Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ3 Тема 5 Методологія проект ().doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
302.59 Кб
Скачать

5.5. Нові форми структури організації

Сьогодні у складному змінному середовищі менеджери продовжують шукати та експериментувати з новими формами проектування організації.

Групова організація

Деякі фірми використовують групову організаційну структуру, тобто підхід до проектування організації, що покладається винятково на проектні групи з малим або й нульовим відсотком функціональної ієрархії. У разі застосування такого типу організації працівники постійно рухаються від одного проекту до іншого залежно від кваліфікації та потреб цих проектів. Якщо організаційна одиниця або група стає надто великою, її просто ділять на декілька малих. Отже, всі групи в організації невеликі. Такий підхід дає їм змогу змінювати напрям діяльності, досліджувати нові ідеї та випробовувати нові методи без жорстких бюрократичних організаційних умов.

Віртуальна організація

Віртуальна та групова організація мають деякі подібності між собою. Віртуальна організація, як правило, має слабку або й взагалі не має формальної структури. У таких організацій, зазвичай, невеликий постійний обслуговуючий персонал, невеликий штат тимчасових працівників і адміністрації. Коли потреби організації змінюються, менеджери або наймають тимчасових працівників, або звільняють деяку їх кількість, орендують потужності, користуються деякими послугами “напрокат”, ідучи назустріч потребам організації. Отже, організація діє тільки у відповідь на її потребу.

Навчальна організація

Іншим новим підходом до проектування організації є так звана навчальна організація. Такі організації намагаються поєднати постійне удосконалення з постійним навчанням та підвищенням кваліфікації своїх працівників. Вони пов’язують постійний персональний розвиток та навчання працівників із розвитком фірми залежно від її потреб.

Сьогодні багато організацій вибирають одну з чотирьох головних форм проектування організації: функціональну (U-), конгломератну (Н-), філіальну (М-) або матричну.

Інші організації використовують гібридний проект, що поєднує кілька форм проектування організації.

Рекомендована література

  1. Опорний конспект лекцій з дисципліни “Менеджмент підприємства”. ч. 1. – К: КДТЕУ, 1998. – 88 с.

  2. Осовська Г.В. Основи менеджменту: Навч. посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: Кондор, 2003. – 556 с.

  3. Теория организации: Учебник для вузов / Г.Р. Латфуллин, А.В. Райченко. – СПб.: Питер, 2003. – 400 с.

20