Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Varianti.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
176.64 Кб
Скачать

1 варіант

1. Процесуальний порядок порушення чи відмови у порушенні кримінальної справи.

Рішення про порушення кримінальної справи має бути мотивованим, законним, обґрунтованим і своєчасним, оскільки процесуальне значення цього документа полягає у тому, що він дає підставу для досудового розслідування в справі, застосуванню заходів процесуального примусу й подальшому провадженню додаткових слідчих дій.

Отже, кримінальна справа порушується за наявності три умов:

  • законного приводу для порушення кримінальної справи

  • достатніх підстав для порушення кримінальної справи

  • відсутність обставин, що виключають порушення кримінальної справи.

Приймаючи рішення про порушення кримінальної справні слідчий, орган дізнання, прокурор або суддя виносять постанову, а суд - ухвалу. Постанова прокурора, слідчого або судді набуває законної сили з моменту її винесення і підписання ними а постанова дізнавача - з моменту її затвердження начальники органу дізнання.

Копія постанови про порушення справи направляється органом дізнання і слідчим у добовий термін прокуророві.

Крім того, у разі порушення кримінальної справи копія відповідної постанови негайно вручається особі, щодо якої порушено справу та потерпілому. У разі неможливості негайного вручення копія постанови

вручається не пізніше трьох діб з моменту її винесення.

У разі неможливості вручення зазначеним особам копії постанови про порушення кримінальної справи протягом строків, визначених КПК України, через їх хворобу, неможливість встановлення місця

перебування чи з інших поважних причин, копія постанови вручається протягом трьох діб з моменту явки, приводу чи встановлення місця перебування цих осіб.

Якщо особа відмовляється одержати копію постанови про порушення кримінальної справи, прокурор, слідчий, особа, яка провадить дізнання, або суддя складають відповідний протокол.

Представнику потерпілого, захиснику чи законному представнику підозрюваного або обвинуваченого копія постанови про порушення кримінальної справи вручається або надсилається на їх письмову вимогу протягом трьох діб з моменту надходження такої вимоги.

Одночасно з вирішенням питання про порушення кримінальної справи вживаються заходи до припинення злочину та запобігання повторному злочину, а також до закріплення та охорони слідів злочину, вилучення предметів і документів, які мають доказове значення.

Уразі, коли кримінальну справу порушено щодо певної особи, прокурор чи суддя мають право прийняти рішення про заборону такій особі виїжджати за межі України до закінчення досудового розслідування чи судового розгляду, про що виносить мотивовану постанову (ухвалу). Водночас, громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорта (у візі на виїзд), якщо проти нього порушено кримінальну справу.

Рішення про відмову в порушенні кримінальної справи може бути винесене прокурором, слідчим, органом дізнання або суддею у зв'язку з:

  • відсутністю підстав до порушення кримінальної справи (ч. 1 ст. 99 КПК України);

  • наявністю обставин, що виключають порушення справі (ст. 6 КПК України).

Зазначене рішення оформлюється постановою. Вона є правовою підставою для припинення всіх кримінально-процесуальних відносин, що виникають на стадії порушення кримінальної справи.

Постанова про відмову у порушенні кримінальної справи мається з вступної, описово-мотивувальної та резолютивної частин.

У вступній частині постанови вказується дата, час, місце винесення постанови, ким вона винесена і з якого приводу.

В описовій частині викладається підстава для відмови в інші справи. Це рішення має бути обґрунтованим з обов’язковим посиланням на відповідну норму кримінально-процесуального закону. Якщо для прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної справи необхідний аналіз статті загальної частини КК України, то в описовій частині потрібно послатися на цю кримінально-правову норму.

У резолютивній частині постанови міститься формулювання про відмову в порушенні кримінальної справи. Тут же має бути визначена і доля речових доказів, предметів і документів, вилучених при перевірці заяв (повідомлень) про злочин, а також викладений порядок оскарження прийнятого рішення.

Копія постанови про відмову в порушенні кримінальної справи обов’язково

направляється заявникові й іншим заінтересованим особам.

2. Строки провадження дізнання.

  • по справах про тяжкі або особливо тяжкі злочини – не більше 10 днів з моменту порушення к/с

  • по справах про злочини, що не є тяжкими або особливо тяжкими – не більше 10 днів, починаючи з моменту встановлення особи, яка вчинила злочин

  • у разі обрання до підозрюваного запобіжного заходу – не більше 5 діб з моменту обрання ЗЗ.

3. Строк пред’явлення обвинувачення

Обвинувачення повинно бути пред’явлено не пізніше 2 днів з моменту винесення слідчим постанови про притягнення даної особи як обвинуваченого і в усякому разі не пізніше дня явки обвинуваченого або його приводу.

4. Слідчі дії, які дозволяється проводити лише за постановою судді:

- обшук житла чи іншого володіння особи, за винятком невідкладних випадків

- арешт на кореспонденцію і зняття інформації з каналів зв’язку (лише голова апеляційного суду)

- примусова виїмка із житла чи іншого володіння особи, а також виїмка документа виконавчого провадження

- виїмка матеріальних носіїв секретної інформації та/або документів, що містять банківську таємницю.

5. Протокол огляду місця події.

2 варіант

1. Поняття зупинення досудового слідства у кримінальній справі та обставини, що його зумовлюють.

Зупинення досудового розслідування - це вимушене тимчасове припинення слідчим чи органом дізнання процесуальної діяльності у кримінальній справі, викликана наявністю у справі обставин, які перешкоджають подальшому провадженню і закінченню досудового розслідування.

Досудове розслідування у кримінальній справі можна зупинити за наявності передбачених у законі підстав і умов.

Досудове слідство у кримінальній справі зупиняється у випадках:

1) коли місцезнаходження обвинуваченого невідоме;

2) коли психічне або інше тяжке захворювання обвинуваченого перешкоджає закінченню провадження у справі;

3) коли не встановлено особу, яка вчинила злочин;

4) зупинення судом слідчих дій на час розгляду скарги на постанову про порушення кримінальної справи.

Досудове слідство зупиняється мотивованою постановою слідчого, копія якої направляється прокуророві. Якщо у справі притягнуто двох або декількох обвинувачених, а підстави для зупинення справи відносяться не до всіх обвинувачених, слідчий має право виділити і зупинити справу відносно окремих обвинувачених або зупинити провадження в усій справі.

Перелік підстав для зупинення досудового слідства є вичерпним. Органи досудового слідства мають право зупинити провадження у кримінальній справі за всіма підставами, а орган дізнання і тільки на підставі, коли не встановлено особу, яка вчинила злочин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]