Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Инфраструктура.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать

8. Поняття аукціону, його класифікація та порядок організації

Аукціо́н — 1. Спеціально організований і періодично діючий ринок продажу товарів, майна з публічного торгу покупцеві, який запропонував найвищу ціну. 2. Англійський аукціон - аукціон, на якому ставки піднімаються знизу вверх. 3. Голландський аукціон - аукціон, на якому торги починаються з навищої ставки і понижуються до тих пір, поки не знайдеться покупець.

Види аукціонів

по виду ініціативи: примусові (реалізація конфіскованого за тим чи іншим правовим підставах майно) і добровільні аукціони (проводяться з ініціативи самого продавця).

за складом учасників: відкриті (можуть приймати участь всі бажаючі) і закриті (беруть участь лише спеціально запрошені організатором аукціону особи).

Типи аукціонів

Відкритий аукціон - аукціон, під час проходження якого учасники бачать ставки всіх своїх опонентів. Класичний приклад - англійська відкритий аукціон.

Закритий аукціон - аукціон, під час проходження якого учасники не бачать ставки своїх опонентів і не можуть змінювати свої ставки. Заявки подаються в закритому вигляді (у конвертах) - кожен учасник безпосередньо, не розголошуючи публічно, повідомляє аукціоністові розмір своєї ставки. Прикладом можуть служити приватизаційні аукціони в Росії.

Аукціон першої ціни - закритий аукціон, при якому переможцем є учасник з найвищою ціною і саме ця ціна підлягає сплаті. Зазвичай закриті аукціони є аукціонами першої ціни.

Аукціон другого ціни - закритий аукціон, при якому переможцем є учасник з найвищою ціною, але сплатити він повинен ціну «другу ціну», тобто ціну свого найближчого конкурента. На сьогодні широко не застосовується.

Подвійний аукціон - узагальнена форма аукціону, що позначає ситуацію, коли в ньому бере участь більше одного продавця і більше одного покупця, одночасно повідомляють свої ставки аукціоністові, який потім визначає рівноважну ціну, за якою відбуваються угоди між продавцями і покупцями, ставки яких були не гірше цієї ціни .

Англійська аукціон - найпоширеніший вид аукціону, який передбачає, що покупці пропонують за товар покроково зростаючу ціну, поки не залишиться один аукціонер - переможець. Також його називають підвищувальний аукціон.

Голландський аукціон - аукціон, на якому торг починається з дуже високої ціни і ведеться з її зниженням, поки не знайдеться покупець, згідний купити за оголошеною ціною. [7] Зазвичай цей різновид зворотного оптового аукціону застосовується при необхідності продажу декількох одиниць товару за ціною покупця. Голландський аукціон найчастіше використовується для продажу цінних паперів, квітів і товарів, що були у вживанні, продажу об'єктів незавершеного будівництва, видачі ліцензій.

Скандинавський аукціон - інтернет-аукціон, в якому стартова ціна торгів по всіх товарах не перевищує 1 рубля. Торги ведуться з фіксованим заздалегідь визначеним кроком підвищення ціни, який зазвичай не перевищує 25 копійок. Можливість зробити ставку є платною. Переможцем аукціону визнається учасник, який зробив останню ставку до моменту закінчення торгів.

Галузеві аукціони:

Автоаукцион - аукціон, в якому продаються старі і нові автомобілі.

Аукціон радіохвиль - аукціонний продаж, що надає право комерційного користування радіохвилями (УКВ діапазону).

Аукціон вантажовласників - інтернет-аукціон на пониження ціни, де вантажовласники розміщують вантаж, а перевізники торгуються за право здійснення перевезення.

Валютний аукціон - аукціон, в якому продаються валютні кошти (часто - розташовані на рахунках проводить аукціон підприємства). [8]

Вексельний аукціон - аукціон, в якому продаються казначейські векселі.

Депозитний аукціон - онлайн аукціон, в якому комерційні банки торгуються за лоти (депозити юридичних осіб) шляхом підвищення пропонованої процентної ставки.

Заставний аукціон - аукціон, який застосовується у випадках, коли продаж відбувається примусово, в основному - при продажу майна, що є запорукою видатного кредиту. [9]

Золотий аукціон - аукціон, призначений спеціально для продажу золота.

Лісовий аукціон - в РФ - форма публічного продажу права короткострокового користування ділянкою лісового фонду. Лісовий аукціон є способом виявлення лісокористувачів.

Німецькі винні аукціони - щорічні аукціони з продажу рейнського вина в Німеччині.

Аукціони нерухомості-аукціон, на якому реалізується комерційна і житлова нерухомість.

Організація аукціонної торгівлі

Організаторами товарних аукціонів можуть бути окремі великі торгові компанії, спілки або асоціації продавців або спеціальні аукціонні брокерські фірми.

Виступаючі в якості організаторів аукціону спеціалізовані великі фірми, що представляють собою торгові монополії, пропонують на аукціонах придбаний, як правило, за свій рахунок товар. Поряд з цим вони приймають для реалізації на комісійних засадах продукцію, що належить фірмам-виробникам, асоціаціям або кооперативам фермерів.

Прикладом такої компанії є спеціалізована пушно-хутряна англійська фірма «Гудзон бей», що перетворилася фактично в міжнародну монополію, що має свої філії в Нью-Йорку, Монреалі, Лондоні. Іншою великою спеціалізованою компанією з продажу хутра є американська фірма «Нью-Йорк окш Ко, інк», яка організовує аукціони з продажу норки в Нью-Йорку. Крім того, вона має філії в Монреалі і Міннесоті, де також проводяться аукціони норки.

Спілки (асоціації) виробників, фермерів, які виступають в якості організаторів аукціонів, часто створюють для цього аукціонні фірми. Це найбільш поширене при торгівлі хутром в Скандинавських країнах (Норвегії, Фінляндії) і Данії. Такого роду аукціони проводяться, наприклад, в Копенгагені.

Спеціалізовані аукціонні брокерсько-комісійні фірми відіграють провідну роль у торгівлі чаєм, вовною, тютюном, пушно-хутряними виробами та іншими товарами. Зазвичай вони організують аукціони і продають на них товари за дорученням своїх клієнтів за комісійну винагороду. Наприклад, аукціонна торгівля немитою вовною в Австралії і Новій Зеландії більш ніж на 90% здійснюється брокерськими фірмами. Угоди на цих аукціонах здійснюються через брокерів продавця і брокерів покупця. Всі брокери, що здійснюють аукціонну торгівлю вовною в Австралії та Новій Зеландії, об'єднані в асоціації брокерів продавця і брокерів покупця.

Аукціонна торгівля чаєм як в чаепроизводящих країнах, так і в Лондоні зосереджена в основному в руках англійських брокерських фірм або їх філій та дочірніх компаній. Іноді вони самі скуповують товар і виступають на аукціонах власниками товару, але частіше продають чай на комісійних засадах, (фермери - виробники чаю - до участі в аукціонах не допускаються)