Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_Standartizatsiya_ta_sertifikatsiya_DU_Dnipre...rtf
Скачиваний:
40
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
772.55 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. Які етапи розроблення нормативного документа ?

  2. Які правила внесення змін і доповнень до нормативного документа?

  3. Які дані зазначаються в передній частині стандарту ?

  4. Які дані зазначаються в основній частині стандарту ?

Завдання для самостійної роботи

  1. Дати характеристику порядку прийняття та надання чинності нормативного документа.

  2. Встановити, з яких структурних елементів складається стандарт.

  3. З’ясувати, як відбувається внесення змін і поправок до стандарту.

  4. Визначити, як потрібно оформити та видати стандарт.

Література: 12, 14, 40, 115-116.

Практичне заняття 2

Мета: набуття навичок складання технічного завдання на розроблення проекту стандарту за ДСТУ 1.2:2003 «Правила розроблення національних нормативних документів».

Зміст і виклад технічного завдання на розроблення стандарту містить такі розділи.

  1. У розділі «Підстави для розроблення стандарту» зазначити, що підставою для розроблення проекту стандарту є виконання практичного завдання з дисципліни “Стандартизація та сертифікація”.

  2. У розділі “Термін розроблення” зазначити початок і закінчення розроблення проекту стандарту згідно з навчальним практичним завданням.

  3. У розділі “Призначення і завдання стандарту” вказати мету та завдання стандарту, сферу діяльності на яку впливатиме застосування розроблюваного документа, зокрема документознавчу та інформаційну діяльність. Відмітити переваги застосування розроблюваного стандарту Акцентувати увагу на пріоритетних питаннях, розв’язанню яких сприятиме розроблюваний документ, зокрема підвищення якості надання інформаційних послуг тощо.

  4. У розділі “Характеристика об’єкта стандартизації” дати коротку характеристику об’єкта стандартизації та його відповідність потребам студентів та викладачів. Відмітити взаємозв’язок об’єкта стандартизації з іншими об’єктами даної і суміжних сфер стандартизації. Звернути увагу на наявність чинних стандартів та інших нормативних документів (національних, міждержавних і міжнародних), які стосуються даного об’єкта стандартизації.

  5. У розділі “Розділи й основні положення, установлені стандартом” дати перелік розділів документа та їхні орієнтовані назви, а також перелік основних положень, що стосуються таких аспектів об’єкта стандартизації:

- підвищення якості надання інтелектуальних послуг;

- систематизації (класифікації) інформації, упорядкування термінології;

- положення, пов’язані із створенням умов, розробленням методів і засобів використання сучасних інформаційних технологій та інших об’єктів стандартизації.

6. У розділі “Взаємозв’язки з іншими нормативними документами” зазначити належність розроблюваного стандарту до групи взаємопов’язаних чинних нормативних документів.

7. У розділі “Джерела інформації” зазначити основні джерела інформації, які треба використати у процесі розроблюваного проекту стандарту:

- чинні законодавчі документи України;

- національні стандарти України (позначення та назви);

- міжнародні та міждержавні стандарти (позначення та назви);

- національні класифікатори України;

- навчально-методичну літературу, довідники, неперіодичні та періодичні видання, каталоги та інші інформаційні джерела.

8 У розділі “Етапи робіт і терміни їх виконання” зазначити етапи розроблення проекту стандарту, термін виконання кожного етапу та всієї роботи. Наприклад, зібрати, вивчити та проаналізувати матеріали за темою та розробити технічне завдання за два тижні.

Література: 12, 14, 40, 115-116.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]