Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AP_programa.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
123.58 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 5

Тема 5. Юридична відповідальність за порушення аграрного законодавства

Мета: Визначити поняття, види підстави юридичної відповідальності за правопорушення аграрного законодавства; поняття, види, суб’єкти аграрних правопорушень.

Основні терміни: юридична відповідальність, аграрні правопорушення, дисциплінарна відповідальність, матеріальна відповідальність, цивільно-правова відповідальність, адміністративна відповідальність, кримінальна відповідальність.

План семінарського заняття

Теоретична частина:

1. Поняття, підстави, види юридичної відповідальності за порушення аграрного законодавства.

2. Поняття, види, суб’єкти аграрних правопорушень в системі юридичної відповідальності.

3. Підстави, умови і форми цивільно-правової відповідальності за аграрні правопорушення.

4. Підстави, умови дисциплінарної та матеріальної відповідальності за аграрні правопорушення.

5. Особливості застосування адміністративно-правової відповідальності за аграрні правопорушення.

6. Особливості застосування кримінально-правової відповідальності за аграрні правопорушення.

Практичні завдання

Завдання 1

Дайте характеристику дисциплінарних проступків, які вчиняються працівниками сільськогосподарських підприємств. Яким правовим актом визначається дисциплінарна відповідальність фахівців сільськогосподарських підприємств?

Завдання 2

Поясніть, в чому полягає матеріальна відповідальність працівників сільськогосподарських. За яких умов настає матеріальна відповідальність? Яка мета встановлення матеріальної відповідальності?

Завдання 3

Визначте, чи передбачає аграрне законодавство України накладення штрафу на члена виробничого сільськогосподарського кооперативу у разі порушення ним трудової дисципліни?

Задача 1

В результаті халатного відношення до виконання своїх службових обов’язків пастухом агрофірми «Прогрес» Вербицьким М.П. загинуло 5 телят агрофірми. Правління агрофірми винесло рішення стягнути з Вербицького штраф в розмірі 500 гривень. Районний прокурор опротестував це рішення.

Чи підлягає відміні рішення правління агрофірми?

Якщо Вербицький не згоден з рішенням правління, де йому це рішення опротестувати?

Задача 2

Виконуючи свої службові обов’язки, сторож агрофірми «Світанок» Васильчик А.М. заснув, в результаті недогляду загинула тільна корова. Правління господарства винесло рішення про стягнення з Васильчика 600 гривень як вартість корови та 100 гривень за теля.

Васильчик не погодився аз рішенням правління і звернувся до районного суду. Суд відмовив у прийомі позовної заяви.

Як вирішити справу?

Задача 3

Громадянин Ш. Звернувся до районного суду з позовом про поновлення на роботі. У заяві він вказував, що правління СГВК звільнило його з роботи за скорочення штатів, якого насправді не було, бо на його місце взяли іншу особу.

Хоча спір розглядався КпТС, районний суддя відмовив Ш. В прийнятті позовної заяви, рекомендуючи йому звернутися для вирішення спору до загальних зборів кооперативу.

Обласний суд визнав відмову судді неправомірною і надіслав позовний матеріал до районного суду для вирішення його по суті.

Чи були для цього підстави?

Задача 4

Житель міста Рожни Свідерський К. на належній йому ділянці розпочав будівництво колодязя, маючи на меті використовувати підземні води для побутових і господарських потреб за допомогою спеціального технічного приладу (відцентрового насоса).

Під час проведення вказаних робіт його відвідав інспектор територіальної інспекції гірничого нагляду, який, перевіривши умови та характер проведення робіт, виніс постанову про їх припинення та наклав на Свідерського адміністративний штраф у розмірі 500 гривень, зазначивши, що останній порушив вимоги чинного законодавства.

Свідерський К. оскаржив цю постанову до суду з вимогою усунення перешкод у користуванні природними ресурсами та стягнення збитків, заподіяних йому незаконним рішенням.

Окреслити коло суспільних правовідносин; дати характеристику правовідносинам, що склалися.

Вирішити справу.

Задача 5

Державний інспектор з використання та охорони земель під час перевірки додержання земельного законодавства на території державного заповідника виявив використання заповідних земель для розміщення кемпінгу, влаштування табору відпочинку школярів, розміщення пасіки колективного сільськогосподарського підприємства, будівництва заводу для виробництва цегли, оренди частини земель фірмою "Подільські діаманти".

Державний інспектор виніс постанову про накладення адміністративного штрафу на директора Фоміна Л.

Директор заповідника оскаржив цю постанову до обласного управління екологічної безпеки, вказавши, що за таке правопорушення він уже притягався до юридичної відповідальності контролюючими структурами обласного управління екологічної безпеки.

Визначити коло суспільних правовідносин; яке рішення повинно бути прийнято по скарзі? Вирішити справу.

Завдання для індивідуальної роботи

Теми для доповідей (рефератів):

1. Юридична відповідальність за аграрні правопорушення та практика її застосування.

2. Дисциплінарна відповідальність працівників, зайнятих у сільськогосподарському виробництві. Види дисциплінарних стягнень.

3. Порядок притягнення до матеріальної відповідальності працівника за заподіяння шкоди сільськогосподарському підприємству.

4. Особливості відшкодування збитків, що сталися внаслідок загибелі або розкрадання худоби та птиці.

5. Загальна характеристика злочинів, що можуть скоюватись у сільському господарстві.

6. Юридична відповідальність за порушення вимог ефективного природокористування у сфері сільськогосподарського виробництва.

Завдання для самостійної роботи:

Вивчити питання:

1. Юридична відповідальність за правопорушення у сфері сільського господарства у наукових джерелах.

2. Позитивна і негативна юридична відповідальність у сфері здійснення прав, свобод і виконання обов’язків у виробництві сільськогосподарської продукції.

3. Підстави, умови, форми юридичної відповідальності за аграрні правопорушення.

4. Класифікація аграрних правопорушень.

5. Яка відповідальність настає за збитки, що сталися внаслідок загибелі або крадіжки худоби і птиці?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]