Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10-20.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
59.34 Кб
Скачать

18. Основні теорії походження мистецтва

Ніхто точно не може зараз визначити час виникнення мистецтва. Але безліч даних свідчить про те, що зароджувалося мистецтво в епоху появи людини Розумного. Проблема появи мистецтва нерозривно пов'язана з проблемою людини. Як існує декілька теорій походження людини, так і існує декілька теорій походження мистецтва.

Божественна теорія походження мистецтва пов'язана з теорією походження людини, викладеної в Біблії - "людина була створена Богом за його образом і подобою". Саме духовне начало людини зумовило появу мистецтва.

Великий естетики і мистецтвознавець Міхелес Панаотіс так пише про зв'язок мистецтва з божественним. "Між людиною і божеством варто природа, Всесвіт, що дає людині найпростіші образи, на тему яких він роздумує, - сонце, зірки, дикі тварини та дерева - і стимулює найпростіші, але сильні емоції - страх, сум'яття, спокій. Образи і враження від зовнішнього світу є спочатку невід'ємною частиною релігійного досвіду. Людина, мікрокосм, не тільки протистоїть макрокосм, але і пов'язаний з ним за допомогою божественного. Більш того, враження людини не позбавлені естетичного характеру, і образи природи, маючи релігійне уяву, дають майстру моделі і надихають художника на самовираження за допомогою цих моделей. За допомогою мистецтва та ремесла (які спочатку не розділялися) примітивний людина не тільки імітує і символізує стихію, але і завойовує її, тому що вже конструює і створює. Він не тільки панує над духом дикої тварини, зображуючи його на стінах печери, він створює криті житла, зберігає воду в судинах, винаходить колесо. Мікрокосм, збагачений мистецтвом і ремеслом, духовним і технічним завоюваннями, сміливо дивиться в обличчя макрокосм ".

Друга теорія виникнення мистецтва - естетична, відображена частково і в попередніх міркуваннях М. Панаотіса. Наскальні і печерні малюнки датуються від 40-20 тис. років до н.е. До перших зображень відносяться профільні зображення тварин, виконані у натуральну величину. Пізніше з'являються зображення людей. За часів виникнення племінних об'єднань створюються пісні та гімни: пісні землевласників, що виконувалися на полях під час землеробських робіт і на святах після збору врожаю, бойові гімни воїнів - пеани, заспівує перед початком бою, весільні гімни - Гіменей, поховальні голосіння - орени. Одночасно створювалися оповіді про богів і богинях, їх втручання у справи як окремих людей, так і цілих племен. Реальні історичні факти обростали легендарними подробицями. Виникаючи в одному племені, ці оповіді і легенди поширювалися серед інших, переходячи від покоління до покоління.

Таким чином за допомогою мистецтва накопичувався і передавався колективний досвід. Первісне мистецтво було єдиним, не ділилося на окремі види і носило колективний характер. У рабовласницькому суспільстві з появою надлишкового продукту трудової діяльності, який зробив можливим поява людей займаються тільки мистецтвом. Також відбувається поділ мистецтва на види.

Поряд з перерахованими вище теоріями виникнення мистецтва існує психофізіологічна теорія. З точки зору цієї версії - мистецтво було необхідно людству для того, щоб зберегти себе і вижити (з точки зору психології) у цьому складному світі. Філософ і психоаналітик Еріх Фромм так пише про потребу людини у творчості. "На відміну від пасивного пристосування, яка властива тварині, люди прагнуть перетворювати світ. А це неможливо без тяжіння до позамежному, без пошуку ідеального. Без цієї внутрішньої напоготові до піднесеного, до романтичного пориву особистість не може піднятися над прозою повсякденного життя. Ця потреба продиктована наявністю творчих сил в кожному особистість, серед яких особливе місце займає уява, емоційність. В акті творчості людина поєднує себе з світом, розриває рамки пасивності свого існування, входить у царство свободи ".

Мистецтво придбало свої основні риси ще в античності, але там воно не відразу почали мислитися як особливий вид діяльності. Аж до Платона "мистецтвом" називалося і вміння будувати будинки, і навички кораблеводіння, і лікування, і керування державою, і поезія, і філософія, і риторика. Спочатку цей процес відокремлення власне естетичної діяльності, тобто мистецтва в нашому розумінні, почався в конкретних ремеслах, а потім був перенесений і в галузь духовної діяльності, де естетичне також не було спочатку відособлене від утилітарного, етичного та пізнавального.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]