Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Инфраструктура.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать

7. Характеристика інформаційно-комерційніих центрів

Суб'єкти товарного ринку нерідко звертаються за послу-гами до інформаційно-комерційних центрів, головне завдання яких — створення юридичним і фізичним особам (незалежно від роду їх діяльності і місцезнаходження) сприятливих умов для укла-дання господарських договорів і угод із продажу (надання) і закупі-влі (отримання) товарів (послуг) на товарному ринку.

Розв'язання цього завдання досягається шляхом надання ши-рокого спектру інформаційно-комерційних послуг — надання за замовленнями підприємств і організацій комерційної інформації, що містить дані, необхідні для організації товарних закупівель і збуту готової продукції (надання послуг), а також дані про поте-нційних виробників товарів (тих, хто надає послуги), їх виробни-чі потужності і можливості, ціни товарів (послуг), найбільш раці-ональні способи їх доставки, наявну та перспективну потребу у вироблених товарах (послугах), каналах їх продажу та ін.

Інформаційно-комерційний центр звичайно не має складських площ. До його складу можуть входити оптові магазини, постійно діючі ярмарки-виставки, де підприємства й організації виставля-ють зразки своїх товарів і відходи виробництва, пропоновані до продажу. Окремі інформаційно-комерційні центри організують оптові ярмарки, аукціони.

Для надання інформаційно-комерційних послуг необхідне фу-нкціонування інтегрованих банків даних для міжрегіонального обміну інформацією й оперативної передачі її каналами зв'язку. Ці послуги можуть надаватися як за разовими запитами, так і на постійній основі шляхом підключення абонентів до банків даних.

Набуває поширення абонементне обслуговування за догово-рами, згідно з яким клієнтам надаються послуги протягом усього терміну дії договору, а оплата цих послуг здійснюється шляхом регулярного перерахування платежів.

Інформаційними послугами центру можуть користуватися ви-робники, споживачі, посередники, з огляду на специфічну спря-мованість їх запитів. Виробники зацікавлені в інформації про на-явний і потенційний попит споживачів на продукцію, що випускається, варіанти і канали збуту готової продукції, співвід-ношення попиту та пропозиції. Споживачам необхідні дані про джерела матеріальних ресурсів, потенційних постачальників, можливості, порядок придбання конкретного виду товарної про-дукції, а також об’єктивна інформація про характеристики про-дукції, що постачається.

Інформаційно-комерційні центри проводять анкетування спо-живачів з метою вивчення попереднього попиту на заплановану до випуску продукцію й урахування їх думок про продукцію, що випускається серійно. Збір, систематизація даних про нові товар-ні послуги, про наявність зайвих невикористовуваних товарно-матеріальних цінностей допомагають суб’єктам товарного ринку уникнути необхідності самостійного пошуку партнерів для при-дбання, продажу, обміну продукції (Інфраструктура, 2002).

У нинішніх реаліях підприємства, що виробляють продукцію, майже не мають організованих каналів одержання та поширення стратегічної та оперативної ринкової інформації, необхідної для реалізації товарів.

Примітка. В Україні ведеться облік ринкових цін стосовно окремих видів товарів народного споживання у роздрібній торгівлі та на міських ринках. Дані збирають працівники ста-тистичної регіональної служби методом опитувань на ринках і фіксування фактичних роздрібних цін у магазинах щотижне-во та передають у вигляді усереднених показників (без ціно-вих інтервалів та диференціації залежно від якості продукції). Така інформація може становити інтерес лише для достат-ньо великих торговельних та посередницьких фірм, які здійс-нюють міжрегіональні поставки товарів народного споживан-ня, та практично не корисна для безпосередніх товаровиробників.

Маркетингова інформаційна система має бути розширена гео-графічно та функціонально (маються на увазі спеціальні марке-тингові дослідження, організація маркетингових відносин з різ-ними оптовими та роздрібними торговельними та виробничими організаціями, аналіз та оцінка конкурентів тощо).

Особлива увага має бути приділена інформаційному забезпе-ченню всіх учасників ринку щодо ситуації на товарних ринках.

Інформація про тенденції розвитку кон'юнктури ринку, по-треби покупців, пакети угод на поставку продукції повинна бути основою планування виробництва.