Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.17. Організація звязку.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
78.85 Кб
Скачать

Організація зв’язку, технічними засобами зв’язку прч, документами пункту зв’язку пожежно-рятувальної частини, електронної пошти

Зв’язок є основним засобом оповіщення та передачі інформації для управління загоном та підрозділами. Він організовується відповідно до рішення начальника загону на підставі розпоряджень щодо організації зв’язку у підрозділах МНС України, а у разі виникнення надзвичайної ситуації – також з урахуванням розпоряджень органу управління начальника цивільного захисту, якому підрозділи передано в оперативне підпорядкування.

Організація та відповідальність за стан зв’язку покладаються на першого заступника начальника загону. Безпосереднім організатором зв’язку є начальник відділення зв’язку загону. Він забезпечує своєчасну організацію і сталу роботу зв’язку.

Начальник загону та перший заступник начальника загону за будь-яких умов обстановки зобов’язані мати при собі мобільні засоби зв’язку, які дозволяють підтримувати сталий зв’язок з начальником цивільного захисту, якому підрозділи передані до оперативного підпорядкування, або іншим старшим начальником, з підпорядкованими та приданими підрозділами і формуваннями.

Вузли зв’язку пунктів управління є основою системи зв’язку. Для забезпечення управління підрозділами в загоні розгортається вузол зв’язку командного пункту та вузол зв’язку тилового пункту управління, в підрозділі - вузол зв’язку командно-спостережного пункту.

Зв’язок повинен забезпечувати негайну передачу сигналів оповіщення про аварії, катастрофи, стихійне лихо, про радіоактивне, хімічне, біологічне (бактеріологічне) зараження і катастрофічне затоплення. Для подання сигналів оповіщення використовуються всі види зв’язку.

Для забезпечення зв’язку застосовуються радіо, радіорелейні, провідні, рухомі, сигнальні засоби та засоби супутникового зв’язку.

Радіозв’язок є найважливішим засобом, який спроможний забезпечити безперервне управління підрозділами в складних умовах обстановки та під час перебування начальника і управління загону на місці або в русі.

Радіорелейні засоби зв’язку застосовуються для створення багатоканальних напрямів зв’язку з вищестоящими і підпорядкованими начальниками підрозділів, між пунктами управління та для прив’язки вузлів зв’язку до опорних мереж зв’язку.

Провідний зв’язок є засобом забезпечення багатоканального зв’язку. Він застосовується самостійно і в комплексі з радіо і радіорелейними засобами при розташуванні підрозділів на місці, у вихідному районі, під час проведення рятувальних та інших невідкладних робіт.

Рухомі засоби зв’язку застосовуються в усіх видах дій загону, а також під час їх руху та розташування на місці. Як рухомі засоби використовуються апаратні зв’язку, радіо та радіорелейні станції на рухомій базі, командно-штабні машини та інший транспорт з наявністю засобів зв’язку.

Сигнальні засоби використовуються для передачі команд та повідомлень, забезпечення управління та взаємодії, а також для оповіщення.

Зв’язок встановлюється з безпосередньо підлеглими начальниками, підрозділами загону і старшим начальником

Відповідальність за зв’язок з підпорядкованими органами покладається на першого заступника начальника загону, начальника служби зв’язку загону, але при втраті зв’язку, як вищестоящий, так і підпорядковані загону підрозділи зобов’язані вжити усі заходи щодо його негайного встановлення.

Забезпечення безпеки зв’язку досягається: виконанням спеціальних вимог використання зв’язку, здійсненням заходів щодо захисту радіо та інших видів зв’язку від технічних засобів розвідки, контролем за виконанням встановлених режимів роботи відкритими каналами радіозв’язку із застосуванням кодового зв’язку, обмеженням кола осіб, які ведуть переговори відкритими каналами зв’язку, організацією охорони системи зв’язку.

Порядок використання та режим роботи засобів зв’язку встановлюються начальником або заступником начальника загону, виходячи із задуму дій, умов обстановки та вказівок вищестоящого керівництва.

В усіх випадках відкритих переговорів номери і назви підрозділів та посади начальників передаються позивними, а пункти місцевості та об’єкти кодуються.

На основі рішення начальника, вказівок першого заступника начальника загону та розпоряджень вищестоящого керівництва щодо зв’язку начальник відділення зв’язку загону розробляє на карті план зв’язку з пояснювальною запискою. На карті визначаються: маршрути руху у вихідний район та до осередків ураження, місце розташування вузлів зв’язку пунктів управління свого загону (підрозділу), взаємодіючих частин (підрозділів), начальника цивільного захисту, в оперативному підпорядкуванні якого знаходиться загін (підрозділ), лінії провідного та радіорелейного зв’язку, а також лінії прив’язки вузлів зв’язку цивільного захисту до опорної мережі зв’язку. На тій же карті або на окремому бланку розроблюється схема організації радіо- та провідного зв’язку.

На схемі організації зв’язку відображаються види і кількість зв’язків на кожному напрямку, якими засобами зв’язку вони забезпечуються, розрахунок сил і засобів зв’язку.

Пояснювальна записка розробляється текстуально на окремому бланку. У ній відображаються: завдання підрозділу зв’язку, задум організації зв’язку, види і кількість зв’язків, організованих з підпорядкованими і взаємодіючими частинами та підрозділами.

План (схема) зв’язку підписується начальником відділення зв’язку і затверджується першим заступником начальника загону.

Для постановки завдань щодо зв’язку на підставі плану зв’язку управління загону розробляє розпорядження щодо зв’язку, в якому визначаються: місця розташування вузлів зв’язку пунктів управління і маршрути їх пересування, організація зв’язку з підпорядкованими підрозділами, організація зв’язку між взаємодіючими частинами (підрозділами) і формуваннями, порядок використання зв’язку та режими роботи засобів зв’язку, терміни підготовки і подання повідомлень із зв’язку.

Розпорядження щодо зв’язку оформляється письмово, підписується заступником начальника загону і начальником відділення зв’язку і доводиться до підпорядкованих підрозділів. До нього додається таблиця складу радіомереж і радіонапрямків з радіоданими, а також таблиця позивних посадових осіб і вузлів зв’язку.

Зв’язок у загоні організовується від пункту управління загону – з територіальних підрозділів МНС України в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі (за містом дислокації) та їх оперативними групами, з оперативною групою начальника цивільного захисту, в оперативному підпорядкуванні якого знаходиться загін, з підпорядкованими, приданими та взаємодіючими підрозділами і формуваннями.

У загоні організовуються радіомережа начальника загону у складі радіостанцій начальника загону, начальників підпорядкованих, приданих та взаємодіючих підрозділів і формувань.

Радіозв’язок начальника загону з начальником цивільного захисту здійснюється у радіомережі відповідного територіального підрозділу МНС України в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Оповіщення загону здійснюється МНС України у радіомережі системи оповіщення Цивільного захисту України і за діючими каналами радіо- і провідного зв’язку систем оповіщення територіальних підрозділів МНС України в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Зв’язок між взаємодіючими підрозділами і формуваннями встановлюється засобами кожного із взаємодіючих управлінь розпорядженням вищестоящого керівництва. У разі втрати зв’язку начальники взаємодіючих підрозділів зобов’язані вжити усіх заходів щодо його відновлення.

Під час висування загону у вихідний район (до осередку ураження) зв’язок забезпечується, головним чином, рухомими і сигнальними засобами. Радіозв’язок повинен знаходитись у постійній готовності до негайної передачі команд і донесень під час руху чи коротких зупинок. Для приймання і передачі сигналів за кожною машиною призначається спостерігач.

Зв’язок у процесі рятувальних та інших невідкладних робіт в осередках ураження забезпечується всіма існуючими засобами. Провідний зв’язок організовується з урахуванням використання ліній зв’язку, що збереглися, та відновлених ліній і засобів.