Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
210.43 Кб
Скачать

8. Відшкодування шкоди здоров’ю третьої особи

В законі розглядаються такі випадки відшкодування шкоди заподіяної життю та здоров’ю потерпілої третьої особи:

лікування потерпілого;

тимчасова втрата працездатності потерпілого;

стійка втрата працездатності потерпілого.

У зв’язку з лікуванням потерпілого відшкодовуються документально підтверджені в медичному закладі витрати пов’язані з доставкою, розміщенням, утриманням, діагностикою, лікуванням та реабілітацією потерпілого в умовах лікарні або в домашніх умовах (в межах страхової суми).

При цьому окрім витрат на лікування відшкодовуються і неотримані під час лікування доходи потерпілої особи в таких розмірах:

для працюючої особи – неотримана середня заробітна плата;

для особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, - неотримані доходи, які обчислюються як різниця між доходом за попередній рік, та доходом отриманим у тому календарному році, коли особа була тимчасово непрацездатна;

для непрацюючої повнолітньої особи – допомога у розмірі, не меншому мінімальної заробітної плати.

У випадку стійкої втрати працездатності потерпілим відшкодовуються доходи, не отримані потерпілим, які не відшкодовуються за договорами іншого обов’язкового страхування. Відшкодування може виплачуватися не рідше одного разу на місяць або проводитися разова виплата. Якщо потерпілий навчається на денному відділенні закладу освіти, в результаті втрати працездатності не може продовжувати навчання на денному відділенні, страховиком чи МТСБУ оплачується його навчання на заочному відділенні.

У випадку неможливості через втрату працездатності продовжувати професійну діяльність, страхова компанія або МТСБУ оплачують потерпілому витрати на отримання нової професійної освіти (не нижче того рівня освіти, що мав потерпілий).

Потерпілим, які на момент настання страхового випадку, не одержували доходів, у зв’язку із стійкою втратою працездатності відшкодовуються витрати, пов’язані з доставкою, розміщенням, утриманням, діагностикою, лікуванням та реабілітацією потерпілого в умовах лікарні або в домашніх умовах (в межах страхової суми).

9. Відшкодування шкоди пов’язаної зі смертю третьої особи третьої особи

Право на отримання страхової суми, пов’язаної із смертю потерпілого, мають особи, які знаходилися на утриманні потерпілого, та особи, які взяли на себе витрати з поховання.

У зв’язку із смертю годувальника в результаті ДТП право на страхове відшкодування мають:

діти – до досягнення ними повноліття;

непрацездатна вдова (вдовець), непрацездатні батьки, а також працездатна вдова (вдовець), якщо у сім’ї є діти віком до восьми років;

інші члени сім’ї, які знаходилися на утриманні потерпілого.

Страхове відшкодування виплачується якщо смерть потерпілого в результаті ДТП наступила протягом одного року після ДТП та є прямим наслідком такого ДТП.

У зв’язку із смертю годувальника відшкодовується частина неотриманих доходів потерпілого, яка кожному утриманцю належала б при його житті, за вирахуванням пенсій, наданих утриманцям внаслідок втрати годувальника.

Витрати на поховання мають бути обґрунтовані та відшкодовуються при наданні страховику оригіналу свідоцтва про смерть та документів, які підтверджують такі витрати.

За умовами договору відшкодування може бути виплачено у вигляді одноразової компенсації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]