Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_po_utrimannyu_plani.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
281.1 Кб
Скачать

Тема 1.5. Утримання земляного полотна, водовідвідних і дренажних систем і смуги відводу

Мета: Розглянути основні принципи утримання земляного полотна, водовідвідних і дренажних систем і смуги відводу.

Актуальність: На протязі всього року для забезпечення роботоздатності земляного полотна, водовідвідних, дренажних систем і смуги відводу необхідно виконувати роботи з їх утримання.

Міжпредметна інтеграція: Будівництво автомобільних доріг та аеродромів, дорожньо-будівельні матеріали.

План

1.5.1. Утримання земляного полотна, водовідвідних і дренажних систем

1.5.2. Утримання земляного полотна у весняний, літній та осінній періоди

Після вивчення теми студенти повинні знати:

  1. основні принципи утримання земляного полотна;

  2. основні принципи утримання водовідвідних і дренажних систем;

  3. основні принципи утримання смуги відводу.

Ключові терміни і поняття: Утримання.

Самостійна робота: Утримання смуги відводу. Утримання водовідвідних і дренажних систем, смуги відводу у весняний, літній та осінній періоди.

Література:

  1. Експлуатація автомобільних доріг : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл., які навчаються за напрямом підготов. «Буд.-во» / С.С. Кизима. — К. : НТУ, 2009. - 272 с.

  2. Сиденко В.М., Михович СИ. Эксплуатация автомобильных дорог. - М: Транспорт, 1976. -287с.

  3. Васильев А.П., Сиденко В.М. Эксплуатация автомобильных дорог и организация дорожного движения. - М.: Транспорт, 1990 -304с.

  4. Кизима С.С. Основи експлуатації автомобільних доріг. К.: МОНУ/НТУ, 2002. - 232с.

  5. 5. Гончаренко Ф.П., Прусенко Є.Д., Скорченко В.Ф. Експлуатаційне утримання та ремонт автомобільних доріг за складних погодних та екологічних умов. - К.: ВІПОЛ, 1999. - 263с.

  6. Класифікація робіт з ремонтів автомобільних доріг загального користування . ВБН Г. 1 - 218 - 182: 2006/Укравтодор. - 11с.

  7. Класифікація робіт з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування. ВБН Г. 1-218-530: 2006/ Укравтодор. -9 с.

1.5.1. Утримання земляного полотна, водовідвідних і дренажних систем

а) Земляне полотно, водовідвідні споруди та смуга відводу

Мета утримання - покращення водно-теплового режиму, особливо у весняний і осінній періоди, догляд за їх станом, проведення заходів по попередженню виникнення руйнувань. /Для цього забезпечують поверхневий стік плануванням і вигладжуванням узбіч, запобігають утворенню та розвитку розмивів, які засипають грунтом (інколи з добавленням щебеню, висівок) і ущільнюють, засівають низькорослими травами неукріплені узбіччя, скошують бур'ян.

До утримання земляного полотна входить повне очищення від снігу узбіч і відкосів після зими, прибирання зі смуги відводу сміття і сторонніх предметів, ліквідація ям, колій та інших заглиблень, недопущення застою в них води. Проводиться скошування трави з узбіч, відкосів і смуги відводу. Скошену траву не можна використовувати на корм.

Особливу увагу приділяють пучинним ділянкам. З них у кінці зими видаляють сніг на повну ширину земляного полотна, а весною з узбіч і кюветів. При плюсовій температурі повітря виконують роботи по відведенню за межі полотна води, яка виділяється полотном при відтаюванні. При перших ознаках проявлення пучиноутворення (поява тріщин на покритті, вологих плям) влаштовують подушку з піску, гравійно-піщаної суміші, шлаку товщиною не менше 10 см і поверх -дерев'яні щити для проїзду автомобілів. При значному зниженні міцності одягу обмежують швидкість і вантажопідйомність автомобілів або влаштовують об'їзди.

Утримання системи водовідводу включає: влітку - розчистку канав і русел малих водостоків біля штучних споруд, спостерігання за проходженням дощових і талих вод, ліквідацію розмивів; восени - до початку снігопадів - закривають отвори труб щитами, хмизом, соломою, щоб не допустити забивання їх снігом; весною - швидку підготовку до пропуску талих вод, очищення труб і бокових канав від снігу, розчистку снігу перед вхідними оголовками труб на відстань не менше ЗО м вверх по дну русла.

Періодично проводиться чистка водоприймальних колодязів.

Одним з найвідповідальніших напрямків робіт по утриманню доріг в осінній період є підготовка доріг до введення в зимовий період. Основні задачі тут - зниження вологонакопичення ґрунту полотна, забезпечення ефективної роботи системи пасивного снігозахисту дороги і заготівля матеріалів для боротьби з обледенінням покриттів та організація роботи баз протислизькісних матеріалів.

Роботи по зменшенню накопичення полотном вологи полягають у своєчасній ліквідації порушень суцільності покриттів і місць можливої інфільтрації води в дорожню конструкцію та в чіткій організації робіт по відведенню поверхневих вод з дороги і придорожніх територій.

В осінній період дорожня служба повинна провести повний комплекс робіт по підготовці системи пасивного снігозахисту дороги до ефективної роботи в зимовий період. Необхідно також розробити графіки зимового утримання доріг і визначити необхідні ресурси.

б) Проїзна частина

Мета - підтримка проїзної частини в чистоті і порядку, ліквідація невеликих пошкоджень.

На ґрунтових дорогах проводять вигладжування, як правило, до появи великих нерівностей і при оптимальній вологості. У період дощів рух по фунтових дорогах доцільно припиняти або обмежувати.

На дорогах з перехідними покриттями проводять очищення від бруду, що наноситься з узбіч, обезпилювання водою, вирівнювання, профілювання малих нерівностей, намітання мінерального матеріалу на смугу накату.

Удосконалене покриття очищують від пилу і бруду з допомогою поливомийних машин. При появі на поверхні покриття плям із органічного в'яжучого (влітку) їх присипають висівками або крупнозернистим піском. В осінній період проводять повну ревізію стану покриття незалежно від його типу з метою недопущення введення його в зиму з руйнуваннями.

Утримання бруківок зводиться до очищення їх від бруду і пилу.

в) Штучні споруди, інженерне обладнання дороги, будинки Штучні споруди (мости, шляхопроводи) оглядають один раз на

півроку. Перевіряється стан гідроізоляції, стиків, зварних і заклепних з'єднань; підтягують болтові з'єднання. Після льодоходу і повені проводиться спеціальний огляд мостів.

Автопавільони, стовпчики, знаки миють, фарбують, ремонтують щитки знаків, електрообладнання, лавки. У будинках перевіряють покрівлю, вікна, двері, проводять їх утеплення, дрібний ремонт, побілку, фарбування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]