Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ.теорія (відповіді).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

7. Поняття та типи економічного відтворення Відомі два типи відтворення: просте і розширене.

Просте відтворення — це відновлення виробництва в незмінних масштабах щодо кількості та якості виготовленого продукту. Фак­тори виробництва при цьому залишаються незмінними в кожному наступному циклі виробництва, весь додатковий продукт повністю використовується на особисте споживання. Таке відтворення ха­рактерне для традиційних суспільств з неринковою економікою, де надзвичайно низькі темпи розширення виробництва, а звідси — уповільненість економічного та соціального прогресу.

Розширене відтворення — це відновлення виробництва в кожно­му наступному циклі у зростаючому масштабі щодо кількості та якості виготовленого продукту. При цьому, по-перше, завжди зростає кіль­кість виготовленого суспільного продукту; по-друге, часто досягаєть­ся також поліпшення якості його складових. Для розширеного відтворення в кожному наступному циклі потрібні додаткові чи якіс­ніші ресурси, фактори виробництва. При такому відтворенні факто­ри виробництва не залишаються незмінними: основним джерелом їх розширення або якісного поліпшення є додатковий продукт, який у такому процесі вже не може бути повністю використаний на осо­бисте споживання, Кількісні та якісні зміни факторів виробництва досягаються також за рахунок раціоналізації їх використання, роз­витку науково-технічного прогресу. Такий вид відтворення типовий для розвинутого ринкового суспільства, проте досягти безперервності кількісного чи якісного зростання виробництва, безперервності розширеного відтворення при існуючих ринкових економічних систе­мах неможливо. Вони не забезпечують безперервності зростання виробництва, оскільки об’єктивно породжують і не можуть усунути появу стагнації, спадів та періодичних криз в економіці.

Відтворення на мікрорівні - це індивідуальне відтворення підприємства. Формою його відтворення є відтворен­ня основних виробничих фондів підприємства, тобто основного капіталу у вигляді засобів праці — будівель, машин, устаткування, АСУ тощо. Індивідуальне відтворення підприємства в умовах ринкової еконо­міки забезпечується за рахунок: збереження авансованих коштів (просте відтворення); частки прибутку, отриманого внаслідок ви­робництва і реалізації товару (розширене відтворення).

8.Фази відтворюючого процесу. Економічне відтворення суспільства включає такі найважливіші моменти: відтворення людського ресурсу як особистісного фактора виробництва та його зайнятості; основного і оборотного капіталу суспільства, тобто засобів виробництва, як необхідних умов суспільного процесу; відтворення національного багатства; відтворення інформації; відтворення економічних відносин; відтворення суспільного продукту та його конкретних форм.

Економічний розвиток це процес переходу країни від одного стану економіки до іншого, досконалішого — тобто якісно нового на основі відповідних структурних та інституціональних зрушень. Комплексно це проявляється в якісному вдосконаленні всієї економічної системи. Класивікація економічних циклів: короткі(4роки) середні(10 років) довгі(40-60років).

ФАЗИ: криза: перевиробництво товарів стосовно платоспроможного попиту на них значне скорочення обсягів виробництва падіння цін дефіцит вільних грошових коштів, необхідних для платежів біржовий крах та банкрутство підприємців зростання безробіття зниження рівня заробітної плати спад рівня прибутку масове знищення товарів, устаткування тощо дезорганізація кредитної системи;

Депресія: застій виробництва низький рівень цін незначний обсяг торгівлі невисока ставка позичкового відсотка ліквідація товарного надлишку

Пожвавлення: розширення обсягів виробництва до масштабів докризового рівня зростання цін підвищення прибутку зростання зайнятості пожвавлення торгівлі посилення оптимістичних очікувань (сподівань)

Піднесення: підвищення максимального обсягу виробництва докризового рівня швидке зростання зайнятості підвищення заробітної плати й інших видів доходів кредитна експансія штучне стимулювання сукупного попиту, зумовлене очікуваннями торгівців на зростання цін та їхнім бажанням купити більше товарів за нижчими цінами розширення пропозиції, яка з часом перевищує попит і готує нову кризу.