Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_po_utrimannyu_plani.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
281.1 Кб
Скачать

Тема 2.5. Охорона навколишнього середовища при утриманні і ремонті автомобільних доріг і аеродромів

Мета: Розглянути основні принципи і методи охорони навколишнього середовища при утриманні і ремонті автомобільних доріг і аеродромів.

Актуальність: При ремонті і утриманні автомобільних доріг і аеродромів виникає шумове, пилове і газове забруднення навколишнього середовища, а також просочення шкідливих речовин у грунт і грунтові води (особливо хлористих солей, які використовуються для боротьби з обледенінням дорожніх покриттів).

Міжпредметна інтеграція: Будівництво автомобільних доріг та аеродромів, дорожньо-будівельні матеріали, екологія.

План

2.5.1. Охорона навколишнього середовища при утриманні і ремонті автомобільних доріг і аеродромів

2.5.2. Вплив дороги і її функціонування на навколишнє середовище

Після вивчення теми студенти повинні знати:

  1. основні вимоги до охорони навколишнього середовища при утриманні і ремонті автомобільних доріг і аеродромів;

  2. вплив дороги і її функціонування на навколишнє середовище.

Ключові терміни і поняття: Охорона навколишнього середовища, екологія.

Самостійна робота: Система ВАДС. Підсистеми «дорога-середовище» і «ТЗ-середовище».

Література:

  1. Експлуатація автомобільних доріг : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл., які навчаються за напрямом підготов. «Буд.-во» / С.С. Кизима. — К. : НТУ, 2009. - 272 с.

  2. Сиденко В.М., Михович СИ. Эксплуатация автомобильных дорог. - М: Транспорт, 1976. -287с.

  3. Васильев А.П., Сиденко В.М. Эксплуатация автомобильных дорог и организация дорожного движения. - М.: Транспорт, 1990 -304с.

  4. Кизима С.С. Основи експлуатації автомобільних доріг. К.: МОНУ/НТУ, 2002. - 232с.

  5. Гончаренко Ф.П., Прусенко Є.Д., Скорченко В.Ф. Експлуатаційне утримання та ремонт автомобільних доріг за складних погодних та екологічних умов. - К.: ВІПОЛ, 1999. - 263с.

  6. Класифікація робіт з ремонтів автомобільних доріг загального користування . ВБН Г. 1 - 218 - 182: 2006/Укравтодор. - 11с.

  7. Класифікація робіт з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування. ВБН Г. 1-218-530: 2006/ Укравтодор. -9 с.

Закономірності впливу автомобільної дороги і її функціонування як транспортної споруди на навколишнє середовище вивчається в межах підсистем восьмої "дорога - автомобіль - зовнішнє середовище" і дев'ятої "водій - дорога - зовнішнє середовище" комплексної системи ВАДС. Ці підсистеми об'єднують екологічні проблеми функціонування системи ВАДС.

У дії автомобільної дороги на навколишнє середовище слід розрізняти два види впливу — безпосередньо дороги як комплексу інженерних споруд, і наслідків взаємодії дороги з автомобілями у транспортному процесі. І

Перший вид впливу пов'язаний з тим, що автомобільна дорога, проходячи по місцевості, перетинає її, розсікає на два півпростори. Це призводить до порушення природного екологічного балансу, при неправильному трасуванні — природного ландшафту, змінює природний хід водного режиму місцевості, перешкоджає міграції тварин та інших представників живої природи.

Крім того, автомобільна дорога як результат втручання людини в природне середовище, внаслідок її специфічності, сприяє виникненню

ерозії ґрунтів, заболочуванню місцевостей, а також забрудненню ґрунтів, ґрунтових вод та водоймищ різними дорожньо-технологічними речовинами.

Зимою для боротьби з обледенінням дорожніх покриттів використовують різні хімічні речовини — хлориди натрію, магнію та інші солі. Витрати хлоридів на мережі доріг загального користування України сягають 300 тис. тонн за рік. При таненні снігу і льоду солі просочуються в ґрунт, стікають у водоймища, порушуючи екологічну обстановку, ведуть до загибелі рослин, земноводних, риб.

Другий вид впливу дороги на екологічний стан навколишнього середовища пов'язаний з негативною дією на нього наслідків сумісної роботи дороги та автомобілів. Працюючий автомобіль споживає багато кисню, виділяє відпрацьовані гази, забруднює придорожню смугу і довкілля, виступає як джерело шуму, концентратором коливань грунтів. Відпрацьовані автомобільні гази включають близько 200 токсичних речовин. Серед них - окис вуглецю, оксиди азоту, полі циклічні ароматичні вуглеводні, бенз-а пірени, свинець, тетраетили та ін. Викид шкідливих речовин залежить від транспортно-експлуатаційних якостей доріг, оскільки при зміні режимів дроселювання двигуна, зниженнях швидкостей та на холостих обертах двигуна сумарний викид шкідливих речовин збільшується. За розрахунками спеціалістів, у великих містах України на частку шкідливих викидів автомобілів припадає близько 70% забруднень атмосфери.

Пил знижує видимість дороги, а головне — адсорбує токсичні речовини і таким чином сприяє їх розповсюдженню, пригнічує рослинність в зоні дороги. В середньому концентрація пилу у повітрі в літні місяці на відстані 25 м від дороги II—III категорій сягає 0,5... З г/м3. Це призводить як до забруднення ґрунтів токсичними речовинами у зоні проходження дороги, так і веде до зниження врожайності на полях у межах впливу дороги.

Шум, як відомо, є одним із найпоширеніших подразників центральної нервової системи людини. До шуму відносять неупорядковані звукові коливання різної фізичної природи. Працююча дорога з середньою інтенсивністю руху є джерелом шуму, рівень якого досягає 80... 100 дБ, тобто значно вище допустимого санітарного рівня. В напрямку, перпендикулярному до осі дороги, шум поширюється за експоненціальним законом; при цьому ширина зони дискомфорту вздовж дороги для доріг I-II категорій залежно від типу покриття та стану проїзної частини може досягати 200 м і більше.

Вібрації та коливання ґрунтів від взаємодії автомобілів з дорогою призводять до порушення природних процесів в ґрунтах, руйнують їх структуру, ущільнюють їх і внаслідок цього перешкоджають нормальному розвиткові рослинності.

У місцях стоянки автомобілів та дозаправлення їх паливом, а також на ямкуватих дорогах нижчих категорій та дорогах сільськогосподарських підприємств має місце певне забруднення ґрунтів відпрацьованими мастилами та паливно-змащувальними матеріалами.

Таким чином, вплив автомобілів, дороги та їх взаємодії на навколишнє середовище являють досить серйозну екологічну проблему. Для зменшення значущості цієї проблеми необхідно розробляти і використовувати відповідно до конкретних умов спеціальні конструктивні, технологічні та організаційні рішення та методи. Розробка їх повинна базуватись на закономірностях формування і розповсюдження в просторі рівнів названих факторів шкідливого екологічного впливу на оточуюче середовище і перш за все - рівнів загазованості, шуму і запиленості.

У загальному випадку рівні Я цих факторів на кромці проїзної частини формуються кількісними показниками роботи дороги (наприклад, інтенсивність руху N і склад руху %), типом проїзної частини} та її станом (наприклад, рівність 5 в показниках поштовхоміра).

130

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]