахунку. Після проведення ТО-1, кожний водій розписується в журналі обліку ТО за фактично виконані роботи. Керівництво частини, ст.водій і командири відділення перевіряють якість виконаних робіт, про що роблять відмітки і записи в журналі обліку ТО. Під час виконання ТО-1 розподіл робіт серед водіїв і особового складу проводиться відповідно до рекомендованого плану.ТО-2 пожежних автомобілів проводиться в дні, встановлені план-графіком, який складається відділом (відділенням) пожежної техніки, узгоджується з відділом (відділенням) служби і підготовки та затверджується начальником УДПО-ВДПО. ТО-2 здійснюється в загоні (частині) технічної служби. На окремому посту технічного обслуговування робітниками цих підрозділів за участю водія пожежного автомобіля згідно з приблизним переліком основних операцій.В об’єктових підрозділах пожежної охорони ТО-2 проводиться на базі авторемонтних підрозділів підприємств, що охороняються, відповідно до розробленого і погодженого графіка, або за відповідними домовленостями в загонах технічної служби. Як виняток, для віддалених підрозділів, дозволяється проводити ТО-2 виїзною бригадою ПАРМ (пересувна авторемонтна майстерня) на посту технічного обслуговування пожежної частини, при наявності умов для його виконання. При цьому для виконання ТО-2 залучаються робітники бригади ПАРМ та всі водії автомобіля, які за ним закріплені.ТО-1 та ТО-2 автомобілів виконуються після пробігів встановлених залежно від типів машини, особливостей їх конструкції та умов експлуатації згідно з нормативами.

Сезонне технічне обслуговування проводиться двічі на рік і містить роботи з підготовки пожежних автомобілів до експлуатації в холодну чи теплу пори року. Сезонне обслуговування, як правило, поєднується з черговим технічним обслуговуванням.